Economia a crescut în primul trimestru cu 2,8%, mult peste așteptările economiștilor

de DP     HotNews.ro
Marţi, 18 mai 2021, 8:55 Economie | Finanţe & Bănci


Optimism al analistilor privind situatia macroeconomica
Foto: pixabay.com
Institutul Național de Statistică a transmis marți primele date (semnal) cu privire la evoluția economiei pe primele 3 luni din an. Potrivit estimărilor, PIB-ul României a crescut în primul trimestru din 2021 cu 2,8% față de trimestrul anterior, dar a scăzut față de primul trimestru din 2020 cu 0,2%. Economiștii cu care HotNews a discutat se așteptau la o creștere de cel mult 1% față de trimestrul anterior și la o contracție mai mare față de primul trimestru din 2020.

Estimările “semnal” precum şi cele provizorii ale Produsului intern brut trimestrial sunt afectate de dificultăţile create de criza pandemică şi de instituirea stării de urgenţă şi a stării de alertă. Aceste dificultăţi au fost legate de colectarea datelor de bază care reprezintă intrări pentru conturile naţionale şi s-au concretizat printr-o creştere a ratei de non-răspuns. Pentru completarea informaţiilor au fost utilizate surse alternative pentru a diminua, cât mai mult posibil, efectele acestor cauze asupra calităţii indicatorilor produşi. Conform practicii curente, datele publicate astăzi vor face obiectul unor revizuiri, conform calendarului comunicatelor de presă şi a politicii de revizuire a conturilor naţionale publicate pe site-ul INS, pe măsură ce noi surse de date devin disponibile. În condiţiile actuale, revizuirile ar putea fi mai mari decât de obicei.

Declarațiile de ieri făcute de economiștii sondați de HotNews.ro:
Ciprian Dascălu, economistul șef al BCR mizează pe o creștere de 0,7% T1 2021 / T4 2020 și pe o contracție T1 2021 / T1 2020 de -1.8%. ”Datele economice cu frecventa lunara, cu exceptia comertului cu amanuntul, indica o continuare a expansiunii economice in primul trimestru al anului fata de trimestrul anterior. In aceeasi perioada, indicatorii de incredere in economie s-au imbunatatit semnificativ, in special pe componentele de asteptari”, spune Dăscălu.

Ionuț Dumitru, economistul șef al Raiffeisen Bank, consideră că PIB real ar putea consemna un nou avans în T1 2021 faţă de T4 2020 cuprins între 0,5-0,9%. ”Estimăm că nivelul PIB real din trimestrul I al acestui an a fost cu aproximativ 1,5% mai mic decât cel înregistrat în trimestrul I din 2020 (se manifesta un efect de baza inca nefavorabil)”, spune Dumitru.

”Evoluţiile indicatorilor economici publicaţi la frecvenţă lunară relevă o performanţă relativ buna în primul trimestru al anului, pentru aproape toate sectoarele inregistrandu-se o crestere fata de trimestrul anterior. Date fiind datele foarte bune (in special in cazul vanzarilor cu amanuntul si industrie) publicate recent pentru luna Martie 2021, credem ca sunt sanse mari sa avem o crestere economica chiar mai buna decat asteptarile noastre in T1 2021 fata de T4 2020”, mai precizează economistul șef al Raiffeisen Bank.

În plus, consideră el, consumul populaţiei ar trebui să se menţină pe o traiectorie de creştere în trimestrele următoare, iar avansul său să se accelereze pe măsură ce procesul de vaccinare avansează şi restricţiile de distanţare socială vor fi treptat relaxate.

”Relaxarea treptată a restricţiilor de distanţare socială pe fondul avansului imunizării prin vaccinare ar trebui să conducă la redeschiderea activităţilor bazate pe contact social intens. Astfel, este de aşteptat ca în a doua parte a anului companiile care furnizează servicii bazate pe relaţionare şi contact social (turism, hoteluri, restaurante, transport de persoane, activităţi culturale şi de socializare) să înregistreze o îmbunătăţire accelerată a activităţii. Ne aşteptăm ca economia să crească cu 5,2% în acest an (sunt sanse mari sa avem o crestere mai mare decat ne asteptam in acest moment), cu 4,5% în 2022 şi respectiv cu 4,5% în 2023”, conchide Ionuț Dumitru.

