Ar putea economia rezista unui al doilea lockdown? Depinde pe cine întrebi...

de DP     HotNews.ro
Luni, 6 decembrie 2021, 6:47 Economie | Finanţe & Bănci


Lockdown
Foto: Borislav Stefanov / Alamy / Profimedia Images
Nu este clar cum va evolua pandemia- dacă vor apărea tulpini noi, cât de agresive vor fi acestea și cât va mai dura această stare de neliniște socială. Pe fondul unui grad încă precar de responsabilizare individuală se suprapun problemele cronice ale economiei noastre și efectele perturbatoare ale economiei lumii. Inflație ridicată, probleme în lanțurile de aprovizionare, criza chipurilor care a devastat industria auto șamd. Deși acum puțin probabil, impunerea unui lockdown (care ar presupune cheltuieli consistente de susținere a economiei din partea Statului) ar putea constitui o problemă. Ar rezista economia la un al doilea lockdown? Am discutat despre asta cu 7 economiști.


Neagu, BNR: economia românească ar putea absorbi într-o bună măsură un eventual lockdown


Legat de întrebare, cred că economia românească ar putea absorbi într-o bună măsură un eventual lockdown, având în vedere proiecțiile de creștere economică pentru anii următori, precum și perspectivele principalilor parteneri comerciali. Cu toate acestea, evoluția și dimensiunea deficitelor gemene arată că spațiul de manevră al autorităților este destul de limitat, astfel că este foarte important modul în care vom putea compensa aceste constrângeri prin fructificarea oportunităților generate de resursele europene, prin demararea reformelor care își propun să schimbe structural economia etc, spune Florian Neagu, director adjunct al Direcţiei de Stabilitate Financiară la BNR.

Coșea: Un al doilea lockdown ar avea efecte mult mai distructive decât primul


Mie mi-e tare teamă pentru că, dacă ar fi să se întâmple, un al doilea lockdown ar avea efecte mult mai distructive decât primul. Pentru că s-ar suprapune pe niște efecte pe care noi o să le resimțim probabil la sfârșitul acestei luni și sigur la începutul anului viitor, ca urmare a accentuării crizelor la nivel mondial. Deocamdată, fiind o economie mică și nu foarte racordată la marile fluxuri internaționale, am fost mai feriți. Va veni o criză importantă pe inflație, care vine din SUA și care a fost mărită ca urmare a dificultăților pe care le are China, se va accentua criza rețelelor de aprovizionare care va duce în anumite zole chiar la penurii de produse alimentare și va fi o chestiune complicată și din punctul de vedere al crizei energetice. Aceasta nu se va rezolva, din contră.

Apar probleme noi care țin de dificultățile pe care le are green deal-ul european, cu greșelile pe care le are. Se vorbește tot mai des la nivel european de erorile făcute în promovarea prea accentuată și prea în viteză a acestui program care are costuri foarte mari. România va suporta și ea impactul acestor efecte. Dacă se va închide și în interior, lucrurile se complică.

Să nu uităm că noi deja avem un lockdown pe care îl tratăm cu destulă indiferență dar care ne va afecta în următoarele luni. E vorba de industria auto, care merge foarte prost, și asta din două motive. Primul, legat de criza chipurilor- vă reamintesc că am avut mai multe închideri de producție, iar al doile motiv este acela că marile companii cărora noi le suntem subcontractori încep să se orienteze către mașinile electrice, iar noi nu suntem cuprinși în acest plan. În viitor vom avea comenzi mai puține în acest domeniu industrial, care în acest moment e prioritar în Romania.

Dacă la asta mai adăugăm că mai avem un foarte mic plus de PIB de la agricultură (pentru că deși avem producții foarte mari, nu generăm valoare adăugată ci continuăm să importăm alimente), lucrurile nu merg bine. Dacă peste toate acestea se suprapune și un lockdown, nu este exclus să înceapă să apară și fenomene sociale. Șomajul care va apărea, lucrurile ar putea degenera. Vom avea o cădere economică imediată și toate promisiunile făcute de guvernanți nu vor mai putea fi puse în aplicare, ne-a spus profesorul de economie Mircea Coșea.

Neacșu, CEC Bank: Cred că elasticul a fost deja întins aproape de limită


Incertitudinile mari și evoluțiile în zig-zag încep să-și pună amprenta asupra economiilor și vedem deja efecte adverse: presiuni inflaționiste, încetinirea ritmului de creștere economică, perturbări în aprovizionare și afectarea lanțurilor de producție – de exemplu criza microchipurilor care a afectat industria auto și asta, în ciuda unor măsuri de salvare de ordinului miilor de miliarde adoptate la nivel global.

