Sectorul prelucrător din România a rămas sub presiune în februarie, după cum arată cele mai recente rezultate ale indicele PMI pentru România, lansat vineri ca urmare a unei colaborări dintre S&P și BCR.

Ciprian Dascalu - economist-sef BCRFoto: BCR

Asemenea indici se calculează și pentru Cehia și Polonia, dar și în Ungaria (unde are la bază o metodologie diferită).

Indicele PMI al producției din România a scăzut de la 47,6 la 47,1 în februarie, ceea ce reprezintă cel mai mic nivel din ultimele luni, februarie fiind a opta lună de scădere.

În Polonia, indicele PMI a crescut la 47,9 în februarie, de la 47,1 în ianuarie, surprinzător spre sus iar în Cehia, același indice a urcat la 44,3 în februarie, ceea ce este o surpriză pozitivă majoră. În Ungaria, indicele a urcat la 52,2 în februarie.

Revenirea sectorului manufacturier va mai dura în România și este puțin probabil să se întâmple în prima jumătate a anului curent

Sectorul prelucrător din România rămâne blocat în recesiune, cu noi șocuri cauzate de blocajele lanțului de aprovizionare și taxele mai mari care afectează activitatea, în contextul unei slăbiciuni deja ample a cererii.

Principala componentă a PMI-ului - comenzile noi- a scăzut într-un ritm accelerat în februarie, oferind, prin urmare, dovada unei cereri scăzute de produse manufacturate românești. Ca răspuns la o cerere în recul, firmele au redus volumele de producție și au redus achizițiile de inputuri. În același timp, costurile au crescut ca urmare a creșterii sarcinii fiscale și a scumpirii materiilor prime, ceea ce a determinat firmele să-și majoreze prețurile de vânzare.

Ciprian Dascalu, Economist Sef la BCR a declarat: „PMI-ul BCR Romania Manufacturing a scazut in februarie, evoluția fiind în concordanță cu flash-ul PMI Germania, principalul partener comercial al României și destinația a peste 23% din totalul exporturilor de produse manufacturiere românești.

„Sectorul prelucrător din România rămâne blocat în recesiune, cu noi șocuri cauzate de blocajele lanțului de aprovizionare și a taxelor mai mari, în contextul unei slăbiciuni majore a cererii. Am revizuit recent previziunile de creștere a PIB pentru acest an la 2,6% a/a de la 3,3%, după o creștere dezamăgitoare din ultimul trimestru al anului 2023. Ne așteptăm principalul motor pentru creșterea PIB-ului în 2024 să fie consumul gospodăriilor, urmat de investițiile publice, în timp ce investițiile private vor fi probabil amânate din cauza perspectivelor fiscale incerte”, spune Ciprian Dascălu, economistul șef al BCR

BCR România Manufacturing PMI® este un indicator care ia în calcul comenzile noi, producția, angajarea, timpii de livrare a furnizorilor și stocurile. Când indicele trece pragul de 50, e vorba despre o îmbunătățire a situației economice. Când valoarea lui e mai mică de 50, e o deterioare a situației economice.

România a fost până acum singura economie majoră din Europa Centrală și de Est care nu a beneficiat de un indicator PMI®

Indicele indică starea generală de sănătate a economiei

"Pentru BCR, lansarea PMI® pentru România este un proiect de țară, la care contribuim în mod direct. Indicele indică starea generală de sănătate a economiei și este un instrument busolă pentru toate părțile interesate. Instituțiilor financiare le permite o mai bună evaluare a riscurilor și o planificare financiară mai eficientă. Autorităților le oferă o bază factuală pentru elaborarea politicilor care se aliniază la condițiile economice reale, în timp ce, pentru companii, valorificarea acestor informații înseamnă optimizarea operațiunilor, o mai bună gestionare a lanțului de aprovizionare și îmbunătățirea strategiilor de investiții.

Ținând cont de imaginea de ansamblu pe care o oferă indicele PMI®, dar și de complexitatea informațiilor, suntem încântați să anunțăm că România beneficiază de un instrument de analiză și prognoză esențial pentru orice economie dinamică. Mai mult decât atât, implicarea noastră în BCR România PMI® arată modul în care credem și investim în România. Modul în care BCR susține România să își poată îndeplini potențialul economic superior, astfel încât fiecare român să se bucure de prosperitate reală", a declarat Ciprian Dascălu, Economist Șef BCR.

BCR România PMI® măsoară performanța industriei prelucrătoare prin evaluarea comenzilor noi plasate de populație, prin determinarea nivelului stocurilor, a capacității de producție, a livrărilor furnizorilor și a ocupării forței de muncă.

România a fost până acum singura economie majoră din Europa Centrală și de Est care nu a beneficiat de un indicator PMI

Pentru prima oară disponibil în România, indicele PMI® reprezintă un instrument esențial pentru toate instituțiile financiare, pentru băncile centrale, autorități locale și guverne, dar și pentru investitori și companiile din toate sectoarele economice, oferind o bază fiabilă în procesele decizionale strategice și în formularea de politici economice coerente. România a fost până acum singura economie majoră din Europa Centrală și de Est care nu a beneficiat de un indicator PMI®.

“România continuă să aibă o economie bazată pe exporturi de materie primă, lucru sesizat și în anul 2023, an în care, spre exemplu, produsele chimice sau mărfurile manufacturate au reprezentat creșteri semnificative ( între 13% și 17%) la import. Prin urmare, consider că viitorul României trebuie să însemne finanțarea companiilor din diverse industrii prelucrătoare, susținerea creării de locuri de muncă și mai ales formarea resursei umane adecvate în domeniile industriale, iar acest index pe care îl realizăm în România împreună cu BCR, tocmai aceste concluzii transmite. Vom continua să analizăm diversele componente ale economiei românești și vom veni întotdeauna cu soluții și propuneri concrete de politici publice”, a declarat Florin Jianu, Președinte Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România.

"Suntem încântați să lansăm primul PMI® (Purchasing Managers' Index™) pentru România, care acoperă informații semnificative și ne asigură o imagine mai completă asupra economiilor din Europa Centrală și de Est, oferind un set de date precise, actuale și de înaltă calitate pentru a sprijini procesul decizional al instituțiilor financiare, investitorilor și întreprinderilor. Ne așteptăm ca BCR Romania PMI să se impună rapid ca un indicator cheie în calendarul economic național", a declarat Luke Thompson, director general la S&P Global Market Intelligence.

BCR Romania PMI® este elaborat de S&P Global pe baza răspunsurilor la chestionarele trimise managerilor și directorilor de achiziții, dintr-un eșantion de aproximativ 400 de companii din industria de prelucrare. Grupul de respondenți este stratificat în funcție de sectorul acoperit și de mărimea forței de muncă a companiei, pe baza contribuțiilor la PIB, iar colectarea datelor a început în iulie 2023.

PMI este o medie ponderată a următorilor cinci indici: Comenzile noi (30%), Producția (25%), Ocuparea forței de muncă (20%), Termenele de livrare ale furnizorilor (15%) și Stocurile de achiziții (10%). Pentru calculul PMI, indicele termenelor de livrare ale furnizorilor este inversat, astfel încât să se deplaseze într-o direcție comparabilă cu ceilalți indici.