Unii profesioniști, așa cum sunt definiți de Codul civil (persoane fizice ce desfășoară activități independente/profesii libere sau persoane fizice ce au realizat drepturi de autor, etc.) au beneficiat în mod independent de indemnizații sau o formă de sprijin din partea bugetului fondului de șomaj anul trecut. Aceștia trebuiau să depună Declarația Unică și să plătească obligațiile fiscale aferente. Pentru cei care nu au depus declarația, ANAF va emite decizii de impunere.

Adrian Benta, consultant fiscalFoto: Hotnews

În acest sens, a apărut în Monitorul oficial un nou ordin (1608/ 2021). Consultantul fiscal Adrian Bența a realizat o scurtă analiză a acestuia:

• Amintim faptul că atât în anul trecut, cât și anul acesta, în condițiile reducerii activității economice și a unor restricții impuse de autorități, au fost adoptate mai multe acte normative de acordare a unor indemnizații (OUG nr. 30/2020, OUG nr. 132/2020, OUG nr. 111/2021). Caracteristica principală a acestor indemnizații acordate acestor persoane fizice constă în faptul că suma indemnizației este o sumă brută pentru care se datorează impozit pe venit, contribuția la pensii – CAS și contribuția la sănătate – CASS.

• Aceste persoane fizice au obligația depunerii declarației unice și plata obligațiilor fiscale până în data de 25 mai al anului următor celui în care s-a încasat indemnizația. Declarația unică a fost modificată cu o rubricație aferentă acestei obligații fiscale.

Prin actul normativ analizat astăzi (publicat luni în Monitorul oficial) autoritatea fiscală stabilește procedura determinării din oficiu a contribuțiilor la asigurările sociale dacă persoanele fizice nu își îndeplinesc obligațiile declarative.

Selectarea acestor contribuabili va fi făcută de către autoritatea fiscală în baza informațiilor primite de la Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS), comparându-se listele cu persoane ce au încasat indemnizații față de persoanele ce au depus declarația unică.

După procedurile interne de lucru, autoritatea fiscală emite decizia de stabilire din oficiu a contribuției de plată. Aceste decizii se comunică contribuabilului persoană fizică conform procedurii prevăzute de art. 47 din Codul de procedură fiscală.

Notă: a se vedea că acest temei normativ – art. 47 din Codul de procedură fiscală prevede mai multe posibilități de comunicare a actului normativ-fiscal, cum ar fi prin poștă, la Registratură, prin afișare sau prin publicare pe pagina de internet a autorității fiscale.

Actul normativ adoptă și procedura anulării deciziilor de impunere din oficiu când se constată fie că există erori, fie contribuabilul își îndeplinește obligația depunerii declarațiilor fiscale.