BNR, despre 2011: Cursul euro/dolar-1,26. Euribor, la 1,16%. Vezi care sunt riscurile din economia urmatoarelor luni, dupa calculele BNR

de Dan Popa     HotNews.ro
Luni, 9 august 2010, 12:22 Economie | Finanţe & Bănci


Mugur Isarescu
Foto: AGERPRES
Un nivel al Euribor (la 3 luni) de 0,79% in 2010 si 1,16 % in 2011; un raport euro/dolar estimat la 1,26 pe parcursul anului 2011; solicitari de mariri salariale, cresterea preturilor si trenarea consumului final sunt doar cateva dintre estimarile specialistilor Bancii Nationale, valabile pentru urmatoarele luni. In plus, ei denunta caracterul impredictibil al politicii fiscale, care reprezinta un factor permanent generator de riscuri, potrivit Raportului detaliat privind inflatia.

Traiectoria ratei dobanzii EURIBOR (la 3 luni) a fost revizuita in sens descendent de catre specialistii Bancii
Estimari Euribor
Foto: Hotnews
Nationale, in timp ce valorile ratei anuale a inflatiei IAPC sunt asteptate a fi superioare celor din proiectia precedenta sub impactul deprecierii monedei euro fata de dolarul american. Prognoza curenta presupune o stabilizare a cursului EUR/USD la valori apropiate de cele actuale, respectiv 1,27 pentru restul anului curent si 1,26 pe parcursul anului 2011, fiind aliniata prognozelor expert pe plan international.

Scenariul de evolutie a pretului petrolului pe piata internationala reflecta anticiparea revenirii graduale a cererii de materii prime, valorile asteptate fiind insa inferioare celor din proiectia precedenta.

Impactul indirect al majorarii cotei TVA asupra ratei inflatiei- efecte care nu se disipeaza in mod necesar dupa patru trimestre poate consta in: solicitari de majorari salariale avand in vedere scaderea puterii de cumparare cauzata de modificarea cotei TVA, cresterea preturilor de vanzare de catre agentii economici care comercializeaza produse cu o cota redusa sau scutite de TVA pentru acoperirea majorarii costurilor de productie, recuperarea marjelor pierdute initial de producatori prin neincorporarea completa in preturi a modificarii cotei TVA etc.

"Recentele masuri angajate de autoritati referitoare la disponibilizari si reduceri de salarii in sectorul public vor avea un efect nefavorabil in special la nivelul consumului final. In plus, cresterea impredictibilitatii politicii fiscale contribuie la o deteriorare a increderii la nivelul gospodariilor si firmelor in legatura cu perspectivele economice, reducand astfel cererea de investiti", mai arata specialistii BNR.

 
Incertitudinile referitoare la capacitatea autoritatilor de a implementa efectiv masurile necesare pentru a reduce sustenabil deficitul bugetar si impactul acestor  masuri asupra activitatii economice interne sunt considerate ca fiind semnificative.
 
 
Banca nationala a Romaniei
De asemenea, mai arata BNR, am putea asista la presiuni inflationiste mai ridicate din partea preturilor de import. Pe fondul situatiei tensionate din Grecia, deteriorarea perceptiei investitorilor cu privire la riscul asociat plasamentelor in economiile emergente din Europa a antrenat, pe parcursul trimestrului II, un episod de depreciere a monedei nationale, ce a avut ca efect inregistrarea unor abateri ale dinamicii preturilor bunurilor din import.

In plus, reevaluarea marginala in sus a prognozei inflatiei din zona euro pentru prima parte a orizontului de prognoza contribuie la proiectarea unei contributii mai mari a preturilor de import la inflatia CORE2. Pe langa influenta substantiala a majorarii cotei TVA, presiunea inflationista suplimentara a preturilor combustibililor in anul 2010 se datoreaza adoptarii unui scenariu de evolutie a cursului de schimb EUR/USD care prevede o dinamica mai favorabila a monedei americane fata de cea avuta in vedere in rundele anterioare de proiectie.
 • Investiiile vor contribui pozitiv la cresterea PIB real abia din a doua jumatate a lui 2011
Scenariul pentru evolutia economiei zonei euro prevede revenirea modesta a acesteia, in conditiile unei dinamici nefavorabile a cererii interne. Comparativ cu proiectia anterioara, prognoza de crestere economica pentru anul curent a fost mentinuta, iar valoarea pentru anul 2011 a fost revizuita in scadere cu 0,1 puncte procentuale.  "Inasprirea standardelor de creditare a populatiei a continuat cu intensitate mai mica in trimestrul I 2010, cu exceptia celor privind creditul ipotecar, care nu s-au modificat. Institutiile de credit anticipeaza pentru perioada urmatoare o relaxare a standardelor de creditare pentru ambele categorii de credite.
estimarile BNR
Foto: Hotnews

