Producția industrială din primele 10 luni a scăzut cu 4,8%, potrivit datelor transmise miercuri de INS. În luna octombrie 2023, producţia industrială și-a mai revenit, având o ușoară creștere de 0,6%, datorită revenirii producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+8,3%) și industriei extractive (+1,3%). Industria prelucrătoare a scăzut cu 0,4%.

Santierul naval Daewoo Mangalia Heavy IndustriesFoto: Agerpres

Faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, producţia industrială a scăzut cu 2,3%, din cauza scăderilor producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-5,4%), industriei prelucrătoare (-1,9%) și industriei extractive (-1,5%).

Această scădere este mai mare decât estimau economiștii (aceștia mizând pe 3,9% (nu de 4,8%, cât arată datele oficiale). Redresarea industriei locale este inegală, dar credem că producția industrială a atins punctul de jos în luna mai, iar lunile următoare ar putea veni cu cifre mai bune, arată un raport transmis miercuri investitorilor de către Erste Bank.

Vedem o îmbunătățire a creșterii producției industriale la +2,8% în 2024 față de -4,1% - estimările noastre pentru 2023, deși există și riscul ca această creștere să nu se materializeze, mai arată raportul citat.

Cererea externă probabil se va întări anul viitor, după cum sugerează creșterea provizorie a indicatorilor de încredere în noiembrie. Procesul de dezinflație mai rapid decât se aștepta ar putea ajuta cererea internă de produse manufacturate în 2024.