România se situează pe al doilea loc în Uniunea Europeană, în ceea ce privește procentul celor care primesc salariul în numerar. Potrivit datelor furnizate de Banca Mondială pentru anul 2021, 24% dintre beneficiarii de salarii din România continuă să primească banii exclusiv în numerar. În plus, aceleași date arată că 31% dintre români nu au deschis un cont la o instituție bancară.

Salariul minimFoto: INQUAM Photos / Octav Ganea

Numărul românilor care preferă banii cash este în scădere față de 2014, când o treime dintre salariați își luau banii cash. Totuși, procentul este încă ridicat, într-o eră în care tehnologia și digitalizarea au avansat considerabil în majoritatea țărilor dezvoltate.

Pandemia COVID-19 a accelerat tranziția către o piață lipsită de tranzacții în numerar, iar multe țări europene au înregistrat o scădere semnificativă a utilizării banilor fizici, în favoarea plăților electronice și digitale.

Există mai multe motive care pot explica această situație. Unul dintre ele este lipsa încrederii în sistemul bancar, în special în rândul persoanelor mai în vârstă și a celor din mediul rural.

Citește articolul pe Panorama.ro