Valentin Tătaru, economist șef al ING Bank: ”Estimăm că economia a crescut cu 1,0% in T1 2021 fata de T4 2020, ceea ce s-ar traduce într-o contracție de 1,6% T1 2021 / T1 2020”. ”Ca de obicei în ultimul timp, credem că riscurile la adresa prognozei sunt mai degrabă pozitive, în sensul unei creșteri economice mai puternice decât estimările. În mod firesc, ritmul recuperării a mai încetinit in T1 2021 dar principalele sectoare economice și-au continuat totuși expansiunea - menționăm aici construcțiile +1,6% și producția industrială +1,3% (date ajustate sezonier). Semnalele venite din zona comerțului exterior sugerează de asemenea o dinamizare a economiei în T1 2021, deficitul balanței comerciale mărindu-se cu peste 19% față de T1 2020. Deși în scădere față de T1 2020, deficitul bugetar a rămas la un nivel stimulativ pentru creșterea economică, relevante în acest sens fiind cheltuielile cu investițiile care au crescut cu aproximativ 2,2mld lei în T1 2021 (+37%) față de T1 2020”, spune Tătaru pentru HotNews.ro.

Laurian Lungu, fondator al think tank-ului de economie aplicată Consilium Policy Advisers Group (CPAG): ”Anticipez o crestere de +1.1% in 21T1 vs 20T4 si o contractie de -1.4% in 21T1 vs 20T1. Economia si-a revenit destul de rapid in ultimele luni, partial si ca o consecinta a unei abordari realiste a autoritatilor vis-a-vis de evolutia pandemiei. O rata a economisirii, relativ ridicata fata de anii anteriori, este de asteptat sa sustina revenirea consumului. Industria poate intra pe o panta ascendenta, intr-un ritm mai consolidat in lunile ce vin, in timp ce sectorul constructiilor este de asteptat sa continue sa performeze, pe ansamblu, bine. Contributia exporturilor nete la PIB va ramane probabil negativa, cu atat mai mult cu cat economia este de asteptat sa creasca peste potential pe termen mediu”.

Reamintim că în urmă cu mai puțin de o săptămână, Comisia European a lansat previziunile de primăvară, potrivit cărora PIB-ul României va crește cu 5,1% în 2021, respectiv cu 4,9% în 2022. Potrivit Comisiei Europene, consumul privat este de așteptat să-și revină pe măsură ce vaccinarea progresează și măsurile de distanțare sunt ridicate treptat. De asemenea, mai arată documentul publicat de CE, exporturile sunt de așteptat să-și revină în 2021, susținute de redresarea treptată a comerțului global, în timp ce cheltuielile mai mari ar trebui să stimuleze creșterea importurilor. Riscurile la adresa prognozei de creștere sunt echilibrate. Pe deoparte, efectul încrederii și un progres mai bun decât era de așteptat în privința proiectelor finanțare prin Programul de Redresare și Reziliență ar putea oferi un impuls suplimentar cererii interne. Totuși, întârzierea în implementarea PNRR ar putea avea ca efect o recuperare mai redusă, avertizează Raportul Comisiei.

Ce este estimarea semnal comunicată de INS

INS prezintă evoluția PIB în 5 cicluri: informatii semnal, furnizate la 45 de zile; provizoriu I la 60 de zile; provizoriu II la 90 de zile; date semidefinitive la 15 luni; date definitive la 26 de luni.

