Populația țării va scădea cu 6 milioane de locuitori în următorii 50 de ani. Județul Teleorman ar putea pierde 73% din locuitori (analiză)

de     HotNews.ro
Vineri, 27 noiembrie 2020, 13:57 Economie | Finanţe & Bănci


O treime dintre localitatile Romaniei abia aduna o 10% din totalul populatiei
Foto: sxc.hu
Populația țării s-ar putea înjumătăți în următorii 50 de ani, arată Institutul Național de Statistică într-o lucrare publicată vineri la prânz.

Declinul și îmbătrânirea populației va produce efecte în toate direcțiile: de la numărul de parlamentari și europarlamentari, la modificări structurale consistente în economie și societate. INS estimează populația în 4 variante de calcul: varianta constantă (care reprezintă o „variantă reper”, cu rol de a compara rezultatele obţinute prin menţinerea valorilor fertilităţii, speranţei de viaţă şi migraţiei nete din anul 2019 înregistrate în cadrul fiecărui judeţ), varianta optimistă, cea pesimistă și a patra, varianta medie (care e și varianta cea mai plauzibilă asupra evoluţiei populaţiei).

 • În varianta constantă, România ar urma să ajungă în anul 2070 la 10,8 milioane locuitori.
 • În varianta optimistă, pentru anul 2070, rezultatul proiectării la nivel naţional este de 15,3 milioane locuitori
 • În varianta pesimistă de 11,8 milioane locuitori.
 • Îm varianta medie România ar urma să aibă, în anul 2070, o populaţie rezidentă de 13,2 milioane locuitori.


În varianta intermediară populaţia rezidentă este estimată, în anul 2070, la 13,8 milioane locuitori.

În toate variantele de proiectare, populaţia rezidentă a ţării se va reduce cu valori cuprinse între 4,1 milioane persoane (varianta optimistă) şi 8,6 milioane persoane (varianta constantă).

La nivel naţional populaţia feminină ar continua să fie predominantă, iar în anul 2070 ponderea acesteia în populaţia rezidentă totală ar varia de la 52,3% (în varianta intermediară) la 53,5% (în varianta constantă), înregistrând o creştere faţă de anul 2019 (51,1%). În anul 2070, numai în judeţele Giurgiu şi Teleorman populaţia feminină va fi minoritară (în toate variantele de proiectare) şi în judeţul Botoşani (în toate variantele de proiectare, cu excepţia variantei optimiste în care ponderea pe sexe va fi aproape egală, cu numai 0,1% în favoarea femeilor).

În varianta medie, populaţia rezidentă a tuturor judeţelor se va diminua, în perioada 2019-2070, cu excepţia judeţului Ilfov care va înregistra o creştere a populaţiei rezidente, în anul 2070, cu aproximativ 207,6 mii persoane (cu 42,7%).

 • Scăderea populaţiei rezidente, în perioada 2019-2070, la nivelul judeţelor, în varianta medie de proiectare, va oscila între -73,2% (Teleorman) şi -4,5% (Braşov). Judeţele care ar înregistra o diminuare a populaţiei mai mică de 100 mii persoane ar fi: Braşov, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Covasna, Harghita, Iaşi, Sălaj, Sibiu, Suceava şi Timiş.
 • În 2070 Municipiul Bucureşti ar urma să aibă în continuare cea mai numeroasă populaţie (1,59 milioane persoane), urmat de judeţul Iaşi (a cărui populaţie va scădea la 740,1 mii persoane). Tulcea ar înregistra o reducere a populaţiei cu aproximativ 108,7 mii persoane (56,2%) şi va rămâne în continuare judeţul cel mai puţin populat.
 • Populaţia judeţelor Prahova şi Argeş va înregistra cea mai mare reducere până în anul 2070, de -351,3 mii persoane şi respectiv de -271,7 mii persoane.
 • Dintre cele 8 regiuni de dezvoltare, în comparaţie cu anul 2019, populaţia rezidentă a regiunilor Sud-Vest Oltenia şi Sud-Muntenia ar urma să se reducă la puţin peste jumătate în anul 2070. La polul opus va fi regiunea Bucureşti-Ilfov care ar înregistra o scădere de numai -1,3% datorată creşterii populaţiei judeţului Ilfov. Scăderea populaţiei din celelalte regiuni ar fi cuprinsă între -21,8% în regiunea Centru şi -43,8% în regiunea Sud-Est.
 • Pe fondul menţinerii unor valori scăzute ale natalităţii şi fertilităţii, precum şi a migrării populaţiei apte de muncă, structura pe grupe mari de vârstă a populaţiei va continua să se modifice, în sensul reducerii numărului şi ponderii tinerilor şi a populaţiei adulte, în paralel cu creşterea numărului şi ponderii populaţiei vârstnice.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

