​Persoanele în vârstă au o probabilitate de 5 ori mai mare de a rămâne în șomaj peste doi ani decât un tănîr de sub 25 de ani, arată datele Institutului National de Statistică, care a transmis joi cifrele privind șomajul.

SomeriFoto: snapshot-photography/T Seeliger / Shutterstock Editorial / Profimedia

Numărul şomerilor (în vârstă de 15-74 ani) din luna iulie a anului 2023 a fost de 455.400 de persoane, în creștere față de aceeaşi perioadă a anului precedent (452.700 persoane) a transmis INS. Rata șomajului din iulie a fost de 5,5%, marginal mai mică decât în lunile anterioare.

Din numărul total de șomeri, puțin peste o treime au 35-49 de ani, circa 22% sunt din grupa 15-24 de ani, la fel cu cei de 50+ ani, iar diferența (21%) sunt de 25-34 ani.

Cu excepția celor de peste 50 de ani, la toate grupele de vârstă cei mai mulți stau circa 6-11 luni până să obțină un job nou. În cazul celor de 50+, durata șomajului este de peste doi ani. Sunt și din cei care își găsesc după o lună de așteptare, dar cazurile sunt puține (4%). „Grosul” (aproape o treime) așteaptă doi ani până să-și găsească un nou angajator.

Această trecere de la șomajul pe termen scurt la șomaj pe termen lung este deprimantă pentru cineva care dimp de 30 de ani a muncit fără întrerupere și care dintr-o dată se vede dat deoparte. Sunt peste 100.000 de români în această situație, potrivit datelor Statisticii.

Unii se văd în situația de a se pensiona anticipat tot așteptând, ceea ce nici nu-și doreau și poate nici nu-și permiteau, spune experții din piața muncii.

Marian Ionescu este unul dintre acești șomeri de 50+ ani. A lucrat ca șofer, dar patronul a preferat să ia un tânăr care lucrează pe bani mult mai puțini. „Dacă am fi în America probabil că aș putea să-l dau în judecată pe motiv de discriminare de vârstă. Nu se compară experiența și abilitățile mele ca șofer cu cele ale unui puști. Dar suntem în România, nu la americani.”, spune dl. Ionescu, care a decis să facă taximetrie ca să aibă din ce trăi.

De celaltă parte, angajatorii spun că cei de peste 50 de ani au probleme legate de adoptarea soluțiilor digitale și că, pe lângă salariile mari, ar mai fi nevoiți să investească în cursuri și traininguri pentru ei. „Or, dacă iau un tânăr digital native, mi-am rezolvat partea de trainuire”, spune un antreprenor din HoReCa.

„În ceea ce privește motivul pentru care persoanele de peste 50 de ani sunt afectate atât de tare de pandemie, înțelegem că este mai mult pentru că sunt mai puțin probabil să se întoarcă la muncă decât pentru că au locuri de muncă care sunt deosebit de periculoase”, a adăugat ea.

Sănătatea este, de asemenea, o problemă: în iunie/iulie, IFS a constatat că lucrătorii în vârstă de 54 de ani și peste cu dizabilități sau afecțiuni limitative de sănătate aveau 34 de puncte procentuale mai multe șanse de a fi îngrijorați de securitatea locului de muncă decât cei fără.