Preşedintele Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu, e de părere că este „foarte improbabil” ca deficitul bugetar înregistrat de România anul acesta să fie unul mai mic de 6%, el avertizând asupra faptului că, dacă nu există „atenţie” din partea guvernanţilor, deficitul poate creşte către 7 puncte procentuale. Dăianu este de părere că România va avea „o execuţie bugetară frământată, foarte dificilă”

Daniel Dăianu, șeful Consiliului FiscalFoto: Inquam Photos / Octav Ganea / Digi24

Daniel Dăianu afirmă că 2024 va fi, din punct de vedere economic, „un an foarte greu” şi este de părere că România nu mai poate continua „cu un deficit structural atât de mare” cum a fost cel înregistrat în ultimii ani.

„Eu cred că anul acesta avem şanse să avem o dinamică a PIB-ului în jur de 3%. Pentru că avem creşteri de pensii, avem creşteri de salarii şi toate acestea alimentează activitatea economică alimentează cererea. Noi, la Consiliul Fiscal, considerăm că este foarte improbabil să fim cu un deficit sub 6% în acest an. Vom avea o execuţie bugetară frământată, foarte dificilă. Şi dacă noi avem un îndemn – pentru că Consiliul Fiscal nu este un făcător de politici economice, ci este un avertizor de abordare prudentă a programării şi a execuţiilor bugetare . Riscăm să ne ducem cu deficitul bugetar, dacă nu suntem atenţi, către 7%,”, a afirmat Daniel Dăianu la conferinţa „Perspectivele macroeconomice şi fiscale ale României pe 2024” organizate de News.ro.

Dăianu susţine că România are nevoie de „venituri fiscale superioare” însă este de părere că Guvernul nu poate lua măsuri care să nu fie agreate de cea mai mare parte a populaţiei.

„Avem de redus deficitul bugetar cu 4 procente din PIB. Această reducere nu se poate face prin ştergere de datorii, cineva să spună României i se şterge din datorii şi că în permanenţă România va beneficia de intrări de fonduri care să-i crească veniturile nefiscale. Aşa ceva nu se poate!”, spune șeful Consiliului Fiscal.

Dăianu a mai spus că e nevoie de „un regim fiscal corect”, susţinând că nu este corect ca angajaţii din unele domenii, cum este IT, să fie scutiți timp de decenii de taxe, iar cei din altele să plătească taxe.