8756 vizualizari

 • +11 (23 voturi)    
  ! (Vineri, 27 noiembrie 2020, 14:16)

  tudorr [utilizator]

  Eh, la Teleorman chiar chiar nu le simte nimeni lipsa...
  • +10 (12 voturi)    
   exact (Vineri, 27 noiembrie 2020, 22:50)

   fl0rin [utilizator] i-a raspuns lui tudorr

   de votat oricum voteaza si disparutii
 • -8 (12 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 27 noiembrie 2020, 14:18)

  [anonim]

 • +11 (23 voturi)    
  "Teleorman ar putea pierde 73%" (Vineri, 27 noiembrie 2020, 14:20)

  cristi_an [utilizator]

  si astea-s vesti proaste?!
  • +5 (9 voturi)    
   varianta realista (Sâmbătă, 28 noiembrie 2020, 13:03)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui cristi_an

   In ~10 ani nivelul de trai va creste suficient ca Romania sa ajunga o destinatie a imigrantilor din Asia si Africa. Vor repopula ei Romania, daca noi nu o facem. Este pur si simplu o chestiune de echilibru economic. Daca existe resurse, cineva le va exploata.

   Sau poate reusim sa facem o "rezervatie naturala" in Teleorman. Cu mult noroc, acolo va trai o specie pe cale de disparitie.
 • +10 (22 voturi)    
  Imi pare rau (Vineri, 27 noiembrie 2020, 14:23)

  Alexa.99. [utilizator]

  ca nu voi trai inca vreo 50 de ani ca sa apuc ziua cand nu vor mai exista in tara asta oameni care sa munceasca pentru a tine pe munca lor toti asistatii social, toate pensiile nesimtite, toti parazitii anagajati in plus in sistemul bugetar, toate putorile pentru care noi avem acum impozit urias pe salariu. Vor incerca sa se jefuiasca de foame unii pe altii dar nu vor avea ce fura. Doar lenea si smecheria au fost incurajate.
  Ma bucur ca nu am copii, ca sa nu aiba cine hrani parazitii.
 • +13 (19 voturi)    
  in TR populatia s-a redus deja la un sfert... (Vineri, 27 noiembrie 2020, 14:24)

  demaGOGU [utilizator]

  ...vizitati, aleatoriu, un sat din Campia Romana.

  nici in cele mai negre perioade ale istoriei - navaliri barbarice/otomane, cele doua mari razboaie - pustiul nu a fost mai ....pustiu.
 • +8 (16 voturi)    
  Telemorman (Vineri, 27 noiembrie 2020, 14:37)

  fokerul [utilizator]

  se va transforma în deşert. Va rămâne doar comuna Buzeşti în picioare, jumătatea bună, aia cu palate.
 • +10 (14 voturi)    
  e ok, (Vineri, 27 noiembrie 2020, 14:45)

  hanu [utilizator]

  vom fi inlocuiti de asiatici sau altii dispusi sa faca copii si sa se multumeasca cu putzin.

  Demography is destiny.
  • +5 (11 voturi)    
   nimic rau in asta (Vineri, 27 noiembrie 2020, 22:52)

   fl0rin [utilizator] i-a raspuns lui hanu

   decat specia indigena predominanta, cocalarul samantar ceafa lata, mai bine asiatici.
   • +4 (6 voturi)    
    pardon (Duminică, 29 noiembrie 2020, 2:15)

    srpc [utilizator] i-a raspuns lui fl0rin

    vor veni alti samantzari, dar cu allah si sharia
 • +12 (18 voturi)    
  Nu cred ca se va intampla asta. (Vineri, 27 noiembrie 2020, 14:52)

  clint [utilizator]

  Un val de imigranti va lovi si Romania, chiar daca deocamdata nu pare atractiva.