Estimările “semnal” ale Produsului intern brut trimestrial sunt produse pentru a oferi cea mai rapidă imagine asupra evoluției economiei şi au următoarele caracteristici:
 • sunt în concordanță cu standardele metodologice ale Sistemului conturilor naționale (SEC) 2010;
 • sunt produse şi publicate la cel mult 45 de zile după încheierea trimestrului de referință;
 • au la bază un set incomplet de informații comparativ cu estimările provizorii ale conturilor naționale trimestriale, inclusiv a Produsului intern brut, motiv pentru care fac obiectul revizurilor trimestriale.
Diferențele dintre estimările “semnal” şi estimările provizorii ale Produsului intern brut sunt determinate de următoarele aspecte:
 • Operativitate: estimările “semnal” sunt disponibile mai devreme decât cele provizorii (40‐45 de zile față de 70‐75 de zile).
 • Acuratețe: se face un compromis între operativitate şi acuratețe. Estimările “semnal” sunt, în general, mai puțin precise decât cele provizorii, dar se urmăreşte ca pierderea în precizie să fie redusă la un nivel cât mai scăzut.
 • Sferă de cuprindere: numărul variabilelor acoperite de estimările “semnal” este limitat.
 • Informații disponibile: estimările “semnal” au la bază un set limitat de date. Adesea, unele informații furnizate de anchetele statistice sau sursele administrative nu sunt disponibile.
 • Metodă de estimare: în funcție de sursele de date disponibile se poate utiliza metoda directă (prin utilizarea datelor existente şi a estimărilor pentru cele nedisponibile) sau metoda indirectă (prin utilizarea tehnicilor de regresie).


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4664 vizualizari

 • +7 (23 voturi)    
  Aha (Marţi, 18 mai 2021, 9:14)

  Akylas [utilizator]

  Deci vedem ca guvernul isi face treaba cum trebuie, ia sa vedem ce vor avea de zis ilustrii politicieni de la PSD....
  • -9 (23 voturi)    
   Unde este (Marţi, 18 mai 2021, 9:49)

   Unforgiven [utilizator] i-a raspuns lui Akylas

   Prabusirea economica fara de sfarsit si indatorarea pe care nu o vor putea plati nici copiii copiilor nostri in urma cresterii pensiilor si salariilor facuta de PSD?

   Unde este acea prabusire economica? Sa ne zica impostorii #rezist cu manipularea lor imbecila, prin care au tampit un popor intreg de dreptaci, iar dreptacii au crezut in niste lozinci ieftine si lipsite de substanta.
   • +1 (9 voturi)    
    A fost amanata (Marţi, 18 mai 2021, 10:43)

    Kindred [utilizator] i-a raspuns lui Unforgiven

    Cresterea aceea absurda a pensiilor a fost amanata, este si motivul pentru care avem o situatie economica acceptabila, altfel faliment scria pe noi.
   • -2 (10 voturi)    
    Unde sunt spitalele promise de voi, PSDistii? (Marţi, 18 mai 2021, 11:19)

    emil bobu [utilizator] i-a raspuns lui Unforgiven

    Unde sunt? Ati mintit cu nerusinare si acum incercati sa distrageti atentia.

    Romanii au crezut lozincile ieftine PSD, ca va curge lapte si miere si "vom avea de toate", dar voi numai cu minciuni veniti, sunteti rautatea incarnata.
    • -7 (7 voturi)    
     Minciuni (Marţi, 18 mai 2021, 13:06)

     Unforgiven [utilizator] i-a raspuns lui emil bobu

     PNL-USR nu da nici pensii, nici salarii, fura banii de investitii ai companiilor din energie, cui scopul de a face doar spitale, autostrazi si scoli, dar de fapt nici pe alea nu le fac, ca nu le vedem, deci de fapt PNL-USR nu face nimic.

     Daca ar fi facut macar cat PSD ar fi fost foarte bine, dar astia sunt cei mai trantori dintre lenesi.
  • +3 (9 voturi)    
   stiri din Corea de Nord (Marţi, 18 mai 2021, 10:29)

   lcostea [utilizator] i-a raspuns lui Akylas

   Comunicatele guvernului sunt in acelasi stil hiper-optimist caracteristic Corea de Nord.

   De fapt:
   - economia nu si-a revenit la nivelul 2019
   - inflamarea consumului s-a facut pe credite individuale si datorii guvernamentale
   - Isarescu abia tine cursul
   - datoriile tarii au devenit foarte rotunde si frumoase si din ce in ce mai greu de acceptat de finantatorii internationali
   - piata imobiliara este sustinuta cu garantii guvernamentale Prima/Noua Casa
   - inflatia urca vertiginos
   - la anul finantatorii se asteapta la taieri bugetare, deci va puteti astepta la austeritate
   • +4 (6 voturi)    
    Romania e gestionata mai bine, creste PIB-ul (Marţi, 18 mai 2021, 14:09)

    animatron [utilizator] i-a raspuns lui lcostea

    In cursul lunii aprilie 2021 economia României a ajuns la nivelul dinaintea pandemiei provocate de virusul chinez din Wuhan.

