Aliați ai lui Donald Trump pregătesc un plan de erodare a independenței Rezervei Federale (Fed), banca centrală de la Washington, dacă acesta revine la Casa Albă în urma alegerilor din luna noiembrie, relatează vineri The Wall Street Journal, citat de Reuters.

Donald Trump alaturi de Jerome Powell cand a anuntat nominalizarea sa pentru a conduce FedFoto: Pablo Martinez Monsivais / Associated Press / Profimedia

The Wall Street Journal scrie, citând surse familiare cu problema, că un grup restrâns de aliați ai fostului președinte republican, a redactat deja un document de 10 pagini care schițează o viziune de politică pentru Fed.

Grupul argumentează că președintele SUA ar trebui consultat în privința deciziilor legate de stabilirea dobânzilor de referință și ca Trump să aibă autoritatea să îl înlocuiască pe actualul președinte al Fed, Jerome Powell, înainte de încheierea mandatului acestuia în 2026.

Trump l-a promovat pe Powell în funcția de președinte al Fed în 2018 însă a intrat în conflict cu acesta la scurt timp după ce l-a numit în funcție din cauza deciziei de a majora dobânzile în timpul mandatului său la Casa Albă. Printre altele, fostul președinte a declarat despre Powell că încearcă să deraieze economia americană și l-a numit la un moment dat un „dușman al poporului”.

În luna februarie candidatul republican la președinție a declarat că nu îl va nominaliza pe Powell pentru un nou mandat dacă redevine președinte și l-a acuzat pe acesta că dorește să scadă dobânzile de referințe pentru a-l ajuta pe președintele Joe Biden în campania electorală.

Trump discută deja cu candidați pentru șefia Rezervei Federale

În timpul campaniei electorale Trump l-a învinuit pe contracandidatul său democrat pentru inflație și a făcut din acest subiect unul cheie pentru campania sa. El l-a descris pe Powell ca fiind un „actor politic” care vrea să îl ajute pe Biden.

The Wall Street Journal scrie în articolul său de vineri că nu a putut stabili dacă fostul președinte e la curent sau și-a dat aprobarea pentru planul de a limita independența Fed, dar persoanele apropiate discuțiilor cred că grupul de lucru a primit „binecuvântarea” sa.

Potrivit surselor celor de la WSJ, Trump a purtat discuții informale cu consilierii săi despre posibili candidați care să conducă Fed și a întrebat mai mulți asociați ai săi dacă ar fi interesați de post.

Echipa de campanie a lui Trump nu a dat curs unei solicitări pentru comentarii a agenției Reuters.