Inspectorii antifraudã din cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscalã (ANAF) au estimat un prejudiciu în sumã de 40.694.434,00 lei reprezentând TVA de platã în sarcina a 14 firme din Bulgaria, a transmis marți autoritatea de control fiscal. În perioada februarie- decembrie 2020, acestea s-au sustras de la plata obligațiilor fiscale prin simularea achiziționãrii de autoturisme rulate în Bulgaria, în timp ce livrarea și înmatricularea se realiza de fapt în România, tranzacțiile nefiind declarate.

ANAF AntifraudaFoto: ANAF - Facebook

Firmele controlate de inspectorii ANAF erau specializate în efectuarea de achiziții intracomunitare de autovehicule second hand de la diverși furnizori din spațiul intracomunitar și se ocupau inclusiv de transportarea, descãrcarea, recepția și livrarea autovehiculelor direct în România, unde erau ulterior livrate și vândute cãtre persoane fizice și juridice, fãrã ca aceste tranzacții sã fie declarate și fãrã ca societãțile sã se înregistreze în scopuri de TVA în țara noastrã.

Astfel, societãțile nu raportau în Bulgaria achizițiile intracomunitare efectuate de la partenerii din Comunitatea Europeanã, deși aceștia din urmã declarau livrãri intracomunitare scutite de TVA cãtre societãțile bulgãrești.

Mai mult, din analiza documentelor puse la dispoziția echipelor de control și de cãtre clienții finali, proprietari ai autovehiculelor înmatriculate pe teritoriul țãrii noastre, reiese cã autovehiculele au fost promovate spre vânzare pe site-urile AUTOVIT.ro și OLX.ro, fiind livrate și înmatriculate definitiv pe teritoriul României.