    Am recuperat mai repede decât majoritatea tarilor UE pt ca la noi s-au aplicat masuri mixte, cu o mai mare flexibilitate, cu carantinari locale, interdicții de noapte, masuri sanitare, amenzi, organizare quasi-militara a distriburii vaccinurilor.

    Guvernul liberal si apoi cel actual zis "de coalitie" (stanga userista, dreapta liberala si separatisti etnici maghiari) a incercat si reusit peste asteptari sa mentina functionala economia.

    Romanii s-au obisnuit sa fie pesimisti si foarte critici, uneori ajung in zona patologicului cu "masochismul national", pt ca se compara aiurea cu tari care au inaintea noastra vreo 200 de ani de capitalism prosper.

    Suntem intr-un bloc economic, UE, unde gasim multe tari de top 20 mondial, suntem intr-o regiune a lumii extrem de concurentiala si e practic imposibil sa reusim totul la scoruri maxime in doar cativa ani.

    Totusi, romanii invata la fiecare criza cate ceva, la fiecare eroare se ajunge si la ameliorari legislative si functionale.

    Romania e mai prospera, mai stabila si mai puternica economic si institutional, an de an, e cuantifiabila aceasta evolutie si e certificata de organizatii internationale.

    Sigur, propaganda ostila Romaniei, venita din Est si Vest, va incerca permanent sa gaseasca ceva de criticat, pt ca in orice tara UE poti gasi mizerii pana la cel mai inalt nivel (coruptie, incompetenta, prostie crasa, nepotisme, birocratie, erori de management).

    Ce conteaza e sa continuam cu acumulari pozitive, sa facem o critica lucida si realista (nu isterica), sa ne adaptam, sa ne amelioram permanent, sa mentinem aliante strategice, sa anticipam acolo unde e posibil.

    Absolut toate statele UE s-au indatorat in pandemie (cu mult peste nivelul din Romania), dar comparativ Romania sta net mai bine ca media!
    Acum peste tot inflatia e in crestere (nu doar la noi) din cauza masei monetare suplimentare.
    • +1 (1 vot)    
     asa este (Marţi, 18 mai 2021, 17:56)

     ..13 [utilizator] i-a raspuns lui animatron

     dar mi se pare ca sunteti un pic prea optimist daca spuneti ca romanii invata din incercarile prin care trec...

     trebuie sa vedem ca numai unii invata si retin ceea ce au invat si sunt capabili sa aplice noile reguli desprinse din experienta anterioara.

     Sunt cateva varfuri - destul de multe in raport cu perioada anterioara de guvernare rosie - dar inca sunt personaje care din prostie sau din rea credinta tin frana de mana trasa si se blocheaza mecanisme institutionale/operationale.

     Pe astia care blocheaza nu ii poti arunca prea repede peste bord - eu practic nu mai rabdare
  • +4 (6 voturi)    
   Ce se vede? (Marţi, 18 mai 2021, 11:23)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui Akylas

   Ori este economie de piata (cu guvern liberal) si cresterea se datoreaza sectorului privat, ori este economie socialista si guvernului autoritar i se datoreaza cresterea economica?..

   Adevarul este undeva la mijloc, dar mai intai ar trebui sa puna mana pe carte electoratul, ca sa inteleaga ce se intampla. Pana atunci, trambiteaza ineptii postacii de partid, de o parte si de alta.

   Este absolut normal ca economia sa creasca, avand in vedere cat de inapoiati suntem comparativ cu restul UE. Daca luam in considerare si valorile negative de anul trecut, nici macar nu este o crestere, doar o revenire.
   Daca vrem sa discutam de performanta guvernului, asta se vede in domeniile critice in care efectiv se guverneaza - infrastructura, educatie, nivel de trai, fiscalitate etc.
 • +7 (19 voturi)    
  PIB/datorie (Marţi, 18 mai 2021, 9:23)

  icarag [utilizator]

  daca cresti datoriile si le bagi in consum creste si PIB. de aia, raportul PIB/datorie e si el relevant.
  • +4 (14 voturi)    
   hehe (Marţi, 18 mai 2021, 10:21)

