Taxa bancara- necunoscuta ecuatiei sistemului financiar. Cum se va calcula si ce impact ar putea avea?

de Dan Popa     HotNews.ro
Vineri, 18 iunie 2010, 7:36 Economie | Finanţe & Bănci


Discutiile cu privire la introducerea unei taxe bancare ar putea continua cateva saptamani, chiar daca se va lua o decizie cu caracter orientativ in viitorul apropiat. Unele tari vor sa taxeze bancile, in vreme ce altele se tem sa o faca. Statele Unite de pilda sunt de acord cu o asemenea taxa, in vreme ce Canada, Brazilia si India se opun din rasputeri. Nici in sanul UE consensul nu e deplin. Premierul ceh Jan Fischer a declarat ca va solicita ca tara sa sa fie exceptata de la introducerea acestor masuri.

Deocamdata, nu se stie cu precizie ce anume va fi taxat. Tranzactiile, cifra de afaceri sau profitul. "Inca se lucreaza la modalitatile prin care aceasta taxa va opera", spun liderii UE.
 • In acest moment nu e nimic sigur
Cat despre Romania, deocamdata nimic nu confirma intentia aplicarii unei taxe bancare. Presedintii bancilor locale sunt destul de sceptici, declarand pentru HotNews.ro ca este devreme pentru a exprima opinii definitive cu privire la acest subiect. Oficialii BNR spun si ei ca in acest moment nu exista nicio decizie cu privire la intentia de a se taxa bancile locale. "Daca Banca Centrala Europeana va solicita oficial un asemenea demers, ne vom conforma. Dar deocamdata totul este la nivel de discutii si de scenariu", au declarat pentru HotNews.ro apropiati ai BNR.

Bancherii romani mai spun ceva: ca orice suprataxare a sistemului s-ar putea duce in cresterea unor tarife bancare. "Din taxa aplicata asupra bancilor se va infiinta un fond de sustinere care sa fie folosit in eventualitatea unor noi crize, ceea ce e ok. Dar nimanui nu ii place sa piarda bani din buzunar, asa ca nu ar trebui sa mire pe cineva daca banii taxati vor fi recuperati ulterior de banci prin majorarea unor speze bancare. Impactul unei asemenea taxe? Pentru banci va fi un cost pe care il vom resorbi intr-un fel sau altul. In unele tari va inseamna o presiune suplimentara pe revenirea economica. Dar Statul va avea mai multi bani la buget, ceea ce este o veste buna. Pana la implementarea precisa a acestei intentii va mai dura o vreme", crede CEO-ul unei banci locale.
 • Deocamdata, se vor publica rezultatele stress-testelor
Pana una-alta, liderii UE au decis sa publice rezultatele testelor de stres derulate in randul bancilor pentru a calma pietele, ingrijorate de sanatatea sectorului bancar european, mai ales a celui spaniol.

La ora actuala, testele de rezistenta ale bancilor, efectuate la nivel european, raman confidentiale, fiind publicate doar tendintele generale ale sectorului.
Banca Centrala a Spaniei intentioneaza sa publice rezultatele testelor de stres derulate in randul bancilor comerciale spaniole, astfel incat pietele financiare sa cunoasca situatia exacta din sistemul bancar spaniol, a declarat joi guvernatorul Bancii Spaniei, Miguel Fernandez Ordonez.

In ultimele saptamani, bancile spaniole au inceput sa se confrunte cu dificultati in gasirea de noi fonduri pe pietele financiare si, in consecinta, au inceput sa se indrepte din ce in ce mai mult spre Banca Centrala Europeana pentru a se refinanta. In plus, sistemul bancar spaniol este in plin proces de consolidare, la presiunile guvernului si Bancii Centrale. Mai multe case de economii regionale si-au anuntat intentia de a fuziona, in efortul de asanare a sistemului bancar.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2544 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  taxa (Vineri, 18 iunie 2010, 8:40)

  mihai [anonim]

  din cite stiu eu, sumele obtinute din aceasta taxare nu se vor duce la buget, va fi constituit un fond special Resolution Fund, exista un grup de lucru la Comisie pe aceasta problema aflata inca intr-un stadiu nu foarte avansat de legiferare, date se pot gasi pe site-ul respectiv - care va avea o destinatie bine stabilita, similar Fondului de Garantare a Depozitelor din sistemul bancar dar cu un alt scop respectiv acoperirea costurilor si pierderilor legate de administrrea speciala si lichidarea bancilor in dificultate, care in actuala criza u fost acoperite de guvernele statelor unde au fosst banci in dificultate.Noua orientare a Comisiei Europene este ca bancile, ca principal beneficiar al stabilitatii financiare intrucit de aceasta depinde increderea populatiei in banci, trebuie sa suporte aceste costuri si nu cetateanul platitor de taxe, prin cheltuirea sumelor din bugetul statului. Bancile evident ameninta cu cresterea costurilor, nimeni nu vrea sa renunte la profit. Chiar daca o parte din costuri se vor tarnsmite la clienti oricum este mai corect decit sa plateasca toti cetatenii, asa cum s-a intimplat, prin cresterea taxelor statului sau cheltuirea sumelor din buget, care ar fi putut fi utilizate in alte scopuri (ma refer la sttele unde a fost cazul, la noi din fericire nu a fost necesara interventia statutului, bncile au fost tinute pe un nivel safe)
 • +1 (1 vot)    
  taxa la banci (Vineri, 18 iunie 2010, 9:56)

  riri [anonim]

