Circa 15,5 milioane deponenți (în special persoane fizice) dețin depozite bancare ce se ridică la aproape 548 miliarde lei în luna septembrie 2023, arată datele transmise joi de Asociația Română a Băncilor.

Bancheri alaturi de clientFoto: Adam G. Gregor / Alamy / Alamy / Profimedia

Digitalizarea a accelerat în toată această perioadă. Instituțiile de credit investesc în tehnologie și inovație, oferta de produse și servicii online cunoscând o creștere semnificativă de la debutul pandemiei, din perspectiva eficienței și accesibilității.

Numărul tranzacțiilor cu cardul per un milion locuitori a crescut de cinci ori, în 5 ani, fiind de 121 milioane în 2021, față de o medie a zonei euro de 164 milioane.

Rentabilitatea industriei bancare, inferioară profitabilității companiilor nefinanciare

Rentabilitatea industriei bancare s-a menținut inferioară ratei profitabilității companiilor nefinanciare în ultimul deceniu.

Sectorul bancar se situează la finele clasamentului rentabilității sectoarelor economice din România. Industria bancară se poziționează pe locul 20 din 24 în topul sectoarelor economice din perspectiva rentabilității capitalurilor.

Rentabilitatea capitalurilor companiilor nefinanciare (ROE mediu al sectoarelor economice) a fost de 24% în anul 2022, în timp ce băncile au avut o rentabilitate a capitalurilor de 16,4%. Rentabilitatea activelor (ROA) sistemului bancar s-a situat la 1,5%, de aproape 5 ori mai mică decât media indicatorului aferent sectoarelor economice, de 7,1%, în anul 2022.

În ceea ce privește poziționarea în topul sectoarelor economice în funcție de rentabilitatea activelor, sectorul bancar se situează pe ultima poziție, adică locul 24 din 24 de sectoare economice.

Băncile contribuie la dezvoltarea economică și la creșterea bunăstării economice prin finanțarea proiectelor de infrastructură, educație, sănătate și altele care au un impact pozitiv asupra societății.

Băncile din România au acordat credite noi populației și companiilor, în perioada ianuarie 2020-august 2023, în valoare de peste 410 miliarde lei, ceea ce reprezintă echivalentul a 29% din Produsul Intern Brut al României aferent anului 2022. Volumul creditelor noi, acordate populației și companiilor în 3 ani și opt luni de la debutul pandemiei, depășește cu 8,25% soldul creditului neguvernamental înregistrat la finele lunii august 2023, de aproape 379 miliarde lei. În primele opt luni ale anului în curs au fost acordate împrumuturi noi în valoare de 89 miliarde lei, mai mult decât în tot anul 2020.

Soldul creditului neguvernamental se calculează ca diferența dintre totalul creditelor noi acordate populației și companiilor și rambursările parțiale și totale, precum și vânzările de credite. Viteza de reînnoire a creditelor este accelerată de impulsionarea finanțării companiilor, o pondere importantă dintre acestea accesând împrumuturi cu scadență scurtă, de sub un an.