Violenţele din Israel vor determina probabil o creştere a interesului pentru aur şi alte active de refugiu, deoarece investitorii urmăresc îndeaproape evenimentele din Orientul Mijlociu, pentru a evalua efectul riscului geopolitic asupra pieţelor, transmite Reuters.

Monede din aurFoto: Dennis Thompson | Dreamstime.com

Membri înarmaţi din grupul palestinian Hamas au intrat sâmbătă în Israel, într-un atac fără precedent.

Ţările occidentale, în frunte cu Statele Unite, au denunţat atacul şi au promis sprijin pentru Israel.

Riscul geopolitic în creştere ar putea duce la cumpărarea de active precum aurul şi dolarul şi ar putea creşte cererea pentru titlurile de stat americane, care au fost vândute în mod agresiv, au spus analiştii.

"Acesta este un bun exemplu de ce oamenii au nevoie de aur în portofoliile lor. Este o acoperire perfectă împotriva turbulenţelor internaţionale", a declarat Peter Cardillo, economist-şef pentru piaţă la Spartan Capital Securities, care a prezis că şi dolarul va beneficia.

”Oricand apar tulburari internationale, dolarul se întăreste”, a spus Cardillo.

Pieţele au reacţionat în ultimele săptămâni la aşteptarea că ratele dobânzilor din SUA vor rămâne mai ridicate pentru mai mult timp.

Randamentele obligaţiunilor au crescut, în timp ce dolarul american a înregistrat o serie de câştiguri.

Între timp, acţiunile au înregistrat pierderi puternice în trimestrul al treilea, dar s-au stabilizat în ultima săptămână.

”Dacă acesta este un moment de piaţă masiv sau nu depinde de cât durează acesta şi dacă alţii sunt absorbiţi de conflict”, a declarat Brian Jacobsen, economist şef la Annex Wealth Management, despre situaţia din Israel.

Jacobsen a pus la îndoială cât de mare ar fi impactul asupra preţului petrolului, în ciuda faptului că Iranul a crescut producţia.

Atacul Hamas a fost lăudat în mod deschis de Iran şi de Hezbollah, aliaţii libanezi ai Iranului.

”Producţia de petrol iraniană a crescut, dar orice progres pe care l-au făcut în culise cu SUA va fi subminat dramatic de celebrarea acţiunilor Hamas de către Iran”, a spus Jacobsen, adăugând că ”posibila pierdere de producţie contează, dar nu va fi cutremurătoare.”

”Este foarte important să vedem cum reacţionează Arabia Saudită”, a spus Jacobsen.

Washingtonul a încercat să încheie un acord care să normalizeze legăturile dintre Israel şi Arabia Saudită.

David Kotok, preşedinte şi director de investiţii la Cumberland Advisors din Sarasota, Florida, a declarat că situaţia este îngrijorătoare, deoarece SUA este slăbită de disfuncţionalităţile de la Washington.

Republicanii caută un succesor al Preşedintelui destituit Kevin McCarthy al Camerei Reprezentanţilor şi se pregăteşte o confruntare bugetară.

”Sunt foarte îngrijorat de situaţiile mai explozive care necesită determinarea SUA şi capacitatea de apărare a SUA, care este afectată”, a spus Kotok.

sursa foto: Dennis Thompson | Dreamstime.com