Secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, a declarat marți că instituțiile economice internaționale, precum FMI și Banca Mondială, „servesc ca o contrapondere” la împrumuturile acordate în special de China, potrivit AFP.

Fondul Monetar International (FMI)Foto: Stefani Reynolds / AFP / Profimedia

„Aceste instituții reflectă valorile Statelor Unite”, a declarat secretarul pentru economie și finanțe al lui Joe Biden în fața unei comisii a Camerei Reprezentanților.

Ponderea Statelor Unite „în cadrul acestor instituții este unul dintre principalele mijloace de angajare cu piețele emergente și cu țările în curs de dezvoltare”, a adăugat ea.

Ajutorul din partea instituțiilor financiare internaționale „este însoțit de cerințe puternice în materie de guvernanță, responsabilitate și sustenabilitate a datoriei”, iar „acest lucru servește ca o contrapondere importantă la împrumuturile netransparente și nesustenabile acordate de alte țări, precum China”, a adăugat dna Yellen.

China este unul dintre principalii creditori ai țărilor în curs de dezvoltare, iar condițiile în care sunt acordate împrumuturile sale sunt criticate în mod regulat de comunitatea internațională, în special pentru că nu sunt transparente.

Restructurarea datoriei externe a Sri Lanka, de exemplu, a fost întârziată deoarece China a fost inițial reticentă în a o accepta și a propus alte împrumuturi pentru a rambursa datoriile vechi.

Yellen s-a opus ca Banca Mondială să împrumute bani Chinei. „Nu vom susține și nu vom vota pentru niciun împrumut al Băncii Mondiale către China. Ne vom folosi votul nostru pentru a ne opune”, a declarat ea.

Statele Unite au cea mai mare influență dintre toate țările membre ale Băncii Mondiale.