Românii care şi-au amânat ratele se vor găsi la Biroul de Credit. ● Cum a anulat Guvernul în plină pandemie o serie de facilități pentru persoanele cu handicap, programatori și constructori.● Începe programul de "eliberare" a gazului românesc. Petrom și Romgaz sunt obligate să vândă sub cost, momentan.● Cum vor fi suprataxate marile companii pentru finanțarea planului CE de relansare. „Candidatele” din România.● Școala și grădinița din online: Până în trei ani, copiii NU trebuie expuși la ecrane, iar cei mai mari doar cu utilitate ● Tereza Tranakas: Cum l-am cunoscut pe Elon Musk la începutul anilor 2000 şi cum am ajuns să fiu printre primii angajaţi la Space X.

Business reportFoto: Colaj foto

Românii care şi-au amânat ratele se vor găsi la Biroul de Credit. Românii care au apelat la facilitatea oferită de stat pentru amânarea ratelor din cauza pandemiei COVID-19 se vor regăsi la Biroul de Credit. Instituţia şi băncile susţin însă că aceste notificări nu sunt importante şi nu vor avea efecte negative asupra clienţilor. Biroul de Credit a anunţat cum se vor înregistra informaţiile referitoare la creditele acordate persoanelor fizice cărora li se acceptă, de către bănci, cererea de suspendare a obligaţiilor la plata ratelor scadente, conform Ordonanţei 37/2020. Asta deşi nici în ordonanţa pentru amânarea ratelor, nici în normele de aplicare nu se menţionează nimic cu privire la raportarea la Biroul de Credit. Astfel, raportarea creditelor înregistrate la Biroul de Credit şi suspendate la plată va fi realizată prin introducerea comentariului „Suspendare la plată”, transmite instituţia, potrivit adevarul.ro.

Cum a anulat Guvernul în plină pandemie o serie de facilități pentru persoanele cu handicap, programatori și constructori. Toate categoriile de angajați au fost puse să plătească impozit pe șomajul tehnic, deși Codul Fiscal acorda scutiri unora dintre ele. O ordonanță adoptată de Executiv în plină pandemie a anulat scutirea de impozit pentru persoanele cu handicap, programatori și constructori. Astfel, persoanele care fac parte din aceste categorii au plătit impozit de 10% pe veniturile din șomaj tehnic și pe indemnizația pentru zilele libere de supraveghere a copilului. Mai mult, constructorii erau scutiți și de contribuții sociale și de sănătate, însă aceștia au fost forțați să le plătească în cazul intrării în șomaj tehnic. Aceste scutiri sunt prevăzute, în mod normal, în Codul Fiscal, iar ordonanța care reglementează plata indemnizației de șomaj tehnic a întărit acest lucru, notează Libertatea.ro.

Începe programul de "eliberare" a gazului românesc. Petrom și Romgaz sunt obligate să vândă sub cost, momentan. ANRE a publicat prețurile de pornire la licitațiile de vânzare de gaze naturale prin care producătorii români trebuie să pună gaze pe piață potrivit deja cunoscutuliui „gas release program”, prin care Petrom și Romgaz trebuie să vândă până la 30% din producție. Așa cum ne așteptam, prețurile sunt mici, chiar sub costul de producție al companiilor românești, pentru livrările pe scadențe apropiate. În contextul liberalizării pieței de gaze, Autoritatea de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), a elaborat, după cum se știe deja, o reglementare prin care producătorii de gaze sunt obligați să pună pe piață o anumită cantitate de gaze. Statul vrea să se asigure că, după liberalizarea de la 1 iulie, furnizorii de gaze ai populației vor putea cumpăra de pe piață gazul extras de cei doi producători români și de aceea a instituit acest “gas release program”, cu obligații care se întind până în 2022, pentru cei doi producători. Celălalt scop este și de a crea o piață lichidă de gaze în România, cu prețuri de referință pentru piața locală, scrie economica.net.

Cum vor fi suprataxate marile companii pentru finanțarea planului CE de relansare. „Candidatele” din România. Comisia Europeană (CE) se așteaptă să obțină circa 10 miliarde de euro dintr-o taxă suplimentară aplicată marilor companii care beneficiază de piața unică, potrivit răspunsului departamentului de presă al comisarului european pentru Buget, Johannes Hahn, la întrebările cursdeguvernare.ro. „Detaliile construcţiei (taxei) legate de companiile mamă – subsidiare vor fi elaborate odată ce ideea taxei va fi susținută de Consiliul şi de Parlamentul European”, spune răspunsul citat. Valoarea exactă va depinde de construcţia taxei, „dacă va fi o sumă forfetară, una proporțională cu mărimea firmelor sau o parte a unei taxe pe profit”. Cele 10 miliarde de euro ar putea fi colectate „fără a constitui o sarcină excesivă asupra oricărei firme”, potrivit Comisiei. Taxa ar urma să fie aplicată la circa 70.000 de mari companii europene și ar fi motivată de accesul acestora la piața unică, declarase comisarul european pentru Buget, Johannes Hahn, scrie cursdeguvernare.ro.

Școala și grădinița din online: Până în trei ani, copiii NU trebuie expuși la ecrane, iar cei mai mari doar cu utilitate. Chiar dacă educația a trecut, atât cât a fost posibil, în mediul online, chiar și când vine vorba despre nivelul de grădiniță, nu trebuie ignorate efectele negative ale ecranelor asupra creierului celor mici. Iar dacă în cazul copiilor de 5-6 ani se poate permite un acces de până la o ora jumătate în fiecare zi, celor mici, de până în 3 ani, ecranele le sunt total interzise. Am stat de vorbă cu Denis Popescu, antreprenor în educație, proprietara Pick Me Academy, business românesc cu activitate în domeniul educației. Ea a arătat că în prezent este foarte dificil să interzici copiilor accesul la tehnologie, scrie wall-street.ro.

Tereza Tranakas: Cum l-am cunoscut pe Elon Musk la începutul anilor 2000 şi cum am ajuns să fiu printre primii angajaţi la Space X. Pe vremea aceea (2001) lucram pentru Space Adventures, trimisesem primii turisti pe Statia Spatiala Internationala – ISS (americanul Denis Tito si sud-africanul Mark Shuttleworth) prin intermediul colaborarii cu Agentia Spatiala Rusa. L-am cunoscut pe Elon Musk la un eveniment de industrie (aerospatiala), era un membru activ al comunitatii si avea ambitii mari pentru revolutionarea transportului comercial in spatiu. Cum m-a recrutat pentru un post in comunicare? Elon tocmai pusese bazele companiei SpaceX si cauta sa angajeze cei mai buni profesionisti in domeniul aerospatial pentru a-si duce la indeplinire misiunea. Pe atunci, SpaceX era doar unul din multele start-up-uri din California si Elon, un tanar miliardar cu planuri indraznete – unii ar fi zis chiar, nerealiste; prin urmare nu era simplu sa atragi oameni de calibru, scrie Zf.ro.