Activitatea economică pe plan global încetineşte, în special în sectorul producţiei, şi perspectivele de creştere pe termen mediu rămân fragile, a declarat marţi directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, transmite Reuters.

Kristalina GeorgievaFoto: Olivier DOULIERY / AFP / Profimedia

Vorbind la reuniunea miniştrilor de Finanţe şi guvernatorilor băncilor centrale din ţările membre ale G20, care se desfăşoară la Gandhinagar, India, oficialul FMI s-a declarat îngrijorat de diferenţele de performanţă economică dintre ţări.

În sfârşit inflaţia este pe un trend descendent, deşi "inflaţia de bază rămâne ridicată, în pofida înăspririi semnificative a politicii monetare. Totuşi, inflaţia ar putea rămâne mai mult timp la un nivel mai ridicat şi ar putea necesita o înăsprire suplimentară a politicii monetare", a declarat Georgieva.

Aceasta a adăugat: "Deşi se observă progrese, sarcina noastră nu este încă încheiată - actuala politică monetară trebuie menţinută. O celebrare prematură poate schimba câştigurile obţinute greu în procesul de dezinflaţie".

Reducerea inflaţiei este o prioritate pentru ţări, alături de eforturi ca reconstruirea rezervei fiscale (buffers) şi reforme care să sprijine creşterea economiei.

"Pentru a sprijini aceste reforme, FMI îşi va extinde activitatea în vederea mobilizării resurselor interne, sprijinirea pieţelor de capital şi îmbunătăţirea mediului pentru investiţiile private - atât interne, cât şi externe", a afirmat directorul general al Fondului Monetar Internaţional.

Georgieva a atras atenţia asupra necesităţii consolidării mecanismului de siguranţă financiar global, inclusiv revizuirea resurselor FMI, un element critic pentru asigurarea predictibilităţii capacităţii instituţiei.

De asemenea, şeful FMI a subliniat progresele înregistrate în restabilirea sustenabilităţii datoriei, dând ca exemplu acordul recent privind restructurarea datoriei Zambiei.