   transpenibilus [utilizator] i-a raspuns lui icarag

   Ai descris pe scurt metoda psd de a incuraja "cresterea economica" cu care se lauda Dancila, Isar, dragnia, Teodorowich sau Vilkow. Crestera pe datorie.
   • -1 (3 voturi)    
    impotriva minciunii grosolane (Marţi, 18 mai 2021, 15:49)

    atc [utilizator] i-a raspuns lui transpenibilus

    Ai uitat sa precizezi ca'ntr-un an Citu ( ca min. de finante ) s-a imprumutat cat PSD in trei. Un fel de Praslea cel Voinic.
 • -2 (18 voturi)    
  Stima noastra si mandria (Marţi, 18 mai 2021, 9:24)

  PetricaGhezea [utilizator]

  Domnul Catu Florin salveaza Romania
  • 0 (18 voturi)    
   Hehe (Marţi, 18 mai 2021, 10:22)

   transpenibilus [utilizator] i-a raspuns lui PetricaGhezea

   E panica cat casa la cremlin daca te-au reactivat, Petrica...
  • 0 (0 voturi)    
   O salveaza... (Marţi, 18 mai 2021, 15:51)

   atc [utilizator] i-a raspuns lui PetricaGhezea

   ...de la bunastare. Cu noi cu tot!
 • -2 (18 voturi)    
  Se duc in pensii speciale si salarii nesimtite (Marţi, 18 mai 2021, 9:27)

  emil bobu [utilizator]

  Romanul de rand nu vede nimic in urma cresterii economice, fiindca statul roman e ticalos, iar votantii romani nu gandesc.
  • +1 (11 voturi)    
   te-ai descris perfect (Marţi, 18 mai 2021, 9:59)

   Lovercraft [utilizator] i-a raspuns lui emil bobu

   bravo
   • 0 (6 voturi)    
    Bravo (Marţi, 18 mai 2021, 11:00)

    un domn [utilizator] i-a raspuns lui Lovercraft

    Era pentru Tine!
   • -3 (7 voturi)    
    PSD-ul tau ce a facut pentru Romania? (Marţi, 18 mai 2021, 11:15)

    emil bobu [utilizator] i-a raspuns lui Lovercraft

    Peste 20 de ani, PSD-ul a fost la putere, intr-o forma sau alta.

    Voi ce ati facut pentru tara? Absolut nimic, adunatura de inutili si incompetenti ce sunteti.
 • +3 (21 voturi)    
  a crscut, dar nu se vede. Lasati prostiile (Marţi, 18 mai 2021, 9:35)

  jackalphonse [utilizator]

  Coruptia este la cote maxime, exact ca in perioada pesedista, conditiile de trai s-au inrautatit chiar mai mult decat in perioada pesedista, avand in vedere contextul pandemiei. Legile protectiei sociale devin tot mai potrivnice cetateanului, Evident, in conditiile astea, bancherii au parte de tot mai multe imprumuturi...
  Sa vedem ce noroc vor avea cu rambursarea.
  • 0 (8 voturi)    
   Cresterea e scadere (Marţi, 18 mai 2021, 9:53)

   Socrate2021 [utilizator] i-a raspuns lui jackalphonse

   Daca googl’im dupa articole asemanatoare din ultimii ani de pe hotnews si nu numai, vom vedea ca evolutia PIB se masoara fata de trimestrul corespunzator din anul anterior. De data asta ce facurati: schimbarati metoda de calcul sa va dea crestere. Ce ti’e si cu statisticile astea.
   • +3 (3 voturi)    
    PIB creste scazand. (Marţi, 18 mai 2021, 15:55)

    atc [utilizator] i-a raspuns lui Socrate2021

    "PIB-ul României a crescut în primul trimestru din 2021 cu 2,8% față de trimestrul anterior, dar a scăzut față de primul trimestru din 2020 cu 0,2%."
    HN a prezentat datele corect, dar macar titlul trebuie citi tot.
  • +1 (13 voturi)    
   O petarda citoasa! (Marţi, 18 mai 2021, 10:14)

