Consiliul Patronatelor Bancare din România (CPBR) și cele doua federații sindicale reprezentative au semnat un nou Contract Colectiv de Muncă cu o durată de doi ani. Pentru început, acesta va fi aplicabil doar salariaților băncilor membre CPBR, anume BCR, BRD-Groupe Societe Generale, ING Bank, Raiffeisen Bank și UniCredit Bank. Cele cinci bănci membre CPBR angajează circa jumătate din numărul lucrătorilor din sectorul bancar din Romania. Noul contract vine într-o perioadă în care au loc fuziuni și achiziții în sistemul bancar, acestea ducând de regulă la disponibilizări de personal.

Bancher și clientFoto: La Nacion / Zuma Press / Profimedia

Băncile au eliminat anul trecut 60.000 de posturi, 2023 fiind unul din cei mai dificili ani pentru angajaţii din sistemul bancar de după criza financiară. Nu doar fuziunile bancare au contribuit la reducerea personalului ci și procesul de digitalizare intensiv.

„Semnarea acestui contract reprezintă un pas important pentru dialogul social din sectorul bancar și pentru comunitatea sa de lucrători, cu atât mai mult cu cât traversăm o perioadă de fuziuni și achiziții în piața bancară din România, pe fondul unei tendințe mondiale de digitalizare și automatizare a domeniului bancar. Asta poate afecta un număr semnificativ de locuri de muncă. De aceea, am insistat ca pachetul de salarii compensatorii să ajungă până la 6 salarii, în funcție de vechimea în bancă a angajatului”, au transmis joi reprezentanții sindicatelor.

Cele doua federații sindicale care au participat la negocieri au anunțat că vor cere extinderea acestui contract la nivelul întregului sector bancar. Acest deziderat poate fi îndeplinit prin avizarea de către Consiliul National Tripartit pentru Dialog Social, prezidat de Primul Ministru al României și având în componenta confederațiile sindicale și patronale reprezentative, urmata de emiterea unei Hotărâri de Guvern.

Pentru prima dată, toți salariații din sistemul bancar vor avea garantat un salariu minim, mai mare decât cel minim pe economie și va include noi prevederi privind egalitatea de șanse și interzicerea hartuirii. Contractul colectiv de munca semnat astăzi nu înlocuiește contractele colective semnate la nivel de unități bancare, ci asigura un set minimal de beneficii privind protecția salariaților din mai multe bănci. CPBR este singura organizație patronala reprezentativa din sectorul economiei private care a semnat până în prezent alte doua contracte de munca similare cu federațiile sindicale reprezentative din sector.