București se află printre orașele europene cu cele mai mici chirii, dar dacă iei în calcul raportul chirie/salariu, acesta devine mai puțin atractiv, potrivit datelor pe 2023 publicate de Eurostat.

Locuințe în BucureștiFoto: HotNews.ro / Victor Cozmei

​Eurostat, biroul oficial de statistică al Uniunii Europene , colectează date privind costul chiriilor în 40 de orașe și capitale de pe continent.

În cazul unei garsoniere, raportul chirie/salariu se apropie de 60% în vreme ce în cazul unui apartament cu două camere același raport urcă la 90%, potrivit Eurostat. După acest criteriu (raportul dintre nivelul chiriei și cel al salariului), cel mai „avantajos” e Berna, unde deși chiria unei garsoniere în jur de 2000 de euro, salariul este de circa 6000 de euro. Următorul oraș unde raportul chirie/salariu este foarte bun e Nicosia.

(click pe imagine pentru a o mări)

Cifrele sunt publicate în euro pentru coerență și arată că în 3 orașe să închiriezi o garsonieră te costă peste 2000 de euro lunar : Geneva, Londra și Dublin, iar în alte 15 cazuri chiria e între 1000-2000 de euro.

Mai jos, nivelul chiriei unui apartament de două camere și cel al salariului mediu net:

(click pe imagine pentru a o mări)

Iată lista celor mai ieftine orașe de închiriat din Europa.

Cifrele ne spun, de asemenea, care țări au înregistrat cea mai mare creștere a prețurilor medii de închiriere în ultimul an, orașele din Europa de Est înregistrând cele mai mari creșteri ale prețurilor.

Vilnius din Lituania a înregistrat o creștere a chiriilor cu o treime (33,9%) în ultimul an, chiria medie pentru un apartament cu un dormitor crescând de la 620 EUR în 2021 la 830 EUR în 2022, urmată de Tallinn în Estonia, unde chiriile medii au crescut cu 30,4% (560 € până la 730 €) și Saraievo în Bosnia și Herțegovina, unde chiriile au crescut cu 30,2% (430 € până la 560 €).