Este greu să fim de acord cu o creștere a procentului veniturilor în PIB câtă vreme banii nu sunt cheltuiți responsabil, ANAF nu combate evaziunea, aplicarea legii este opțională iar bugetele sunt construite plecând de la nevoi și nu de la posibilități, se arată într-un mesaj transmis luni de Confederația Patronală Concordia.

Dan SucuFoto: Inquam Photos / Octav Ganea

Organizația este confederația patronală reprezentativă pentru mediul de afaceri, reunind 16 industrii cheie pentru economia românească, peste 2200 de companii cu peste 330.000 de angajați, care au o contribuție totală de 26% din PIB.

În mesajul transmis luni, Concordia exprimă dorințe aproape utopice: politicienii să spună stop joc risipei banilor publici, să se termine cu impunitatea în fața legii, fără evaziune fiscală, digitalizarea ANAF, evaluări ale cheltuielilor conform normelor OCDE , reformă administrativă din temelii și un nou Cod Fiscal simplu, predictibil, fără portițe.

Reprezentanții Confederației nu blamează doar acest Guvern, ci dau vina pe toate Guvernele anterioare, dar menționează că „Este anormal ca la jumătatea anului să aflăm că nu ne ajung banii!. O companie într o situație similară ar falimenta, dacă ar ajunge într-o astfel de situație, spun ei.

Dan Șucu, președintele Concordia: ”Mesajul nostru este simplu. Trebuie reformată și simplificată administrația, oprită risipa, digitalizat ANAF ul. Guvernul, la fel ca orice firmă privată trebuie să-și construiască bugetul după posibilități și nu după nevoi. Posibilitățile sunt întotdeauna limitate, pe când nevoile au fost și vor fi infinite.

Se tot vorbește despre eliminarea unor facilitați fiscale introduse recent. Facilitățile pentru domeniul construcțiilor sau al agriculturii au fost prezentate la introducere ca o componentă importantă a politicii economice de dezvoltare, gândite de Guvern. Nu a fost prezentat nici un studiu de impact la adoptare, iar ulterior, în timp ce au funcționat , rezultatul economic al acestor facilități nu a fost estimat și prezentat de nimeni. Acum, la fel de arbitrar precum le a introdus, Guvernul dorește să le elimine și fundamentează decizia aritmetic, simplist”, spune Șucu, care solicită Guvernului să nu mai eludeze Legea Dialogului Social și să nu mai ignore opiniile Consiliului Fiscal sau cele venite din partea Consiliului Economic si Social.

De partea cealaltă, Guvernul rareori a ținut cont cu adevărat de alertele transmise de mediul privat. Cu atât mai puțin acum, în an pre-electoral, semnalele vizând renunțarea la populism e greu de crezut că vor fi luate în seamă.

Membrii Concordia spun că o parte dintre măsurile vehiculate în spațiul public îi îngrijorează „din cauza efectelor pe care le anticipăm”. Unele dintre ele vor genera creșteri de prețuri sau vor reduce semnificativ profiturile și investițiile companiilor. Altele vor crea probleme mari unor industrii fără a aduce la bugetul de stat mulți bani. „Nu se poate să nu existe un calendar care să respecte măcar termenul de minim 6 luni impus de Codul Fiscal”, au conchis membrii Confederației Patronale.