   Zache58 [utilizator] i-a raspuns lui jackalphonse

   Romanul suporta scumpiri in lant la curent,gaz,alimente.Statul ticalosit nu ia in calcul raportul PIB/datorie cum zicea cineva pe aici.USR+PNL=Armaghedon.Functionarii nesimtiti stau efectiv pe salarii tot nesimtite si nimeni nu face nimic.Degeaba schimbati directorii,daca si acestia merg pe baza de parandarat si fraternizeaza cu lozbele din subordine.Nu ma mira ca tara se va depopula.Sa ramana lozbele sa-si dea intre ele salarii cat vor dar nu pe spatele romanului care munceste si plateste taxe.
 • +6 (8 voturi)    
  Redactia Hotnews - Admin (Marţi, 18 mai 2021, 10:00)

  un domn [utilizator]

  Ar fi utila o comparatie cu Bugetul aprobat de Parlament, la T1 2021 vs T2020, acolo e Adevarul si Corelatia.
  • 0 (0 voturi)    
   dar suntem pe aproape... (Marţi, 18 mai 2021, 17:47)

   ..13 [utilizator] i-a raspuns lui un domn

   2021T1 cam tot atat cat 2020T1 care numai partial, si relativ in mica masura a fost afectat de pandemie...
 • +2 (10 voturi)    
  ce sa zic??? (Marţi, 18 mai 2021, 10:00)

  ..13 [utilizator]

  Romanii o trag tare cu consumul...
  Sigur, ca sa sustina cresterea economica a RO, dar deficitul balantei externe???

  Acu ca se deshide si HORECA cu atat mai bine, tot pentru consum...

  DP ne-a scris ca si constructiile merg inainte, cam ca pe vremuri, fara prea multa canalizare, ca nu dau turcii - deh.

  Cu scoala nu stam prea bine - se vede si dupa modul relativ lent in care isi redeschid portile acestea....Aici trebuie lasata mai usurel accelerarea ca se strica circuite logice de la supraincalzirea asta care ne apasa.

  Nici cultura nu razbeste prea bine dupa pandemia asta asa ca sa continui comentariul. Dupa posibilitati

  Nici cu autoritatile nu imi este prea tare rusinica: caci uite masca, nu este masca, ba pune iarasi masca!

  Dar daca Gov nimereste varianta corecta, prin tatonari/reiteratii sau negociere cum se zice mai nou, in stil diplomatic, pentru PNRR, ne-am scos neicusorule ca sa vezi atunci viteza cresterii economice...( cel putin asa visez eu) De aici si pana la Luna - Marte inca putin intangibil pentru RO - dar si inapoi, tot in tarana.

  Acesta este un pamflet.
  • +1 (3 voturi)    
   ce ai cu Horeca? (Marţi, 18 mai 2021, 10:50)

   t_beriu [utilizator] i-a raspuns lui ..13

   Serviciile sunt sectorul economic care genereaza cea mai mare parte din PIB in tarile dezvoltate. Sa avem si noi serviciile cu pondere mare in PIB ar fi un semn ca nivelul de trai creste. In plus, serviciile au probabil o pondere mare de generare de PIB din resurse locale.
   Atata timp cat serviciile produc ceva ce e cerut de consumator, e bine. Orice aduce venituri suplimentare la PIB, orice da de lucru oamenilor e binevenit.
   • 0 (0 voturi)    
    dragule nu am nimica cu IT-ul ca serviciu (Marţi, 18 mai 2021, 17:27)

    ..13 [utilizator] i-a raspuns lui t_beriu

    doar cu bagatul in gura mi se pare ca nu prea avem cu ce mandri pentru ca pur si simplu aici avem o traditie indelungata - cine vine la un roman in casa cel putin un pahar cu apa primeste daca nu cumva si masa i se intinde pentru a fi servit regeste...Deci traditie avem...

    serviciile ca si industria, ca si turismul dar mai ales ca si agricultura ca sa nu mai zic de comertz toate sunt importante.

    Si consumul este bun dar tot cu masura, daca se poate. Zice dl. Lungu ceva de genul ca dupa perioada de economisire urmeaza cheltuirea care va incuraja consumul - nu crezi ca zice bine??? Nu mai bine investim, ponderat, cu bagare de seama, la bursa??? Sau nu avem in ce???? Nu mai bine mai facem un mic business de familie???

    dar daca si exportam ce bine este, nu crezi???
    exportam servicii de IT, bravo, exportam masini, bravo, nu prea mai exportam legume, fructe sa ne gandim de ce, iar in HORECA primim turistii straini mai prost ca pretenii nostri bulgarii sau maghiarii - oare de ce???

