Fed ar trebui să reia majorările de rate după o scurta pauză, a lăsat să se înțeleagă din nou miercuri președintele Fed, Jerome Powell, insistând că "aproape toți" oficialii Fed se așteaptă să fie nevoiți să majoreze din nou ratele până la sfârșitul anului, potrivit AFP.

Presedintele Rezervei Federale, Jerome PowellFoto: Jess Rapfogel / AP / Profimedia

"Aproape toți" oficialii Fed - guvernatori și președinți de sucursale regionale - "se așteaptă ca, de acum până la sfârșitul anului, să fie oportună o nouă creștere a ratelor dobânzilor într-o oarecare măsură", a declarat Jerome Powell în fața membrilor Camerei Reprezentanților, în timpul audierii sale semestriale în fața unei comisii.

La 14 iunie, Fed a făcut o pauză în majorarea ratelor pentru prima dată din martie 2022, după 10 majorări care au totalizat 5 puncte procentuale. Ratele se situează acum în intervalul 5-5,25%.

"La reuniunea de săptămâna trecută, având în vedere unde ne aflam și viteza cu care ne mișcăm, am considerat prudent" să menținem ratele la nivelul actual, pentru a "permite" oficialilor Fed "să evalueze informațiile și implicațiile acestora pentru politica monetară", a subliniat Jerome Powell.

Aceste creșteri de rate, care încurajează băncile comerciale să ofere rate mai mari pentru împrumuturile acordate gospodăriilor și întreprinderilor, au ca scop încetinirea activității economice, pentru a reduce presiunea asupra prețurilor și a încetini inflația.

Inflația rămâne "mult peste obiectivul nostru pe termen lung de 2%", a precizat președintele Fed.

Prin urmare, "pentru a determina" cât de mult va trebui să mai înăsprească politica monetară pentru a atinge acest obiectiv, "vom lua în considerare înăsprirea cumulată a politicii monetare, decalajele cu care politica monetară afectează activitatea economică și inflația, precum și evoluțiile economice și financiare", a adăugat el.

Dar "reducerea inflației va necesita probabil o perioadă de creștere sub tendință", a avertizat Jerome Powell.

Următoarea reuniune a Fed va avea loc pe 25 și 26 iulie.

La 14 iunie, după anunțarea deciziei Comitetului de politică monetară, Jerome Powell declarase deja că majoritatea oficialilor Fed anticipează noi majorări ale ratei dobânzii. Cu toate acestea, el a vorbit despre "un ritm moderat".