Numărul insolvențelor a scăzut ușor în prima jumătate a anului față de aceeași perioadă de anul trecut, dar unii spun că acest lucru poate fi comparat cu liniștea de dinaintea furtunii.

Paul Dieter Cîrlănaru, CITRFoto: CITR

Creșterea dobânzilor (multe din firmele de la noi au credite în euro, iar dobânzile sunt în creștere, nemaivorbind de sub-capitalizarea cronică multor companii românești), piața muncii tensionată și prețurile ridicate ale energiei a fost prea mult de suportat pentru unele companii.

În primul semestru al 2023, mediul antreprenorial a fost mai orientat către noile mecanisme de restructurare - numărul companiilor care au apelat la concordat preventiv crește, iar numărul celor care au intrat în insolvență rămâne relativ constant, a atransmis luni Casa de Insolvență Transilvania. Noua procedură a concordatului preventiv ușurează companiilor aflate în dificultate obținerea aprobării unui Plan de restructurare (vezi aici detalii)

Aproape 3.300 firme au intrat în insolvență în primul semestru din 2023, în scădere cu 6,2%, dar numărul companiilor cu active de peste 1.000.000 de euro care au apelat la protecția procedurii de insolvență crește ușor, la 35 (de la 32)

Firmele cu deficiențe de capitalizare dețin o pondere importantă și în rândul companiilor aflate în insolvență. În medie, în ultimii 15 ani, aproape un sfert (24%) dintre firmele aflate în procedura de insolvență au fost firme cu deficiențe de capitalizare, potrivit datelor BNR, consultate de HotNews.

Fenomenul de insolvență s-a stabilizat în prima parte a acestui an, mai spun oficialii Băncii Naționale, care precizează că aceste firme, deși au o importanță scăzută în economie, generând 2% din valoarea adăugată brută și angajând 2% din totalul angajaților, ele sunt relevante din punct de vedere al disciplinei la plată.

Cele mai afectate domenii sunt: construcțiile (449 companii în insolvență), transporturi rutiere de mărfuri (248 companii) și comerțul (177 companii)

Potrivit CITR, 30 companii au apelat în prima jumătate de an la concordat preventiv, dintre care opt - companii cu active de peste 1 milion de euro, comparativ cu 12 astfel de cereri în întregul an 2022.

Aproape 3.300 firme au intrat în insolvență în primul semestru din 2023, în scădere cu 6,2%, dar numărul companiilor de impact care au apelat la protecția procedurii de insolvență crește ușor, la 35.

Cele mai afectate domenii sunt: construcțiile (449 companii în insolvență), transporturi rutiere de mărfuri (248 companii) și comerțul (177 companii).

În București, aproape 700 de firme au apelat la procedura insolvenței, dintre care 17 firme cu active de peste 1 milion de euro. La nivel de județe, distribuția insolvențelor din primul semestru al anului 2023 aduce Bihorul pe prima poziție, cu 241 de companii și 7,33% din totalul insolvențelor înregistrate. Urmează Cluj, cu 174 de companii și o pondere de 5,29% din total, și Constanța, cu 165 de companii, ceea ce reprezintă 5,02% din numărul insolvențelor înregistrate, la nivel național.

„În ultimele șase luni, am simțit presiune asupra companiilor care trebuie să facă față unui cost de finanțare mai mare sau incapacității de a plăti datorii amânate foarte mult timp şi care s-au obișnuit cu paradigma aceasta. Interesul crescut al antreprenorilor pentru noile mecanisme de restructurare este tot mai vizibil. 30 proiecte de concordat preventiv nu pare un număr mare, însă pentru economia României este un început de schimbare de mindset. Având în vedere natura confidențială a procedurilor de restructurare, nu avem vizibilitate asupra tuturor proiectelor deschise, mai ales asupra acordurilor de restructurare, așadar putem estima că numărul companiilor care apelează la soluțiile restructurării este mai mare.”, declară Paul Dieter Cîrlănaru, CEO, CITR.