Sectorul construcțiilor a intrat pe scădere pentru prima oară după 4 luni de creștere consecutivă, potrivit datelor transmise luni de Institutul Național de Statistică (INS).

Piata imobiliara. Bloc de locuinte in constructieFoto: Inquam Photos / Octav Ganea
  • Ajustarea de circa 2% vine pe fondul deteriorării climatului în sfera acestui sector intensiv în capital și forță de muncă, pe fondul nivelurilor ridicate ale costurilor de finanțare, incertitudinilor și provocărilor din sfera finanțelor publice, arată o analiză a Băncii Transilvania transmisă investitorilor.
  • Lucrările de reparații capitale, construcțiile noi și lucrările de reparații curente s-au ajustat cu rate lunare de 1,8%, 2,2%, respectiv 7,0% în septembrie.
  • Este cea mai slabă evoluție din aprilie, această evoluție fiind determinată de declinul componentelor reparații capitale și reparații curente dar și de decelerarea construcțiilor noi la 15,8% an/an.
  • Totodată, construcțiile de clădiri nerezidențiale au urcat pentru a patra lună la rând în septembrie, dar cu un ritm anual în atenuare la 1,3%.
  • Pe de altă parte, lucrările de construcții clădiri rezidențiale s-au ajustat pentru a șasea lună consecutiv în septembrie, cu o dinamică în intensificare la 11,5% an/an.

Prognozele revizuite (prin încorporarea datelor publicate de INS astăzi) exprimă perspective de creștere pentru construcții cu rate medii anuale de 12,06% în 2023, 8,79% în 2024 și 10,91% în 2025, mai arată analiza BT.