  In curand, vestul tarii, prin cateva orase gen Timisoara, Cluj, Oradea, va ajunge la standarde occidentale si in jurul sau se va dezvolta si ceva industrie low cost pentru UE, dat fiind razboiul economic cu China care e abia la inceput. Vor veni investitii fara precedent si Romania va prospera.
  Daca se va reusi o reforma a statului, mentalitatile si influenta Rusiei care ne vrea un popor debusolat condus de corupti, ce nu isi poate lua in maini soarta, va fi invinsa si se va continua pe linie europeana care dupa mine este destul de previzibila.

  In estul tarii, vom avea in prima faza saracie si depopulare tot mai accentuata, prin imigratie, chiar si spre Europa de vest, vestul tarii, Bucuresti, etc.
  Insa cine isi poate inchipui ca bucata aceasta de pamant, numita campia Romana si campiile Moldovei vor ramane de izbeliste ?
  Vor putini oameni la sate, in satele de campie din Baragan e saracie lucie, insa apar tot mai multe ferme prospere, poate populatie mai putina, oricum, pe tot teritoriul tarii urbanizarea va continua, deci lumea se va muta spre orase si suburbii. Daca in sud-est nu se vor ridica centre economico-culturale, atunci va fi trist.

  Minoritatea Roma din Romania e in plina expansiune, un fenomen destul de clar in satele si orasele sarace din sud-estul tarii si care nu este incompatibil cu europenizarea, si europenii au minoritatile lor.

  Si a treia varianta: imigratia. Pana in 2070 va mai curge multa apa pe Dunare si cine stie cine va mai veni pe aici. Romania nu a fost depopulata nici in fata valurilor migratoare, chiar daca ungurii insista cu aceasta teorie.

  In orice caz, eu cred ca Romania in 2070 va semana foarte putin si etnic, si economic, cu ce e pe aici. Cei care o ard cu "mandri ca suntem romani" ar trebui sa isi largeasca putin orizonturile cu privire la ce inseamna romani, altfel vor muri pe limba lor.
 • -2 (8 voturi)    
  Pentru ca meriti! (Vineri, 27 noiembrie 2020, 15:13)

  TheFreeOne [utilizator]

  .
 • +11 (15 voturi)    
  Ingrijoratoare situatie (Vineri, 27 noiembrie 2020, 15:19)

  panduru [utilizator]

  insa ceea ce ma ingrijoreaza cel mai mult este scaderea
  "numărului de parlamentari și europarlamentari". Mai ales ca teleormanul nu va mai fi reprezentat...
  • +6 (10 voturi)    
   s-avem pardon (Vineri, 27 noiembrie 2020, 22:55)

   fl0rin [utilizator] i-a raspuns lui panduru

   in teleorman se va diminua drastic populatia vie, nu cea care voteaza. numarul votantilor va continua sa creasca.
 • -5 (21 voturi)    
  Mai mult ca niciodata, avem nevoie de migranti (Vineri, 27 noiembrie 2020, 15:57)

  cenzuratul [utilizator]

  La noi tara se goleste si in Congo, Nigeria, Camerun bieti oameni sufera. Sa-i aducem in Romania!

  De-asta voi vota un partid ce lupta pentru granite deschise, pentru reinnoirea Europei si inlocuirea populatiei bastinase!
  • 0 (10 voturi)    
   E ok (Vineri, 27 noiembrie 2020, 17:29)

   moto33 [utilizator] i-a raspuns lui cenzuratul

   Romania a fost mereu o natiune de imigranti, un creuzet al civilzatilor.
 • +13 (15 voturi)    
  un % important de români (Vineri, 27 noiembrie 2020, 22:25)

  hdd [utilizator]

  vor fi în diaspora deja la a 2a generație atunci.
  Mulți își vor fi pierdut identitatea națională și vor fi fost asimilați de țările gazdă.

  Acesta este rezultatul politicii din ultimii 30 ani, dusă de __absolut toate partidele___.

  Vor rămâne în Ro polițiștii, milițienii, securiștii (SRI sie), judecătorii și politrucii și își vor da amenzi, condamnări și declarații între ei...

  Noi, toți ceilalți care am mai ținut un pic la viața noastră, am plecat.
 • +3 (5 voturi)    
  deja a scazut cu 4-5 milioane! (Duminică, 29 noiembrie 2020, 2:13)

  srpc [utilizator]

  cei plecati in Vest sunt doar electoral printre noi


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by