„Plata de astăzi de 2,76 miliarde de euro a fost posibilă prin îndeplinirea de către România a 49 de ținte care acoperă reforme cheie în domeniile tranziției verzi și digitale”, au transmis autoritățile europene.

Marcel BoloșFoto: Inquam Photos / George Calin

Comunicatul CE mai confirmă faptul că țara noastră a propus, de asemenea, reforme pentru a-și îmbunătăți aplicarea politicilor publice, a promova turismul și cultura, a dezvolta resursele umane în sectorul sănătății, a îmbunătăți colectarea impozitelor și sustenabilitatea pensiilor, pentru a moderniza infrastructura sistemului de învățământ, precum și pentru a consolida independența justiției și lupta împotriva corupției.

Planul general de redresare și reziliență al României va fi finanțat cu peste 29 de miliarde de euro sub formă de granturi și împrumuturi. Sumele plăților efectuate către statele membre sunt publicate în Tabloul de bord pentru redresare și reziliență. România a primit deja o plată totală de prefinanțare de 3,7 miliarde EUR în decembrie 2021 și ianuarie 2022 și 2,6 miliarde EUR în octombrie 2022, în urma îndeplinirii celor 21 de etape și ținte incluse în prima cerere de plată.

Reacția ministrului Boloș:

Spuneam la 1 septembrie că până la sfârșitul acestei luni ar trebui să ajungă în țară banii aferenți cererii de plată II din Planul Național de Redresare și Reziliență. Ei bine, astăzi au intrat în conturile României peste 2,7 miliarde euro.

Alături de prefinanțare și prima tranșă din PNRR, țara noastră a beneficiat până la această oră cumulat de plăți de aproape 10 miliarde de euro, din cadrul acestui instrument.

Este o reușită importantă. Depunerea acestei cereri a fost rezultatul unui efort consolidat al tuturor ministerelor implicate și a prim-ministrului de la acel moment, domnul Nicolae Ionel Ciucă. Chiar dacă avem un #PNRR complex și numai pentru această cerere a trebuit să trimitem peste 3.000 de documente, România a fost printre primele țări din UE care a reușit să facă diligențele pentru a doua tranșă de bani.

Mă tot auziți că subliniez: trebuie să ducem la bun sfârșit reformele asumate și să nu pierdem niciun cent care ni se cuvine. Să nu uităm nicio zi că PNRR este un proiect vast cu implicații directe și indirecte în aproape toate domeniile, de succesul căruia depind redresarea și dezvoltarea economiei, stabilitatea și sustenabilitatea bugetului, cât și performanțele procesului administrativ.

Dacă vom duce la bun sfârșit aspectele cheie pe care ni le-am asumat, va însemna impulsionarea economiei și generarea unui efect multiplicator solid pentru investiţiile în #autostrăzi, infrastructura feroviară, şcoli, #infrastructura spitalicească şi tot ceea ce înseamnă îmbunătățirea calității vieții pentru români, a declarat vineri Marcel Boloș.