Un vaccin împotriva coronavirusului nu va duce la o soluție finală, va ajuta niște oameni, dar ne vom obișnui să-l gestionăm cumva, este de părere Dan Bucșa, economist-șef pentru Europa Centrală și de Est în cadrul UniCredit Bank Londra. El a vorbit în cadrul unui eveniment online și despre motivul pentru care nu vin investitorii din industrie în România.

Dan Bucsa, Lead CEE Economist_UniCredit Bank AGFoto: Hotnews

„Vârful șomajului va fi atins undeva în primul trimestru al anului viitor, după ce schema asta de șomaj tehnic probabil va fi retrasă. Apoi ar putea să scadă pentru că deși vedem aceste restricții regionale, probabil activitatea economică își va reveni la nivel global. Ne vom obișnui și cu virusul ăsta. Nu credem că un vaccin va duce la o soluție finală. Va ajuta niște oameni dar ne vom obișnui să-l gestionăm cumva”, a spus el într-o conferință de specialitate.

• Nu este prima pandemie. Dacă vă uitați, toate au trecut prin etapele astea. La început au fost niște restricții, după care etapa în care toată lumea este în „denial” (negare), apoi urmează un nou val. Pe urmă oamenii își dau seama că, de fapt, orice ar crede, niște măsuri de protecție generală ajută să trecem mai repede. Într-acolo ne îndreptăm.

Îi este teamă de industria ușoară

„Pentru piața muncii, industria de care mi-e cel mai teamă în acest moment este industria ușoară. Acolo cererea a scăzut masiv la nivel global, în Vestul Europei nu-și revine, oamenii nu-și mai cumpără la fel de multe haine (work from home și diverse motive), iar acea industrie avea și valoare adăugată mică deja în România și a fost lovită de creșterile de salarii. Acolo e un punct de tensiune”, spune Bucșa.

De ce nu vin investitorii din industrie în România

„Pentru a aduce un investitor în industrie, ar trebui să-l aducem într-o regiune subdezvoltată unde să-i dăm de toate: drumuri, retraining pentru recalificarea forței de muncă și așa mai departe. Noi știm că Ford a venit la Craiova și cere nenorocita aia de șosea, Dacia, la fel, vrea o autostradă, și le „vedeți pe amândouă, există, nu?”. Ce investitor vine undeva în Moldova, unde avem șomaj foarte mare, cu astfel de investiție, știind că cele mai mari două investiții de acest fel au primit exact zero din ce li s-a promis? Niciunul”, afirmă el.

• În același timp, putem să avem firme care vin să profite de faptul că românii chiar consumă. Își consumă o parte mai mare din venit. La fiecare nivel de venit, românii consumă mai mult decât vecinii lor. Suntem mai tineri decât bulgarii, economisim mai puțin decât cehii, avem noi motivele noastre, dar suntem o piață mai mare totuși. De două ori mai mare decât cam toate țările din jurul nostru.