La aproape doi ani de la studiul privind furnizarea monedei unice în format electronic, Banca Centrală Europeană avansează către introducerea unui euro digital. BCE a publicat un proiect pentru viitorul cadru legislativ al monedei digitale. O decizie în acest sens ar urma să fie luată abia în luna octombrie, dar e foarte probabil să nu avem un euro digital mai devreme de 2026.

euro digitalFoto: shutterstock / Pixels Hunter

„Folosirea numerarului pentru plăți scade în toată lumea, inclusiv în Europa. Pe măsură ce ne îndreptăm către o economie cu adevărat digitală, adaptarea cash-ului la realitățile digitale ale vremurilor noastre e următorul pas firesc. A avea ambele opțiuni – euro cash și digital – ar însemna că fiecare va putea alege cum să plătească și că nimeni nu e lăsat pe dinafară în procesul de digitalizare a plăților”, explică Fabio Panetta, membru în boardul BCE, și Vladis Dombrovskis, vicepreședinte executiv al Comisiei Europene, într-un articol comun publicat pe site-ul BCE.

Un euro digital nu ar însemna un rival pentru Bitcoin. Cele două nu sunt echivalente și nu vor funcționa niciodată după aceleași reguli. Însă o monedă digitală nu este nici echivalentul plăților online. Deși ni se pare că avem deja această variantă, apariția monedelor digitale ar schimba totuși modul în care circulă banii.

Citește continuarea pe Panorama.ro.