Proiectia anticipeaza trenarea consumului final total la niveluri reduse in prima parte a orizontului de prognoza, ca urmare a efectelor restrictive induse de masurile implementate de guvern in scopul restabilirii echilibrului bugetar, urmand ca in partea a doua sa se revigoreze treptat, in principal sub impactul refacerii treptate a increderii in economie pe masura consolidarii semnalelor privind depasirea perioadei de recesiune si a relaxarii relative a constrangerilor financiare", se mai arata in documentul citat.

Astfel, din a doua parte a anului 2011 se asteapta ca formarea bruta de capital fix sa contribuie pozitiv la cresterea PIB real. Incertitudinile actuale referitoare atat la capacitatea autoritatilor de a implementa efectiv masurile necesare pentru a reduce sustenabil deficitul bugetar in limita impusa de Tratatul de aderare la Uniunea Europeana, cat si la impactul acestor masuri asupra activitatii economice interne sunt considerate ca fiind semnificative.
 • Caracterul impredictibil al politicii fiscale reprezinta un factor permanent generator de riscuri
In general, caracterul impredictibil al politicii fiscale reprezinta un factor permanent generator de riscuri si are o relevanta sporita pentru perioada de referinta a proiectiei curente. Cresterea transparentei si a predictibilitatii in domeniul fiscal ar contribui la consolidarea increderii atat in cadrul mediului de afaceri, cat si in randul consumatorilor, in sensul facilitarii deciziilor legate de elaborarea planurilor de afaceri si a deciziilor de consum. In acelasi timp, sectorul privat ar putea beneficia de pe urma eventualei reduceri a costurilor de finantare, pe masura ce bancile comerciale isi vor ajusta standardele de creditare odata cu scaderea riscului general asociat mediului economic.
 
In general, caracterul impredictibil al politicii fiscale reprezinta un factor permanent generator de riscuri si are o relevanta sporita pentru perioada de referinta a proiectiei curente.
 
 
Banca nationala a Romaniei


Astfel, in situatia prelungirii aplicarii pe perioade mai indelungate de timp a masurilor de restabilire a echilibrului bugetar ce afecteaza cu precadere veniturile angajatilor din sectorul bugetar si nivelul ocuparii fortei de munca din acest sector, o revigorare mai rapida a dinamicii economice datorata sectorului privat ar putea asigura mentinerea unui echilibru al pietei fortei de munca, inclusiv prin reintegrarea in activitati productive a unei parti a persoanelor afectate de procesul de disponibilizare.
 • Nu poate fi exclus riscul unei evictiuni partiale a sectorului privat de pe piata creditului bancar (crowdingout) in favoarea sectorului public
In stransa legatura cu riscurile pe plan fiscal mentionate anterior, constrangerile de finantare a sectorului public pe piata externa la volume si costuri rezonabile din punct de vedere al sustenabilitatii datoriei externe amplifica importanta finantarii echilibrate a deficitului bugetar, cu o componenta importanta aferenta pietei interne. In aceste conditii nu poate fi exclus riscul unei evictiuni partiale a sectorului privat de pe piata creditului bancar (crowdingout) in favoarea sectorului public, date fiind, pe de-o parte, constrangerile de finantare externa cu care se confrunta bancile comerciale, iar pe de alta parte, nivelul limitat al economisirii interne.

Intr-un context macroeconomic marcat de relativa penurie si/sau de accesul costisitor la resursele financiare, orice deviere a parametrilor bugetari de la cei conveniti cu institutiile internationale s-ar putea reflecta intr-o inrautatire a perceptiei investitorilor straini cu privire la sustenabilitatea finantelor publice. Intr-o asemenea situatie, presiunile resimtite de moneda nationala ar putea fi semnificative, ceea ce ar urma sa contribuie in mod direct la o deteriorare a performantei dezinflationiste comparativ cu cea din scenariul de baza al proiectiei.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

19486 vizualizari

 • +9 (11 voturi)    
  Sofisticate perdele de fum ascund cetateanului mod (Luni, 9 august 2010, 13:36)

  Texas_R [anonim]

  Sofisticate perdele de fum ascund cetateanului modul in care sint folositi banii extrasi din buzunarele sale. Chiar atunci cind exista o oarecare transparenta, verificarea reala a eficacitatii cheltuielilor si oportunitatii contractelor- e o himera.

