Preşedintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, le-a spus vineri liderilor europeni că o retragere prematură a măsurilor de stimulare ar putea deraia o relansare incipientă, transmite Bloomberg, citată de Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

"PIB-ul zonei euro îşi revine şi va ajunge la nivelul de dinaintea pandemiei până în primul trimestru din 2022, cu un trimestru mai devreme decât ne aşteptam în primăvară. Politica fiscală şi monetară continuă să joace un rol în susţinerea activităţii economice şi consolidarea încrederii. Este nevoie de continuarea sprijinului pentru a evita ca pandemia să provoace pagube economiei", le-a spus Lagarde liderilor UE, reuniţi vineri la summitul de la Bruxelles, potrivit unui oficial din apropierea discuţiilor.

Preşedintele BCE a citat drept exemplu ce s-a întâmplat după criza financiară mondială, când revenirea înregistrată în 2011 nu a fost una susţinută pentru că "lăstari verzi nu au fost udaţi", a dezvăluit oficialul care a dorit să îşi păstreze anonimatul.

Economiile europene încep să înregistreze o revenire robustă ca urmare a accelerării campaniilor de vaccinare. Însă pe măsură ce cazurile de infecţie cu coronavirus scad iar boom-ul cererii a declanşat o explozie a preţurilor, au apărut presiuni la adresa BCE să înceapă să retragă măsurile de stimulare iar la adresa guvernelor să se gândească cum vor reduce povara datoriilor.

În comentariile sale către liderii europeni, Lagarde a reiterat punctul său de vedere că majorarea inflaţiei va fi un fenomen temporar. Potrivit preşedintelui BCE, este nevoie de o creştere mai dinamică şi mai sustenabilă iar politica monetară va continua să joace un rol în consolidarea încrederii.

De asemenea, Lagarde i-a îndemnat pe liderii europeni să facă progrese spre uniunea pieţelor de capital şi uniunea bancară europeană, după mai mulţi ani de discuţii care nu au adus progrese semnificative. Cu toate acestea, analiştii nu se aşteaptă la progrese la finalul summitului de vineri iar alegerile parlamentare care vor avea loc în Germania la toamnă au pus în stand by discuţiile în rândul oficialilor din zona euro.