Cred că elasticul a fost deja întins aproape de limită. După apariția știrilor despre tulpina Omicron, o serie de țări au anunțat noi restricții și bursele au reacționat deja.

Cred că orice măsuri suplimentare ar trebui luate doar după o analiză temeinică și ar trebui să respecte principiul proporționalității. Altfel, riscăm să trecem de la o criză provocată de amenințarea unui virus, la o criză de încredere în economie și în capacitatea de a gestiona situația în mod coresponzător, ne-a mărturisit Bogdan Neacșu, CEO al CEC Bank.

Laurian Lungu: Lockdown-ul s-a dovedit a fi "ex-post'' ineficient in multe tari din Europa


Masura aplicarii unui lockdown generalizat - o masura dura, a carei probabilitate o vad destul de redusa in acest moment - trebuie sa cantareasca bine costurile raportate la beneficii atat din punct de vedere economic cat si social si epidemiologic/sanatate. Intrebarea fundamentala este daca riscul potential de crestere semnificativa a numarului de decese asociat unui nou val, din ceea ce cunoastem acum, poate fi atat de ridicat incat sa justifice masura de lockdown generalizat. Raspunsul este unul negativ. Nici in perioada martie-mai 2020 nu am avut un lockdown generalizat, sectorul constructiilor, printre altele, continuand sa functioneze. Lockdown-ul, in sine, s-a dovedit a fi "ex-post'' ineficient in multe tari din Europa.

Din punct de vedere economic, costurile ar escalada pe termen scurt, cu riscul evident de a pune segmente intregi ale unor sectoare economice pe butuci, cu cresterea aferenta a somajului. Bineinteles ca vor fi si sectoare care vor beneficia de pe urma acestor masuri insa, per ansamblu, dezechilibrele macroeconomice se vor accentua - nu in ultimul rand deficitul bugetar si datoria publica, ultima oricum facand deja un salt substantial fata de 2019.

Contextul economic este diferit astazi pentru multi, cu un cost al vietii in crestere si o incertitudine tot mai ridicata vis-a-vis de mentinerea locului de munca. Un potential lockdown ar agrava si mai mult aceasta situatie, cu cat perioada de aplicare a lui ar fi mai lunga, cu atat costurile economice ar putea creste exponential.

O mare parte a populatiei a invatat deja sa traiasca cu acest virus. Avansul rapid facut de companiile farma in intelegerea virusului si a mutatiilor acestuia, suplimentat de masurile de preventie de bun simt luate la nivel personal, de fiecare individ, face ca introducerea unui lockdown - in conditiile actuale - sa fie ineficienta, crede Laurian Lungu, co-fondator CPAG.

Tătaru, ING Bank:Chiar și un lockdown parțial ar putea însemna o frână puternică pentru economie


E greu de imaginat că vom avea din nou un lockdown asemănător celui din perioada martie-mai 2020. Sunt lucruri pe care și autoritățile dar și piețele le-au învățat în acest timp și care ne permit să ne descurcăm altfel decât anul trecut.

Unele sunt aparent minore, de exemplu faptul că acum se găsesc măști de protecție (și chiar la preturi rezonabile), altele care nici nu existau în lockdown-ul precedent (teste rapide ieftine, tratamente și, mai ales, vaccinuri).

Prin urmare, un lockdown total este foarte puțin probabil. Chiar și așa, un lockdown parțial ar putea însemna o frână puternică pentru economie.

Creșterea economică a intrat deja într-o zonă de stagnare, cu unele sectoare importante (industrie, construcții) chiar în contracție. Având în vedere că și partenerii noștri din UE vor impune la rândul lor măsuri cel puțin la fel de restrictive precum România, vom avea un impact negativ și din zona cererii externe.

Prin urmare, chiar dacă nu vom avea o scădere rapidă și bruscă a economiei precum în cazul unui lockdown total, este posibil să avem o perioadă prelungită de cvasi-stagnare, perioadă ce ne găsește cu deficite în continuare foarte mari (atât bugetar cât și de cont curent), inflație relativ ridicată și dobânzi în creștere. Într-un fel, ar putea fi o situație chiar mai complicată decât cea din martie-mai 2020 deoarece situația pandemica trebuie balansată cu necesitatea controlului deficitului bugetar în contextul încetinirii creșterii economice. Din aceste motive suntem relativ precauți cu privire la estimarea noastră de creștere pentru 2022, pe care încă o vedem la 4.5%, ne-a declarat Valentin Tătaru, economistul șef al ING Bank.

