Prezenţa reprezentanţilor Băncii Centrale Europene la reuniunile board-urilor băncilor riscă să transforme aceste reuniuni în evenimente puse în scenă, ceea ce le-ar face practic inutile, a declarat marţi preşedintele băncii franceze Societe Generale, Lorenzo Bini Smaghi, transmite Bloomberg.

Lorenzo Bini SmaghiFoto: Eric Piermont / AFP / Profimedia Images

"Există riscul să ne îndreptăm spre o piesă de teatru, în cadrul căreia oamenii au un scenariu pe care îl citesc", a spus Lorenzo Bini Smaghi la o conferinţă organizată la Frankfurt. Motivaţia avansată de BCE pentru această prezenţă, anume aceea de a analiza comportamentul directorilor, este similară cu cea a "prezenţei psihologilor în cameră", a precizat preşedintele Societe Generale, adăugând că o astfel de mişcare ar putea afecta interacţiunile normale între ceilalţi participanţi la reuniunile board-urilor.

Comentariile publice ale lui Lorenzo Bini Smaghi sunt o reluare a criticilor pe care le-a adresat BCE într-o scrisoare privată trimisă în urmă cu aproape un an. Atunci, Lorenzo Bini Smaghi a susţinut că practica autorităţilor de supervizare de a participa la reuniunile board-urilor băncilor este una intruzivă şi care aduce puţine beneficii.

Bini Smaghi, fost oficial la BCE, a făcut aceste comentarii la o conferinţă la care a participat şi membrul comitetului executiv al BCE, Frank Elderson. Acesta a respins criticile lui Bini Smaghi spunând că există o "neînţelegere" cu privire la motivul pentru care reprezentanţii BCE participă la reuniunile board-urilor. Nu este vorba de a-i monitoriza pe participanţi sau a influenţa deciziile board-urilor ci mai degrabă de a evalua capacitatea organismelor responsabile de guvernanţă de a contesta echipa managerială. "Deşi este sarcina băncilor să îşi definească cultura şi valorile lor, este rolul supervizorului să evalueze dacă această cultură este în linie cu o asumare prudentă de riscuri", a spus Elderson.

Bini Smaghi a menţionat că board-urile băncilor sunt deja evaluate în mod regulat de firme externe de consultanţă. Potrivit preşedintelui Societe Generale, un accent mai mare pe capacitatea consiliului director de a contesta echipa managerială ar putea duce la o escaladare a confruntărilor la reuniuni şi chiar ar crea riscul plecării managerilor.

Grupul Societe Generale este unul dintre cele mai mari grupuri europene de servicii financiare, cu 117.000 de angajaţi în 66 de ţări şi 25 de milioane de clienţi la nivel mondial în cele trei activităţi-cheie ale sale: retail banking în Franţa, retail banking internaţional, asigurări şi servicii financiare, servicii bancare globale şi soluţii pentru investitori.

În România, BRD - Groupe Societe Generale operează o reţea de 441 de unităţi şi este cea de-a treia mare bancă de pe piaţa locală.