Pentru 2024 economiștii din cadrul Asociației CFA România anticipează un deficit bugetar de 5,6%, o creștere economică de 2,6% în acest an și o datorie publică la 54% din PIB în următoarele 12 luni, arată un comunicat remis luni HotNews.ro.

Locuințe din BucureștiFoto: Inquam Photos / Alberto Groşescu

Referitor la evoluția prețurilor proprietăților rezidențiale în orașe, 37% dintre participanții la sondaj anticipează o scădere a acestora în timp ce 50% dintre participanți anticipează o stabilitate în următoarele 12 luni. De asemenea 71% dintre participanți consideră că prețurile actuale sunt supraevaluate, în timp ce 29% consideră că acestea sunt corect evaluate.

Adrian Codirlașu, CFA – Vicepreședinte al Asociației CFA România declară: „Incertitudinea fiscală ridicată precum și anticipatiile de majorare a fiscalității în condițiile unui deficit bugetar ridicat persistent va conduce la încetinirea semnificativă a procesului dezinflaționist. Astfel, participanții la sondaj anticipează o reducere a ratei inflației cu mai puțin de un punct procentual in următoarele 12 luni”.

Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociației CFA România a crescut în luna decembrie cu 9 puncte, la valoarea de 56,6 puncte. Această situație s-a datorat majorarii ambelor componente ale indicatorului.

Rata anticipată a inflației pentru orizontul de 12 luni (ianuarie 2025) a scăzut față de exercițiul anterior și s-a situat la valoarea medie de 5,78%, valoare mai mică cu mai puțin de un punct procentual comparativ cu rata inflației înregistrată în luna decembrie 2023. Doar 68% dintre participanți anticipează o reducere a ratei inflației în următoarele 12 luni față de 88% in exercițiul anterior.

În ceea ce privește cursul de schimb EUR/RON, peste 71% dintre participanți anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni. Astfel valoarea medie a anticipațiilor pentru orizontul de 6 luni este de 5,0212 lei pentru un euro, în timp ce pentru orizontul de 12 luni, valoarea medie a cursului anticipat este 5,0781 lei pentru un euro.