”Mulțumită răspunsurilor venite din partea politicilor publice, s-a reușit evitarea unor consecințe care puteau fi și mai dramatice. O schimbare structurală a economiei se va produce dar e dificil de prezis cu exactitate în ce va consta aceasta. O mai bună calibrare a politicilor este necesară, iar bancile au aplicat moratorii firmelor care pot supraviețui și, de asemenea, vor facilita ieșirea ordonată din piață a celor care nu pot supraviețui acestei pandemii. Incertitudinea rămâne foarte ridicată iar întârzierea recuperării economice va pune și mai multă presiune pe cheltuielile publice”, a spus vineri Guvernatorul BNR cu ocazia conferinței ”IMF’s Regional Economic Outlook for Europe: Corporate Liquidity and Solvency in the Pandemic and the Role of Policies”

Guvernatorul BNR in timpul conferintei de vineriFoto: Hotnews

Ce a mai spus Guvernatorul în discursul introductiv:

  • În trecut, în timpuri normale, am avut onoarea să găzduim la BNR diverse conferințe și prezentări ale FMI care au fost aprins discutate în rândul participanților.
  • Analizele de bună calitate a FMI furnizează întotdeauna argumente demne de luat în calcul în luarea deciziilor de politici publice. De data aceasta discuțiile se referă la impactul potențial al coronavirusului asupra riscurilor de lichiditate și solvabilitate corporativă în Europa. Analiza cuantifică potențialul impact al coronavirusului și modul în care politicile publice pot reduce aceste riscuri. Sunt utilizate date provenind de la milioane de companii europene și pot spune ca sunt de acord cu principalele concluzii la care s-a ajuns.
  • Schemele de păstrare a locurilor de muncă, granturile și garanțiile puse în joc pot ajuta companiile să-și gestioneze mai bine lichiditățile.
  • Creșterea îndatorării crește îngrijorările legate de riscul de solvabilitate.
  • Din perspectiva unei bănci centrale, toate capitolele analizei FMI sunt relevante iar eu personal citesc cu mare atenție aceste analize pentru a-mi confirma propriile scenarii pe diferite topicuri.

Analiza FMI poate fi citiă aici.