Sezonul acordării de dividende este foarte așteptat de investitori, mai ales de cei cu acțiuni la firmele care acordă și dividende „în natură”.

Magazin LindtFoto: Hanno Bode / imago stock&people / Profimedia

Relația dintre investitori și conducerea unei companii seamănă cu o relație de prietenie: în momentele dificile unul este dependent de celălalt, iar micile cadouri mențin atât prietenia, cât și relația bună dintre investitori și manageri, scrie presa elvețiană.

Companiile despre care discutăm mai jos iau acest principiu în mod deosebit în serios. Pe lângă clasicul „cadou“- dividendul financiar, ele își răsplătesc acționarii cu un beneficiu extra-financiar.

Semnificația și utilizarea dividendului în natură diferă de la companie la companie, dar din punctul de vedere al companiei cu siguranță că adâncește loialitatea investitorilor și capitalizează simpatie.

Lindt & Sprüngli

Producătorul de ciocolată Lindt & Sprüngli este renumit în întreaga lume pentru dividendele sale în natură. Punga sa albastră – plină cu dulciuri și cântărind până la cinci kilograme – este oferită în cadrul Adunării Generale Anuale de către acționari.

Faptul că acest cadou frumos nu este colectat de și mai mulți investitori privați se datorează probabil în principal prețului acțiunii Lindt. Miercuri dimineață era de 71.000 de franci elvețieni.

Pungile albastre cu cadourile Lindt se vând pe piața neagră cu circa 1000 de euro.

Calida

Cadoul de la firma de confectii Calida este mai practic. Dacă dețineți minim 20 de acțiuni cu 30 de zile înainte de adunarea generală a acționarilor, veți primi gratuit haine de noapte (cum ar fi pijamale) o dată pe an. Nici măcar nu este necesar să vă prezentați să vă ridicați cadoul. Dacă investitorul este înscris în registrul acțiunilor, acesta va primi cadoul prin poștă.

Fabrica de bere Einbecker

La adunarea generală anuală a fabricii de bere Einbecker, un pachet de șase beri este distribuit acționarilor anual pe an, spune Ulrich Meiser, purtător de cuvânt al companiei mijlocii din Saxonia Inferioară.

Swatch

Cadoul de la producătorul elvețian de ceasuri Swatch este independent de vârstă. Investitorii primesc un model ediție limitată livrat direct la ușa lor. E drept, există o condiție: adresa de livrare să fie în Elveția.

Banca cantonală Nidwaldner oferă tuturor acționarilor câte un pachet de brânză prăjită Nidwaldner. În pandemie, când cele 1.500 de brânzeturi prăjite erau gata de livrare, ședința AGA s-a amânat, așa încât brânzeturile au fost donate Ministerului Sănătății, care le-a distribuit bolnavilor din spitale și case de bătrâni.

Acționarii Rigi Bahnen primesc un bilet de o zi de 72 CHF, care poate fi răscumpărat în ziua adunării generale Deținerea unei singure acțiuni Rigi (la un preț de 10 CHF) are ca rezultat un randament de peste 700%. Și alte companii de căi ferate montane știu să convingă acționarii că merită să li se încredințeze banii, ele oferind curse gratuite și permise de schi.

Grădina Zoologică din Berlin oferă acționarilor săi mai în vârstă un serviciu inedit: pentru 675 de euro ai asigurată intrarea pe tot parcursul vieții pentru tine și alte 2 persoane la Zoo.

Nu mai puțin celebru este cazul producătorului german de automobile Daimler, la a cărui AGA din 2016, a intervenit Poliția. Motivul? Doi acționari se băteau din cauza cârnaților oferiți cadou de executivii Daimler.

Aici puteți vedea lista companiilor care oferă dividende în natură