Încercăm să facem un nou sistem în care în loc să luăm și să dăm la toată lumea și ălora mai săraci și ălora mai puțin săraci, încercăm acum să dirijăm sprijinul numai către persoanele fizice și companiile care sunt mai vulnerabile, a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței, într-o conferință organizată de DCNews.

Bogdan ChiritoiuFoto: Hotnews

„Ceilalți... ceilalți care nu sunt vulnerabili vor trebui să se descurce cu prețurile cum sunt ele în piață și să ia măsuri să-și reducă consumul. Dacă e companie să-și reducă consumul energetic, dacă suntem o gospodărie, să avem casa mai bine izolată, să ne reducem... Ăsta e sensul unui preț mare, să te împingă să nu mai folosești resursa aia scumpă ci să folosești altceva în loc”, a spus el.

• Nu trebuie să venim cu măsuri care anulează efortul ăsta de a fi mai eficienți energetic, de a nu risipi resurse.

„Asta aș vrea. Legea pe care o facem acum sau cum o îmbunătățim pe cea existentă să ne asigure că-i ajutăm pe cei care au neapărată nevoie, dar că nu îi ajutăm pe toți pentru că nu e nici economic să-i ajutăm pe toți și nici nu are sens. Anulăm exact efortul care e necesar de a reduce costurile energetice în economie”, a precizat Chirițoiu.

• Trebuie să punem la punct mecanisme care să ne ajute acum și în viitor să gestionăm situația asta a consumatorilor vulnerabili, dar fără să revenim la sistemul ăla destul de stupid pe care-l aveam înainte în care încercam să dăm la toată lumea: cui are nevoie și cui n-are nevoie și să ne prefacem că energia e ieftină când ea nu este, de fapt, ieftină.