Dascălu, BCR: O luna de lockdown similar cu cel din 2020 este echivalenta cu un minus de 1.2 puncte procentuale din cresterea economica anuala


O luna de lockdown similar cu cel din aprilie 2020 este echivalenta cu un minus de 1.2 puncte procentuale din cresterea economica anuala, din estimarile noastre. Nu anticipam un scenariu similar, considerand ca autoritatile si societatea, in general, sunt mai pregatite pentru pandemie, este de părere economistul șef al BCR, Ciprian Dascălu.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

5352 vizualizari

 • +3 (11 voturi)    
  temă absolut inutilă (Luni, 6 decembrie 2021, 7:08)

  berenger [utilizator]

  nu va fi niciun lockdown
  • -2 (12 voturi)    
   multumim, nostradamus! (Luni, 6 decembrie 2021, 9:14)

   Antenistontel [utilizator] i-a raspuns lui berenger

   bine ca ne-ai luminat.
  • +3 (11 voturi)    
   Nu baga mana in foc (Luni, 6 decembrie 2021, 9:25)

   ABBV [utilizator] i-a raspuns lui berenger

   dupa cata frica a raspandit presa in societate .....
   • +11 (13 voturi)    
    mda (Luni, 6 decembrie 2021, 10:07)

    SoulSearcher [utilizator] i-a raspuns lui ABBV

    eu sincer fac apel la logica celor care au si trecut prin boala si n-au murit...

    iar Romania are cel mai mare procent din Europa, undeva la 70% din cei testati trecusera prin boala in mod natural...

    avem vreo 5 milioane de vaccinati, dar prin boala au trecut inca pe atat fara sa ajunga prin statisticile DSP... stiu eu zeci de cazuri :)

    mai adaugi copii si cei sub 18 ani adica vreo 3 milioane, si ne apropriem de cei 15-16 milioane de romani cu rezidenta permanenta... adica efectiv mai locuiesc pe aici
    • +5 (9 voturi)    
     De acord cu dumneavoastra (Luni, 6 decembrie 2021, 11:36)

     ABBV [utilizator] i-a raspuns lui SoulSearcher

     Se vede si la cazuri sunt in scadere, omicron pare un fel de gripa ...Si eu am trecut prin covid fara simptome + vaccin ca na asa a trebuit .....chiar daca nu am incurcat pe nimeni, medical vorbind. Si mi se pare o chestie gretoasa ce se intampla acum in Europa. Eu spuneam doar ca presa a raspandit panica si politicienilor a inceput sa le placa postura de mini Kim Jong-um.
    • -6 (8 voturi)    
     Atunci unde e logica? (Luni, 6 decembrie 2021, 11:46)

     mihai53 [utilizator] i-a raspuns lui SoulSearcher

     Atunci de unde sutele de morti pe zi de luna trecuta? Nu mai faceti presupuneri.
     • +2 (4 voturi)    
      S-a mai explicat asta odata (Luni, 6 decembrie 2021, 13:05)

      Crop [utilizator] i-a raspuns lui mihai53

      Ca exista o crestere deoarece accesul la tratamente sau operatii a fost limitat. Avem peunii prin spitale care o freaca glorios sau muta pacientii sa opereze la privat. Acolo e alt smen dar e banos.

      De aici iti vine u surplus.

      Personal dupa ce-am iesit din coma, prima lor intrebare a fost 'Esti vaccinat!?' Am ras in timp ce sangeram fiind vaccinat din 9 februarie cu rapelul. Va las imaginatia sa joace
     • +1 (3 voturi)    
      Cei care au murit nevaccinati (Luni, 6 decembrie 2021, 13:52)

      Tokeniza. Din carne de vake. [utilizator] i-a raspuns lui mihai53

      Si-au asumat un risc si au pierdut, asa cum faci la loto.

      Cei care au murit vaccinati sunt dovada vie ca vaccinul oricum nu ar fi functionat in cazul lor.

      Deci ce anume vrei sa ne demonstrezi? Ca e vina unora sau altora? Pai primii au platit cu viata gresala si cei din al doilea grup oricum murau la primul contact cu virusul (care acum este deja si la animale).
  • 0 (6 voturi)    
   Romania NU are economie, romania are consum (Luni, 6 decembrie 2021, 11:19)

   Kivek [utilizator] i-a raspuns lui berenger

   ce economie are romania? poate aia subterana unde 35% din TVA NU se plateste
 • -1 (11 voturi)    
  ceea ce mi se pare cel mai devastator (Luni, 6 decembrie 2021, 9:48)

  ..13 [utilizator]

  Pentru modul de a gandi si mai ales pentru modelarea unor reactii, individuale sau la nivel de societate, este supra reactionarea (cum zice americanul overreact).