    Dragule cand iti faci o cercetare a vietii matale chiar orice faci astazi este bun??? Nu ai matale oarece prioritati ca sa vezi ce activitatiuni iti aduc beneficii mai substantiale pe viitor??? te lasi asa dus de valurile vietii???

    remarca Dvs ca orice da de lucru oamenilor este binevenita imi aduce aminte de pesede - cahhh, in opinia mea.
 • +6 (12 voturi)    
  Economia creste, ok. (Marţi, 18 mai 2021, 10:01)

  1anonim [utilizator]

  Da ineptiile economistilor romani se mentin. Niste incapabili. Bine, nu mi-e rusine nici cu aia americani, pe baza lor era sa capoteze economia SUA, cand nemernicii de bancheri nu se mai saturau!
 • -2 (14 voturi)    
  pita s-a scumpit cu 50% (Marţi, 18 mai 2021, 10:03)

  di livio [utilizator]

  în grînaru ioropii...se simte creșterea ieconomică în jebu mieu, genial guvernoi
  • -1 (5 voturi)    
   pita? (Marţi, 18 mai 2021, 11:13)

   alex34 [utilizator] i-a raspuns lui di livio

   ti s-a scumpit shaorma de la coltul blocului?
   • 0 (4 voturi)    
    hehe (Marţi, 18 mai 2021, 13:03)

    transpenibilus [utilizator] i-a raspuns lui alex34

    Ei nu consuma shaorma, decat votca multa si proasta. De aia rusii nici nu pot zice Europa, zic iueuro ca ii afecteaza metiliku.
    Postacul ambetat e pangolinul rusesc, un jo napot lihnit...
 • 0 (14 voturi)    
  Nu înțeleg din ce și pentru ce (Marţi, 18 mai 2021, 10:16)

  mr_mojo [utilizator]

  A crescut pentru că...? Producția nu stă bine, avem deficit pe exporturi, mulți au fost și sunt șomeri...
  Plus că prețurile o iau tot în sus, așa că eu cred că ne furăm căciulile în dulcele stil clasic românesc.
  • 0 (0 voturi)    
   Caciula furata (Marţi, 18 mai 2021, 15:59)

   atc [utilizator] i-a raspuns lui mr_mojo

   Eu nu. Mi-o fura guvernantii!
  • 0 (0 voturi)    
   Mr Mojo... (Marţi, 18 mai 2021, 17:40)

   ..13 [utilizator] i-a raspuns lui mr_mojo

   Nu ati citit prea atent - consumul urca si asta sustine PIB-ul...

   Nu avem in tara, importam, cererea sa o satisfacem.

   Avem deficit la exporturi - ce conteaza - lumea, a se intelege bugetarii ca aia sunt majoritari, sa fie cu matzul plin si cu cererea rezolvata ca de nu la urmatoarele alegeri cine o sa castige???...

   ZIce INS ca in medie cresterea preturilor de consum nu a depasit cresterea salariala inregistrata in medie..

   Acum dvs. uitati-va bine in buzunar si vedeti sunteti sub sau peste medie??? sau aliniat cu media???

   Bine, se anunta noi scumpiri - nu va ingrijorati.

   dara romanul are astazi un ban si vrea sa il bea/manance cu alte cuvinte sa petreaca si daca or veni si vremuri grele macar matzul sa fie oleaca plin si altfel poti gandi in somn cu el plin.

   Sanatate, ca ii mai buna decat toate!
   Nu zice asa romanul??? Evident chiar si aia de se bateau la Luton pe aeroport...

   PS
   de peste 30 de ani joaca romanul laba-neagra cu ieconomia de piata si de aceea...
 • +3 (5 voturi)    
  adica (Marţi, 18 mai 2021, 10:29)

  martel55 [utilizator]

  politrucii bat campii cand vorbesc de deschiderea economiei, nici macar nu a fost inchisa la noi, mai e putin si duduie


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by