  Suma obtinuta din aceasta taxare nu se va duce la buget, va fi constituit un fond special , astfel incat in cazul unei crize,să nu mai fie nevoie să se recurgă la banii contribuabililor, ci băncile să plătească ele-însele.
  S-a pus problema ca băncile care-şi asumă cele mai multe riscuri ar urma să plătească taxe mai mari.
  Asta este diferenta intre bancile din UE si bancile Romania, acolo bancile isi asuma riscuri, pe cand la noi...
 • 0 (2 voturi)    
  O alta taxa socialista (Vineri, 18 iunie 2010, 10:47)

  Unul [anonim]

  In teorie suna frumos, dar ce nu pot si nu vor intelege niciodata politicienii de stanga este ca orice taxa impusa intr-un final tot noi consumatorii simpli o sa o platim.
  • +1 (1 vot)    
   si taxele capitaliste tot de noi sunt platite (Vineri, 18 iunie 2010, 12:32)

   bozo [anonim] i-a raspuns lui Unul

   Ajutoarele date de state bancilor comerciale tot din taxele noastre au fost si vor fi platite.
   Si asta e o certitudine, orice alta spasma de pe piata financiara va trebui alimentata de la bugetele nationale daca nu se face ceva.

   Da mult mai multa stabilitate faptul ca bancile vor cotiza la un fond tampon si asta in functie de riscurile pe care si le asuma.
   Altfel bancile isi vor asuma si pe viitor riscuri extreme pentru ca stiu ca oricum statele vor fi silite sa le ajute.
   • -1 (1 vot)    
    O banca (Vineri, 18 iunie 2010, 15:04)

    Unul [anonim] i-a raspuns lui bozo

    O banca trebuie sa poata da faliment asa cum face orice alta firma. Acolo unde statul a ajutat bancile banii trebuie sa fie platiti inapoi la stat cu dobanda cu tot.
    Dar daca pui o taxa suplimentara se va transfera suta la suta asupra clientilor, adica a noastra.
    Aceasta taxa nu este altceva decat o masura populista in stilul obisnuit al UE.
    • 0 (0 voturi)    
     si cine plateste falimentul bancii? (Vineri, 18 iunie 2010, 15:28)

     bozo [anonim] i-a raspuns lui Unul

     sigur, o banca poate da faliment si acum, s-a si intamplat asta.
     problema e cine iti garanteaza depozitul tau de acolo?
     Sunt si acum fonduri de garantare pentru banci, dar ele nu sunt diferentiate functie de riscul plasamentelor facute de acea banca.
     Astfel incat o banca ce face plasamente cu risc mic are aceeasi suma obligatorie de garantare precum o alta banca ce are acelasi dever dar face mult mai multe plasamente riscante.
     Nu e normal asta si aceasta practica incurajeaza bancile sa fuga dupa profit maxim la riscuri mari, pentru ca gaurile suplimentare vor fi acoperite de catre state.
     O taxa bancara functie de riscul asumat e normala si va determina cresterea investitiilor sanatoase si reducerea plasamentelor speculative.
     Nu vad de ce aceasta taxa se va reflecta la deponent, din moment ce si acum poti sa optezi intre diferse produse bancare cu diferite grade de risc si cu profit asteptat diferit.
     O astfel de taxa va reduce doar castigurile celor ce aleg sa riste si per total risurile nesabuite se vor tempera. Efectul este o mai mare siguranta a pietei finaciare si a depozitelor cetatenilor si firmelor, reducand totodata substantial sansele ca peste ceva vreme sa se plateasca iar nasabuintele bancare cu banii de la buget.
     • +1 (1 vot)    
      Nu o sa... (Vineri, 18 iunie 2010, 15:53)

      Unul [anonim] i-a raspuns lui bozo

      Nu o sa gasesti aceasta taxa explicit
      pe chitanta, ea va fi mascata in alte comisioane ale bancii intrun mod indirect.
      Nu doar bancile isi asuma riscuri in afaceri ci si alte firme. Riscuri sunt si la bursa, o taxam si pe aia suplimentar? Hai sa punem taxa de 99% pe profitul tranzactiilor cu instrumente derivate, si cu siguranta se vor inchide toate bursele.
      Este absolut clar ca trebe gasit-a o solutie pentrru a tempera apetitul unor banci spre riscuri asa de mari ca sa nu sufere intrun final clientul sau macar sa fie bine informat cu cine are de a face. Dar nici pe departe nu este solutia impunerii unei taxe suplimnetare. Absolut intotdeauna consumatorii finali platesc direct sau indirect poate taxele.
 • +2 (2 voturi)    
  daunazi (Vineri, 18 iunie 2010, 11:37)

  Caragiale [anonim]

  Daunazi am trecut prin locuri de demult unde existau un restaurant, cofetarie, paine, alimentara , librarie si un chiosc .

