Contextul economic dificil a făcut ca românii să fie creativi și anul acesta, când vine vorba de cadourile de Crăciun sau, în varianta corporate, pentru Secret Santa. Oamenii au căutat să profite de reduceri, astfel că au început să facă liste încă din luna octombrie, ca să cumpere daruri pe măsură ce le prind la ofertă.

Cadouri de CraciunFoto: Shutterstock

Abordarea arată nu doar o dorință clară de economisire, ci și o strategie în gestionarea cumpărăturilor de sărbători, după cum a constatat și un studiu realizat de Klarna, companie care oferă servicii financiare online.

Cum și anul trecut sărbătorile ne-au prins în plină criză inflaționistă, oamenii s-au adaptat cu pragmatism în acest nou sezon de festivități de criză. Anul acesta, bugetul alocat, în medie, de un român pentru cadourile de Crăciun se învârte în jurul sumei de 800 de lei, arată datele companiei de cercetare de piață iSense Solutions.

Cadouri mai puține și mai ieftine

Aproape trei sferturi din români sunt îngrijorați de situația lor financiară în perioada sărbătorilor și afirmă că, urmare a majorărilor de prețuri, își propun să reducă cheltuielile. Astfel, 62% caută produse accesibile din punct de vedere al bugetului și au de gând să cumpere mai puține cadouri decât în 2022.

Problema costurilor ridicate de trai nu îi apasă doar pe români. Și alți europeni și-au redus bugetul alocat darurilor de Crăciun, precum și numărul celor cărora le fac cadouri, notează The Guardian, comentând planurile de sărbători ale britanicilor.

Cei din Regatul Unit vor rămâne acasă pentru a-și petrece sărbătorile, motivați tot de inflația crescută și majorările de preț. Nici în România situația nu va fi diferită, arată studiul iSense Solutions. Cei mai mulți români vor petrece sărbătorile acasă, în familie. Nici 10% nu și-au făcut planuri de plecat din localitate, din lipsa banilor, notează sursa citată.

Pentru că un Crăciun fericit nu trebuie să însemne și un an nou început cu datorii, Panorama vă prezintă o listă de idei de cadouri potrivite unui buget de criză. Fie că e vorba de Secret Santa, cadouri de Crăciun pentru prieteni, partener sau familie, veți găsi mai jos inspirație pentru toate buzunarele și nevoile:

Idei de cadouri de Crăciun și Secret Santa sub 50 de lei

1. Șosete amuzante de Crăciun, diverse modele, începând de la 15,99 lei perechea.

2. Le puteți livra fericire sub formă de prăjituri colegilor sau celor dragi. Un choux decadent costă 29 de lei, iar gama este variată, pentru toate gusturile – de la vanilie la mango, fistic sau măr și scorțișoară.

3. Bilete la teatru: „Fetița soldat” e o poveste pentru toate vârstele și pentru toate timpurile, spectacol jucat la Teatrul Național București. Prețul biletului este 30 de lei.

4. Pentru pasionații de burgeri făcuți în casă, o presă matriță pentru burgeri, la 35,34 lei.

5. Bețișoare parfumate pentru cameră, la 42,69 de lei.

6. O lumânare parfumată pentru colegul care preferă mereu să lucreze de acasă, la 45 de lei. Cu „miros de work from home”.

Bonus, vă recomandăm și aceste lumânări din ulei uzat, la 47 de lei.

7. Pentru cei cărora le plac poveștile frumos scrise, pline de emoție, ultima carte publicată de Fredrik Backman, „Afacerea vieții tale” – 48 de lei.

Citește continuarea pe Panorama.ro