BERD reduce prognoza de creștere a României pentru 2023 de la 2,5% la doar 1,8%, potrivit unui raport publicat miercuri.

BERDFoto: Jerome Cid | Dreamstime.com

Economiile Asiei Centrale și Turciei vor crește puternic în 2023, compensând performanța mai slabă din Europa emergentă, mai arată raportul.

În Europa emergentă, încetinirea reflectă prețurile ridicate la energie, inflația persistentă (în medie 9,7% în regiunile BERD în iulie 2023) și creșterea lentă din Europa avansată.

Economistul șef al BERD Beata Javorcik explică: „Economiștii noștri văd un model divergent de creștere între regiuni. Creșterea robustă a economiilor din Asia Centrală și performanța mai slabă a celor din Europa centrală și din statele baltice reflectă consecințele diferite ale evoluțiilor la prețurile la energie, a inflației și consumului”.

Consumul de gaze din Europa emergentă a scăzut cu peste 20% în iarna 2022-2023, deoarece renunțarea la gazele rusești a dus la prețuri mult mai mari la energie. Prețurile petrolului și gazelor, deși au revenit sub nivelurile de dinaintea războiului cu Ucraina, continuă să afecteze creșterea economiilor.

Industria europeană crește divergent: în timp ce sectoarele mari consumatoare de gaze, cum ar fi materialele de construcții, produsele chimice, metalele de bază și hârtia sunt în recul, crește producția în sectoare mai puțin intensive în carbon, cum ar fi echipamentele electrice, producția de mașini și produsele farmaceutice.

În Polonia, de exemplu, producția de metale de bază a scăzut cu 18% pe an, în timp ce producția de echipamente electrice a crescut cu 21% pe an.

În general, producția industrială totală din Europa a fost mai mică decât se aștepta, contribuind la o creștere economică mai lentă. Cu toate acestea, piața muncii a rămas rezistentă, companiile păstrându-și locurile de muncă în ciuda schimbărilor majore în structura producției. Și, pe fondul inflației ridicate, salariile nominale au crescut rapid în multe economii. În unele cazuri, cum ar fi în statele baltice și Ungaria , creșterile salariale au depășit creșterea productivității, reducând astfel competitivitatea.

În schimb, creșterea economiilor Asiei Centrale și a anumitor țări din Caucaz a rămas puternică de la an la an în 2022 și în prima jumătate a anului 2023. Acest lucru s-a datorat comerțului intermediar către și dinspre Rusia, precum și nivelurilor ridicate de migrație și a remitențelor ulterioare care au susținut o creștere robustă a salariilor reale.

Proiecții regionale

În Europa Centrală și în statele baltice, unde costurile ridicate ale alimentelor și energiei au înăsprit bugetele gospodăriilor, iar accesul întreprinderilor mici și mijlocii la finanțare pentru investiții a fost redus, creșterea va fi, în medie, de 0,5% în 2023.

În Balcanii de Vest, efectul slăbirii comerțului cu partenerii din zona euro a fost parțial compensat de performanța puternică a sectorului turismului în economiile bazate pe servicii din regiune. Produsul intern brut (PIB) este proiectat să crească cu 2% în 2023 și să ajungă la 3,4% în 2024.

Sursa foto: Jerome Cid | Dreamstime.com