  Azi , in acelasi loc, doar cateva banci inlantuite si ingemanate .
  Restul PA PA cum pa, pa induistrie , petrol , agricultura.
  O sa ne vindem izmenele de pe noi.
  • 0 (0 voturi)    
   :) mai uita-te o data.. (Vineri, 18 iunie 2010, 12:55)

   hash [anonim] i-a raspuns lui Caragiale

   asa am zis si eu pana cand am vazut cateva sucursale de banci matrasite, si in locu lor au aparut 2 patiserii :P
 • -1 (1 vot)    
  clar (Vineri, 18 iunie 2010, 11:51)

  Mazeta [utilizator]

  Statul roman NU va aplica nici o taxa pe profitul bancilor pt ca bancile, spre deosebire de simplii salariati sau pensionari, au mijloacele si puterea sa se apere. De altfel, cum poate sclavul sa-si taxeze stapanul?!
 • 0 (0 voturi)    
  Fond ... (Vineri, 18 iunie 2010, 14:09)

  utug [anonim]

  Fond de garantare pentru banci cu contributia bancilor ?

  EUROPEAN COUNCIL Brussels, 17 June 2010
  http://www.consilium.europa.eu/uedocs/cms_data/docs/pressdata/en/ec/115346.pdf
  ...................................................
  Regulating financial services
  14. The necessary reforms to restore the soundness and stability of the European financial system must be completed urgently. The resilience and transparency of the banking sector must be
  ensured. Progress in the next few months is essential. The European Council agrees that the
  results of ongoing stress tests by banking supervisors will be disclosed at the latest in the
  second half of July. The Commission's communication on "Regulating Financial Services for sustainable growth" of 2 June 2010 sets out a comprehensive list of initiatives to be
  undertaken and completed before the end of 2011. The EU must demonstrate its determination to bring about a safer, sounder, more transparent and more responsible financial system.
  15. In particular, the European Council:
  a) calls on the Council and the European Parliament to rapidly adopt the legislative
  proposals on financial supervision to ensure that the European Systemic Risk Board and
  the three European Supervisory Authorities can begin working from the beginning of 2011;
  b) calls for agreement on the legislative proposal on alternative investment fund managers
  before the summer and for the swift examination of the Commission's proposal on the
  improvement of the EU's supervision of credit rating agencies;
  c) looks forward to proposals announced by the Commission on derivative markets and in
  particular appropriate measures on short selling (including "naked" short selling) and
  credit default swaps.
  16. The European Council agrees that Member States should introduce systems of levies and
  taxes on financial institutions to ensure fair burden-sharing and to set incentives to contain
  systemic risk. ...
 • +1 (1 vot)    
  inca o prostie sinistra (Vineri, 18 iunie 2010, 16:00)

  Sylverstar [anonim]

  Aceasta taxa nu are nimic in comun cu realitatile din Romania. In Romania, criza a fost generata de neputinta guvernului de a genera solutii de stimulare a economiei, nu de banci. Activitatea bancara din Romania este la un nivel basic: creditare si constituire de depozite. Nu se lucreaza cu instrumente derivate, iar pietele financiare sunt inca intr-un stadiu primitiv. Si inca ceva: daca aici s-ar intampla asa ceva (taxarea suplimentara a bancilor), banii nu s-ar duce in niciun fond de garantare, ci direct la bugetul statului. Asta este ideea politicienilor: sa gaseasca o vaca de muls care sa compenseze lipsa lor de solutii. Atat si nimic mai mult. De asta se si incearca justificarea acestei masuri prin aruncarea responsabilitatii crizei pe banci. O idee absurda in Romania, unde bancile se afla inca la nivel de anii 60-70. De ce sa fie taxate suplimentar bancile si nu operatorii din energie, de exemplu? De ce nu fabricantii de tigari? Sau operatorii de telefonie, care fac impreuna un profit mai mare decat tot sistemul bancar romanesc in anii de glorie 2007-2008?
  Aceasta banda de idioti sinistri care formeaza guvernul isi vor pune capac cu o astfel de masura, care va fi cu siguranta atacata in justitie.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by