„Așteptăm să vedem în ce măsură eficientizarea de cheltuieli și combaterea evaziunii fiscale, puse declarativ cap de afiș pentru acest pachet, se vor materializa cu adevărat sau rămânem doar cu creșterea taxării în economia privată”, spune Radu Burnete, directorul executiv al Confederației Patronale Concordia, într-o reacție rapidă la decizia CCR privind consituționalitatea măsurilor de reformă fiscală.

Radu Burnete, Confederatia ConcordiaFoto: Concordia

Unele sectoare au câștigat o lună de predictibilitate, nici pe departe suficientă, mai spune Burnete. Rămâne foarte problematică decizia privind introducerea unei taxe pe cifra de afaceri (mai corect pe venituri) pentru companiile mari, ale cărei efecte nu vor întârzia să apară, ca și decizia de a crește salariul minim fără consultarea partenerilor sociali.

”Sperăm într-un dialog constructiv de acum înainte cu coaliția de guvernare pentru că sistemul fiscal românesc rămâne cu probleme și este clar că acest pachet nu rezolvă definitiv traiectoria divergentă dintre cheltuielile și veniturile publice. Sentimentul pe care ni-l transmit multe companii este că se așteaptă la alte măsuri fiscale dacă Guvernul nu reușește să corecteze traiectoria cheltuielilor și să crească semnificativ veniturile din zonele gri și negre ale economiei. Vedem că economia încetinește, pe de altă parte există niște oportunități extraordinare pentru România în următorii ani de care nu vom putea profita decât dacă mediul public și privat lucrează cu adevărat împreună, prin dialog și transparență”, conchide directorul executiv al Confederației Patronale Concordia.

Reamintim că decizia CCR în privința pachetului de creșteri de taxe (și a introducerii unora noi) asumat de Guvernul Ciolacu va duce la costuri mai mari pentru populație și firme. Astfel, președintele Klaus Iohannis este așteptat ca în perioada următoare să promulge pachetul fiscal, iar apoi să fie publicat în Monitorul Oficial.