Anunţul agenţiei Standard & Poor's reconfirmă faptul că măsurile actualului Guvern pentru combaterea efectelor socio-economice ale crizei COVID-19 şi asigurarea unor finanţe publice sustenabile au fost cele corecte în contextul global actual, susţine ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, potrivit Agerpres.

Florin CituFoto: Hotnews

Agenţia de rating Standard & Poor's a reconfirmat vineri ratingul suveran aferent datoriei guvernamentale a României la BBB-/A-3 pentru datoria pe termen lung şi scurt în monedă locală şi valută, precum şi perspectiva negativă.

Evaluarea agenţiei subliniază că majorarea pensiilor din sectorul public, care ar urma să aibă loc în luna septembrie a acestui an, ar avea un impact considerabil asupra finanţelor publice. Nu în ultimul rând, agenţia de rating apreciază că politica fiscală expansionistă promovată începând cu anul 2018 a condus la unele dintre cele mai mari deficite gemene pentru o ţară din categoria pieţelor emergente, precum şi la erodarea sustenabilităţii finanţelor publice în România.

"Anunţul Standard & Poor's reconfirmă faptul că măsurile actualului Guvern pentru combaterea efectelor socio-economice ale crizei COVID-19 şi asigurarea unor finanţe publice sustenabile au fost cele corecte în contextul global actual. Aşa cum am subliniat şi în trecut, agenţia consideră că situaţia gravă a finanţelor publice a fost cauzată de creşterile nesustenabile ale cheltuielilor angajate de Guvernul anterior, de iresponsabilitateta politicii fiscale prociclice promovate în ultimii trei ani", a declarat Florin Cîţu.