  Ce inseamna chestiunea aceasta?
  Tradus simplu este povestea lui Petrica cand el striga vine lupul si cand chiar a venit nimeni nu s-a mai pregatit sa reactioneze in fata lupului.

  Punctual nu consider ca este momentul sa reactionam acum pentru simplul motiv ca inca, cel putin eu nu le cunosc si ma declar vinovat de aceasta chestiune, ca putem trage concluzia stiintifica ca nene o tulpina, fie africana, e devastatoare, se raspandeste cu viteza sunetului si baga in spitale pe capete. NU stim inca - sa mai asteptam chiar si pentru a ne pozitiona sau eu sa mai citesc pentru ca sa ma lamuresc ca aceasta noua tulpina este vai de mama noastra.

  A doua chestiune iarasi extrem de punctuala: exista o masura low-cost, care poate sa fie enforced again with low cost si ca sa nu o mai lungesc aceasta masura se numeste: purtarea mastii - daca nu o poti amenda ca la balamuc si controale peste controale astfel incat sa iti treaca pohta de a nu purta masca. Scurt si eficient. Masura asta cu purtatul mastii ar trebui, din nou, sa aiba o leaca de bun simt: adica daca esti afara si neingramadit atunci de ce dreac sa porti masca??? Sigur ca gradul de ingramadela este relativ, depinde de fiecare cum apreciaza, pana cand si aici tehnologia o sa iti spuna pe telefon: "Gogule esti ingramadit! masca sus!" dar deocamdata nu suntem aici inca si ramane la latitudinea fiecaruia de a aprecia gradul de ingramadeala afara, unora poate chiar sa le placa ingramadeala chiar si in aer liber...

  Ceea ce se poate face acum este ca masca sa fie in continuare obligatorie in spatiile inchise. Punct. Cine nu respecta regula dat afara din spatiile inchise si amendat in stil barosan - termen folosit astfel incat sa inteleaga toata lumea. Cine are 2 sau 3 abateri de genul asta - racoare.Punct. Regula sa fie valabila si in scoli/universitati.Punct
 • +3 (5 voturi)    
  pentru autorul articol DP (Luni, 6 decembrie 2021, 9:52)

  ..13 [utilizator]

  Am citit criza chipurilor - dar mai apoi m-am prins ca in fapt este vorba despre criza cip-uri cum s-ar putea zice in romana.

  Nu e o problema pentru mine am inteles despre ce e vorba - dar mi-a placut chestiunea in sine caci este intr-adevar o criza a chipurilor umane - o nevoie de a vedea fatele oamenilor, nevoia de a inlatura anonimatul, nevoia de a inlatura spoiala si de a pune un chip curat, nefardat, samd.
 • +5 (9 voturi)    
  lock-downul (Luni, 6 decembrie 2021, 9:57)

  ..13 [utilizator]

  1. Ineficient - vezi ceea ce se intampla in unele tari, inclusiv in RO.
  2. Exista masuri alternative - mastile
  3. Costa economia in ansamblul ei
  4. Ne face pe toti la buzunar - pentru ca fiecare este afectat fie prin pierderea slujbei/afacerii, fie prin cresterea preturilor/tarifelor
  5. Ne zdruncina nervos - ca si asa se vede ca nu prea avem tiglele bine asezate pe casa.
 • +8 (10 voturi)    
  stati usor (Luni, 6 decembrie 2021, 11:15)

  hanu [utilizator]

  ca inca nu traim din plin efectele primului lockdown. Am zis de la inceput: economia de azi rezista 1-2 saptamani de intrerupere, mai mult va fi dezastru.
  E un intreg complex, de la ruperea lantului de productie la modificarea comportamentelor de cumparare & economisire. E un efect fluture pe care nu il putem inca cuantifica.
  Pentru inceput, as zice veniti de luati inflatie. Economiile voastre: zero.
 • +5 (5 voturi)    
  Rezista romanul la inca un lockdown? (Luni, 6 decembrie 2021, 12:00)

  TheFreeOne [utilizator]

  Depinde daca e bugetar sau privat!
 • +8 (8 voturi)    
  Lockdown partial (Luni, 6 decembrie 2021, 12:19)

  copci [utilizator]

  Avem deja un lockdown partial, pentru 50% din populatie, astazi. Este mai dur decat ce am avut in starea de urgenta pentru acea parte a populatiei.
 • +1 (1 vot)    
  Jandarmii sigur vor rezista.. (Luni, 6 decembrie 2021, 13:39)

  Idiotul_fUtil [utilizator]

  Ei mereu au rezistat.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by