În această toamnă, comparativ cu vara lui 2023, costul orar al angajatorilor cu salariații a crescut cu 1,31%, dar cu variații ample între sectoarele economice, a anunțat marți Institutul Național de Statistică. Această creștere vine însă pe fondul unei scăderi a productivității muncii (în medie cu 6%, potrivit datelor Băncii Naționale).

Muncitori straini in BucurestiFoto: HotNews.ro / Adrian Vasilache

Față de trimestrul al treilea din anul trecut, costul orar al angajatorilor cu salariații a crescut cu 15,15%, mult peste creșterea economică din aceeași perioadă. Trendul de creştere susţinută a costurilor cu forţa de muncă generează presiuni inflaţioniste și reduce competitivitatea.

Față de vara acestui an, cea mai mare creștere a costului orar al forței de muncă s-a regăsit în învățământ (38,42%).

Însă, în majoritatea activităților economice, costul orar al forței de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) a scăzut comparativ cu trimestrul precedent.

Cele mai semnificative scăderi s-au regăsit în intermedieri financiare și asigurări (-10,20%) și tranzacții imobiliare (-5,56%).

Față de trimestrul anterior, componenta cheltuielilor directe (salariale) cu forța de muncă a crescut cu 1,31%, iar cea a cheltuielilor indirecte (non-salariale) cu 1,34%.

Comparativ cu acelaşi trimestru al anului precedent, costul orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) a crescut în toate activitățile economice.

Cele mai mari creșteri ale costului orar al forței de muncă au fost în învățământ (30,46%) și construcţii (22,07%).