România a împrumutat 2,5 miliarde euro de pe piețele externe pe 9 și 20 de ani, emisiunea având loc pe 24 noiembrie, conform unui comunicat de presă al Ministerului Finanțelor Publice (MFP). Subscrierea a fost de 11,6 miliarde EUR, prin participarea unui numãr de peste 650 de investitori. Fondurile aferente acestei tranzacții au fost încasate miercuri, 2 decembrie.

Ministerul Finantelor PubliceFoto: Hotnews

Emisiunea a fost realizatã în douã tranșe, din care:

  • 1 miliard euro cu maturitatea de 9 ani, cu un randament de 1.468% și o ratã de dobândã de 1.375% pe an
  • 1,5 miliarde euro cu maturitatea de 20 ani, cu un randament de 2,650% și o ratã de dobândã de 2,625% pe an.

Conform MFP, baza investiționalã a tranzacției a fost diversificatã atât din punct de vedere geografic, cât și din punct de vedere al tipurilor de investitori.

În ambele tranșe se observã preponderența investitorilor de tip “real money”, respectiv fonduri de active administrate privat și bãnci comerciale și participarea în proporție de peste 50% a marilor investitori activi pe piețele internaționale de capital din SUA, Marea Britanie și Germania în ambele tranșe.

În ceea ce privește distribuția geograficã a investitorilor, pentru maturitatea de 9 ani (cu scadențã la 2 decembrie 2029), aceasta a fost urmãtoarea: SUA 27%, Marea Britanie 19%, România 19%, Germania 9%, restul CEE 7%, Țãrile Nordice 5%, Austria și Elveția 5%, Franța 3%, Europa de Sud 3%, Benelux 2% și Asia 1%. Pentru maturitatea de 20 ani, distribuția geograficã a investitorilor a fost urmãtoarea: Marea Britanie 43%, SUA 18%, România 11%, Germania 5%, Austria și Elveția 5%, Țãrile Nordice 4%, Franța 3%, restul CEE (exclusiv România) 3%, Europa de Sud 3%, Benelux 3%, Asia 1% și restul regiunilor 1%.

Distribuția pe categorii de investitori pentru maturitatea de 9 ani a fost preponderent cãtre fonduri de active administrate privat, respectiv 67%, 22% cãtre bãnci comerciale și private, 5% cãtre fonduri de pensii și companii de asigurãri, 3% instituțiilor oficiale și bãncilor centrale, respectiv 3% fondurilor de investiții. Pentru maturitatea de 20 ani, distribuția în funcție de tipul investitorilor a fost urmãtoarea: fonduri de active administrate privat 75%, fonduri de pensii și companii de asigurãri 9%, bãnci comerciale și private 7%, fonduri de investiții 5%, instituții oficiale și bãnci centrale 3%, alții 1%.

Tranzacția a fost intermediatã de cãtre Citigroup Global Markets Limited, Erste Group Bank AG, ING Bank N.V. , J.P. Morgan Securities plc și UniCredit Bank AG.

Filip & Company a acordat asistență Ministerului Finanțelor Publice, alături de casa de avocatură Linklaters.