Sud-coreenii care adoră să asculte muzică au găsit o metodă de a-și susține idolii și să câștige bani în același timp. Conceptul este unul interesant: practic este vorba despre investiția în anumite cote de drepturi de autor asupra cântecelor. Mai simplist, e cam ca pe piața de capital: decizi să cumperi acțiuni la o companie care oferă dividende, doar că aici primești bani din drepturi de autor. Practic, e ca și cum melodia ar avea un fel de acțiuni.

Foto:

De exemplu, MusiCow, o platformă pentru investiții în muzica sud-coreeană, permite fanilor să cumpere anumite cote de drepturi de autor, potrivit The Korea Herald.

Sunt două moduri în care poți investi în drepturi de autor, potrivit companiei. Prima este să participi la o licitație la care fanii se bat în oferte asupra acestora. Cealaltă metodă este să cumperi sau să vinzi în piață folosind platforma.

Practic, după licitație urmează “listarea”. (Cumva seamănă într-o oarecare măsură cu un IPO)

Un total de 4.700 de drepturi sunt vândute pentru fiecare melodie, fiind circa 400 de cântece tranzacționate pe platformă, conform companiei.

Investitorii pot câștiga bani din vânzarea acelor drepturi la un preț mai mare decât cel din ofertă, dar majoritatea preferă să păstreze melodiile, deoarece câștigă lunar bani din drepturile de autor.

„În medie, profitabilitatea anuală este de circa 8%. Redevențele drepturilor de autor sunt protejate până la 70 de ani după moartea compozitorului”, spune un oficial al acelei platforme.