Președintele Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), Odile Renaud-Basso, vine în această săptămână la București, unde va avea discuții cu președintele Klaus Iohannis, cu premierul Marcel Ciolacu, cu guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, dar și cu reprezentanții mediului de afaceri. Renaud-Basso va avea un discurs miercuri la Summitul Inițiativei Celor Trei Mări. BERD este foarte interesată de sectorul energiei regenerabile din România și susține introducerea contractelor pentru diferență ca sprijin pentru producătorii de energie verde.

BERDFoto: Jerome Cid | Dreamstime.com

Vizita președintelui BERD se suprapune cu perioada în care autoritățile din România se pregătesc să pună în aplicare un plan amplu de măsuri de reducere a cheltuielilor bugetare.

BERD a investit până acum 10,5 miliarde de euro în România, în special în infrastructură și în sectorul financiar, țara noastră fiind pe locul șase în topul destinațiilor de investiții a băncii, potrivit unui comunicat al BERD.

Anul trecut, 61% din investițiile BERD în România, în valoare totală de 709 milioane de euro, au fost în economia verde.

Focus pe energia regenerabilă

Aceasta este prima vizită a Odilei Renaud-Basso în România, în calitate de președinte al BERD, la câteva luni după ce liderul PSD, Marcel Ciolacu, a devenit premier.

Reprezentanții BERD notează că, de atunci, România a făcut un avans considerabil pe piața de energie prin intenția de a lansa licitații pentru schema-suport de contracte pentru diferență (CfD) pentru energia regenerabilă, inițiativă susținută de BERD.

Proiecte eoliene și fotovoltaice onshore cu o capacitate de 2.000 de MW vor fi susținute printr-o schemă de CfD, timp de 15 ani, iar câștigătorii licitației ar urma să fie anunțați în noiembrie.

“Dezvoltarea energiei regenerabile este o prioritate a investițiilor BERD în România”, spune președintele băncii. “BERD este gata să sprijine și alte asemenea inițiative pentru a ajuta România să devină sustenabilă și să-și respecte țintele din Facilitatea UE de Redresare și Reziliență”.

Renaud-Basso se va întâlni cu președintele Kaus Iohannis, cu premierul Marcel Ciolacu, cu miniștrii Finanțelor, Energiei și Transporturilor, precum și cu guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu.

Ea va avea discuții și cu investitorii, cu comunitatea de business, dar și cu reprezentanții societății civile.

Renaud-Basso va avea un discurs miercuri la Summitul Inițiativei Celor Trei Mări pe tema războiului din Ucraina.

BERD s-a angajat să investească 3 miliarde de euro până la finele acestui an pentru a susține economiile din Ucraina și din țările învecinate afectate de război.

Sursa foto:dreamstime.com