​Românii care au mici businessuri se plâng că, pe fondul pandemiei, situația sectorului de activitate în care operează s-a înrăutățit. Lipsa cererii, costurile cu salariile, dificultatea de a găsi profesioniști pe care să-i angajezi şi costurile de producţie rămân cele mai presante probleme ale companiilor românești, arată cel mai recent sondaj realizat de Banca Centrală. Potrivit documentului, IMM- urile sunt cele mai afectate de lipsa cererii, în timp ce pentru firmele mari disponibilitatea forţei de muncă reprezintă problema cea mai stringentă. Având în vedere efectele negative generate de pandemia COVID-19, nevoia în creştere de bani cash a companiilor s-a concretizat în creșterea semnificativă a ponderii celor care au declarat că au nevoie de finanţare bancară.

Banca Nationala a RomanieiFoto: Agerpres

Cu toate acestea, peste trei sferturi dintre companiile nefinanciare au declarat că nu deţin credite în lei sau în euro, mai arată datele transmise marți de Banca Centrală.

Referitor la costurile la care ar fi dispuse să contracteze un împrumut, în euro sau în lei, mare parte dintre companii au ales niveluri ale dobânzilor inferioare celor practicate de bănci la creditele existente. În structură, se remarcă faptul că firmele de dimensiuni mari beneficiază de costuri de împrumut mai reduse comparativ cu IMM-urile.

Percepţia companiilor asupra unei eventuale deprecieri a monedei naţionale a fost mixtă: firme care consideră că sunt deja afectate de paritatea euro-leu (44 la sută) şi întreprinderi care nu ar fi afectate de niciun nivel al deprecierii monedei naţionale (36 la sută).

​Sondajul privind accesul la finanţare al companiilor nefinanciare din România surprinde opiniile sectorului real cu privire la: (i) cele mai presante probleme în desfăşurarea activităţii; (ii) percepţia privind costul finanţării (dobânda); (iii) percepţia asupra implicaţiilor unei posibile aprecieri/deprecieri a monedei naţionale.

Citește aici rezultatele integrale ale sondajului făcut de BNR printre firmele românești.