Ordonanța privind plafonarea și compensarea prețurilor la energie (OUG 27/2022) ar urma să fie modificată, potrivit declarațiilor secretarului de stat în Ministerul Finanțelor, Daniela Pescaru.

Daniela PescaruFoto: Hotnews

“În ceea ce privește compensarea prețurilor la energie, din ce știu eu, este în curs de derulare, sunt discuții în sensul modificării ordonanței de Urgență 27/2022”, a spus ea în ședința CES de miercuri pe tema primei rectificări bugetare din 2022.

“În ce privește sumele asigurate, să nu uităm că Ministerul Energiei a avut inițial în buget 2 miliarde pentru compensare și până la această dată s-au plătit 1,8 miliarde lei din cei 2 miliarde. Rectificarea este cu majorarea cu încă 2,5 miliarde. Ministerul Muncii primește 7,3 miliarde din care o mare parte se datorează compensării”, a spus Pescaru.

  • Știm foarte bine că compensarea pentru consumatorii casnici se efectuează prin bugetul Ministerului Muncii, iar cea pentru cei non-casnici prin cel al Ministerului Energiei.

„Nu este singura rectificare din acest an. Având în vedere ritmul plăților făcute, deci dacă în primele 8 luni Ministerul Energiei a reușit să plătească 1,8 miliarde, noi credem că în următoarele 2 (pentru că a doua rectificare intenționăm să o facem pâmnă la sfârșitul lunii octombrie, începutul lunii noiembrie) nu cred că va fi o problemă cu finanțarea”, a precizat secretarul de stat, ea precizând că „la a doua rectificare o să avem în vedere și eventualele modificări legislative care se vor face”.

La rândul ei, Alina Vereha, care reprezintă Confederația Patronală Concordia, spus că Ministerul de Finanțe se uită în trecut, în spate, la cât s-a cheltuit din buget pentru a face ajustările necesare.

“Pentru zona aceasta de plafonare credem că nu se poate aplica această regulă. Ministerul a fost co-inițiator, au fost niște estimări când s-a făcut acea ordonanță, piața a evoluat foarte mult cu prețurile. Cele 40 de miliarde estimate ca scenariu pesimist la momentul martie, este acum cel de lucru”, a mai afirmat reprezentanta Concordia.

Potrivit acesteia, ritmul de depunere a cererilor de decontare nu depinde de furnizori.

„ANRE abia la finalul lunii iulie a publicat documentele pe care furnizorii trebuie să le completeze pentru a putea depune pentru decontări pe un OUG pe care ei îl aplică din aprilie și au finanțat populația și economia din aprilie. Tranzacțiile sunt vizibile pe toate bursele de energie și le puteți vedea acolo”, a mai arătat Alina Vereha.

CES a dat miercuri un vot cu acordul părților pentru Ordonanța privind rectificarea bugetară: patronatele – nefavorabil, sindicatele – favorabil cu observații, societatea civilă (ONG-uri) – nefavorabil.

Federația Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE) spunea marți că Rectificarea bugetară nu acoperă nici măcar 25% din necesarul pentru finanțarea plafonului la energie.

La rândul său, Radu Burnete, director executiv Concordia, spunea că este de neînțeles de ce în contextul unor încasări peste așteptări la bugetul de stat, Guvernul nu alocă sumele necesare pentru acoperirea costurilor cu plafonarea prețurilor la gaz și energie electrică.