Cu toții ar trebui să fim conștienți de faptul că ratele dobânzilor vor rămâne ridicate pentru o lungă perioadă de timp, a declarat directorul general al FMI, Kristalina Georgieva, într-un discurs în cadrul unei conferințe de investiții la Riad, relatează publicația bulgară 24Chasa.bg, citată de Rador Radio România.

Kristalina GeorgievaFoto: Olivier DOULIERY / AFP / Profimedia

„Nu ne bucurăm că a fost necesar să le ridicăm rapid de la zero la cinci și mai mult la sută, dar situația este de așa natură și trebuie să strângem cureaua”, a subliniat Kristalina Georgieva.

Potrivit șefei FMI, în ultimii 20 de ani, lumea a trăit cu rate ale dobânzilor dintr-o „lume fantastică”.

„Ne-am dori să vedem o normalizare a politicii monetare, dar asta se va întâmpla treptat. „Ceea ce nu îmi dă pace este faptul că trăim într-o lume în care crizele devin din ce în ce mai frecvente și mai distructive”, a menționat Georgieva. „Ceea ce se întâmplă acum (în Israel și Gaza - n.r.) nu va fi ultimul șoc”.

„Suntem îngrijorați de ceea ce se întâmplă, de pierderea de vieți omenești, dar și de pierderea activității economice”, a spus șefa FMI. Mai rău este faptul că acest lucru se întâmplă într-o perioadă de încetinire a activității economice, de rate ridicate ale dobânzilor și servicii costisitoare ale datoriilor de stat. Iar țările apropiate conflictului, cum ar fi Egiptul, Libanul și Iordania, resimt deja efectele. Turiștii acolo sunt în scădere, deoarece nesiguranța este un ucigaș al turismului.

„De aceea noi, cei de la Fond, nu ezităm și acționăm rapid atunci când vine vorba de ajutor, de restructurarea datoriilor”, a spus Kristalina Georgieva. Vestea bună este că înăsprirea politicii monetare funcționează, iar inflația este în scădere. Vestea proastă este că acest lucru nu se întâmplă atât de repede pe cât ne-am dori noi. Dobânzile nu sunt însă sufocante deocamdată, ci doar îngreunează viața, conchide directorul general al FMI.