„Speranțele de reluare a creșterii economice în 2024 pe fondul majorărilor de cheltuieli publice probabil au dus la sporirea încrederii în economie. De asemenea, procesul dezinflationist va continua într-un ritm mult mai lent, rata inflației urmând să rămână peste 6% la finalul anului viitor, principalul risc asupra procesului dezinflationist rămânând politica fiscală”, e de părere Adrian Codirlașu, CFA – Vicepreședinte al Asociației CFA România.

Inflatia erodeaza puterea de cumparareFoto: Andriy Popov / Panthermedia / Profimedia Images

Declarațiile lui Adrian Codirlașu vin odată cu lansarea ediției pe noiembrie a sondajului lunar de Asociația CFA România, prin intermediul căruia organizația dorește să cuantifice anticipațiile analiștilor financiari cu privire la activitatea economică în România pentru un orizont de timp de un an.

Sondajul este realizat în ultima săptămâna a fiecărei luni iar participanții sunt membri ai Asociației CFA România și candidații pentru nivelurile II și III ale examenului CFA.

Indicatorul de Încredere Macroeconomică ia valori între 0 (lipsa încrederii) și 100 (încredere deplină în economia românească) și este calculat pe baza a 6 întrebări cu privire la:

• Condițiile curente - referitoare la mediul de afaceri și piață muncii;

• Anticipațiile pentru un orizont de timp de un an pentru: mediul de afaceri, piață muncii, evoluția venitului personal la nivel de economie și evoluția averii personale la nivel de economie.

Referitor la evoluția prețurilor proprietăților rezidențiale în orașe, 47% dintre participanții la sondaj anticipează o scădere a acestora în timp ce tot 47% dintre participanți anticipează o stabilitate în următoarele 12 luni. De asemenea 58% dintre participanți consideră că prețurile actuale sunt supraevaluate, iar 29% că sunt corect evaluate.

Rata anticipată a inflației pentru orizontul de 12 luni (noiembrie 2024) a scăzut față de exercițiul anterior și s-a situat la valoarea medie de 6,28%.

În ceea ce privește cursul de schimb EUR/RON, peste 76% dintre participanți anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni. Astfel valoarea medie a anticipațiilor pentru orizontul de 6 luni este de 5,0097 lei pentru un euro, în timp ce pentru orizontul de 12 luni, valoarea medie a cursului anticipat este 5,0541 lei pentru un euro.

Deficitul bugetului de stat anticipat pentru acest an: valoarea medie a anticipațiilor este de 5,6%. Pentru anul 2023 valoarea anticipată de creștere a PIB real a înregistrat valoarea de 2,0%. Datoria publică calculată ca procent în PIB este anticipată să se majoreze la 53% în următoarele 12 luni.