Premierul Marcel Ciolacu susține că nu va fi nicio austeritate, ba chiar vor fi salarii mărite, iar până la finalul lunii Guvernul își va asuma răspunderea în Parlament pe pachetul de măsuri fiscale, pe care „nimeni nu îl va trece noaptea pe furiș”.

Marcel CiolacuFoto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ciolacu a făcut aceste declarații marți, după ce a vizitat fabrica din Otopeni a companiei producătoare de țigări Philip Morris.

Continuăm să „scrim” actul normativ

Întrebat despre stadiul în care se află pachetul fiscal, Ciolacu a spus că în „două-trei zile” va fi finalizat, iar până la sfârșitul acestei luni Guvernul își va asuma răspunderea în Parlament:

  • „Continuăm să scrim (sic) actul normativ. Până la finalul lunii terminăm tot circuitul, inclusiv asumarea de răspundere în Parlament și să vedem dacă mai este nevoie de anumite ordonanțe pentru completare (...)
  • Primul va fi finalizat pachetul privind combaterea evaziunii, apoi cel cu reforma din sistemul administrativ și al treilea va fi pachetul fiscal”.

Marcel Ciolacu a susținut că nu va fi nicio austeritate, ba chiar vor fi salarii mărite:

  • „Am așteptat și am vorbit despre așa-spusa austeritate, dar eu am văzut în actul normativ că vor crește salariile și nu e nicio austeritate (...) Cu adevărat unii care au salarii foarte mari în sistemul bugeter nu pot să beneficieze de vouchere de vacanță la fel ca cei aproape 1,6 milioane de români care au salariul minim pe economie. Dar nu am văzut nimic de austeritate”.

El a precizat că nu vor mai beneficia de tichete de vacanță funcționarii al căror salariu depășește 8.000 de lei.

Ciolacu a susținut, de asemenea, că toate măsurile fiscale vor fi puse în transparență publică, că „totul va fi cât se poate de transparent” și că „nimeni nu le va trece noaptea pe furiș”.

Ce știm până acum despre măsurile fiscale pregătite de Guvernul Ciolacu

Ce știm despre taxele avute în vedere, conform declarațiilor ministrului Marcel Boloș:

  • Există o discuție despre taxa de 1% pentru multinaționale pe cifra de afaceri, dacă impozitul pe profit e mai mic de 16%.
  • Taxă specială pentru bănci pe profituri excepționale. Ministrul a dat exemplu taxa din Italia, spunând că se află în pachetul de măsuri așa ceva.
  • Impozit pe venit de 10% pe dobânzile la titlurile de stat, dar care s-ar aplica pentru titlurile viitoare (încă nu s-a luat o decizie).

Măsură agreată la impozitarea microîntreprinderilor:

• 1% pentru cele care realizează venituri care nu depășesc 300.000 lei inclusiv

• 3% pentru microîntreprinderile care realizează venituri peste 300.000 lei

  • Pentru unele produse va fi majorat TVA de la 5 la 9%, pentru săli de fitness sau panouri fotovoltaice, inclusiv la alimentele BIO, lucru care ar urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie.
  • Energia termică rămâne la 5% TVA, precum și la lemnele de foc.
  • TVA în Horeca rămâne la 9%.
  • Impozitul pe dividende rămâne la 8%.

Vineri, șeful guvernului a mers în prima sa vizită la Bruxelles, după preluarea mandatului, pentru a negocia cu reprezentanții Comisiei Europene creșterea deficitului bugetar, fără a pierde banii europeni. România își asumase o țintă de deficit de 4,4%, însă acum vrea să-l crească la 5,5%.

CITEȘTE ȘI: