Până în 2007, cei mai mulți tătici erau din grupa de vârstă 20-24 de ani. De atunci încoace, vârsta care a câștigat cel mai mult teren este de 30-34 de ani, iar numărul tinerilor de sub 24 de ani care devin tătici îl egalează pe cel al bărbaților de 35-39 de ani, arată datele INS.

Mama si nou nascutFoto: Joly Victor/ABACA / Shutterstock Editorial / Profimedia

Potrivit datelor publicate luni, în primele 7 luni din acest an s-au născut circa 80.000 de copii, față de peste 100.000 în primele 7 luni din 2022.

Nu doar femeile amână vârsta la care devin mame ci și tații. În cazul femeilor, vârsta la prima naștere a urcat de la puțin peste 22 de ani, la 27,5 ani, arată datele INS.

Vârsta medie a taților a crescut în întreaga lume, de asemenea, cu trei ani și jumătate în ultimele patru decenii, potrivit unui studiu apărut în revista Human Reproduction.

O mulțime de cercetări s-au ocupat de vârsta în creștere a mamelor la prima naștere, dar sunt puține statistici care să se ocupe de bărbați la prima experiență paternală. Din punct de vedere al fertilităţii, fereastra în care bărbaţii pot avea copii este mult mai mare decât pentru femei. Cel mai tânăr tată din studiul de mai sus avea 11 ani, iar cel mai în vârstă 88 de ani, dar există informații despre unii „performeri” care aveau 96 de ani.

Pe de altă parte, bărbații dobândesc aproximativ două mutații anuale în ADN-ul spermatozoidului, iar unele studii au găsit legături între tații mai în vârstă și riscurile în creștere de autism, boli mintale și afecțiuni genetice rare la copiii acestora. Femeile cu parteneri de sex masculin mai în vârstă tind, de asemenea, să aibă rate mai mari de avort spontan și prezintă riscul de a avea o sarcină mai dificilă.

Motivele pentru care bărbații întârzie nașterea sunt probabil aceleași ca și pentru femei: contracepția a devenit mai răspândită, iar cuplurile care sunt orientate spre a avea o carieră profesională împlinită decid să-și amâne momentul întemeierii unei familii.