  Ca sa nu mai vorbim de posibilitatea cetatenilor de a decide ce sa se faca cu banii care le-au fost storsi. Ei nu pot decit privi neputincios spectacolul trocului dintre reprezentantii lor politici, administratorii banilor lor si vulturii de buget.

  In fine, atunci cind cetatenii dau semne de nervozitate, iesind din letargie si punindu-si intrebari periculoase despre sistem- masina trece pe ultima treapta: furtul din buzunarul generatiilor urmatoare.

  Se fac imprumuturi masive (bancile stau la pinda si incurajeaza desigur initiativa- traiesc din asta). Din ele se alimenteaza cheltuielile "necesare" si se astupa gaurile jenante.

  Populatia, nelovita imediat, nu contesta, nu controleaza daca nu cumva e vorba de o noua "extractie" din cada comuna. Se bucura ca s-a gasit o "solutie". Crede ( fara nici o dovada) ca banii introdusi "generos" vor fi folositi eficace, vor face pui. Sau spera ca sa suporte altii efectele.

  Datoriile externe sint compromisul dintre capusa si victima de azi, facut pe spatele victimei de miine. Care parinte ar face asa ceva copiilor lui? Care copil ar accepta asa "mostenire"? Dar cind e vorba de "altii"- nu se mai simte nimeni responsabil.

  Atunci noi, pentru ce ne-am rasculat? Numai pentru a elibera din corsetul ceausist citiva imbogatiti, in timp ce masa supusilor ramine comunizata prin stat ?

  Sau invers sa scoatem din functie statul ca sa fim pastoriti direct de citeva corporatii?
  Sau, ca sa chibitam contradictia intre cei ce vor un stat puternic- ca sa ne poata fura prin el- si cei ce-l vor slab- ca sa ne poata fura fara grija interventiei lui .
  Mai mult pe: http://www.universulromanesc.com
  Coruptia nu e o boala a sistemului- este esenta sa.
  • +4 (6 voturi)    
   Republica Peronista Romania (Luni, 9 august 2010, 15:17)

   Dedalus [anonim] i-a raspuns lui Texas_R

   In sfarsit a mai observat cineva ca nu salariile contzopishtilor seaca bugetul national, ci nenumaratele si nerusinatele contracte de stat, pentru servicii, bunuri sau lucrari inutile, supraestimate sau prostesti...

   In sfarsit a mai obsevat cineva ca de fapt imprumutul luat pe seama generatiilor urmatoare nu e destinat iinvestitiillor, ci platii nerusinate a acolitilor politici.

   In sfarsit a mai observat cineva ca de fapt politica guverna,entala este voit si vadit anti-IMM- adica anti capitalul romanesc, facand jocurile corporatiilor.

   Sincer, nu mai cred ca democratia mai are puterea de a ne scoate din acest mrasm, ci poate doar capacitatea infiorataoer de a ne baga si mai mult in el...

   Romania acestui an nu mai este stat. Este un teritoriu, o imensa fabrica in care muincesc 22 de milioane de sclavi pentru Guvernul SRL..

   Guvernul SRL nu calca legea, nu fae ilegalitati atunci cand da firmelor proprii banii bugetului.

   Guvernul SRL a facut legea pentru a-i fi utila, in doi ani de zile legislatia achizitiilor publice si ghidurile programelor eureopene au tot fost modificate pentru a fi utilizate in scopul imbogatirii acolitilor lor.

   Sunt perfect de acord: statul acesta nu este corupt ci coruptia este esenta sa - asa functioaneaza.
  • -4 (4 voturi)    
   ... (Luni, 9 august 2010, 15:26)

   teo [anonim] i-a raspuns lui Texas_R

   bubuliiii! hai gura mareee,hap si pastila asta rosie! asa-i ca te simti mai bine acum?
   • +3 (3 voturi)    
    @ teo (Luni, 9 august 2010, 17:01)

    Oana M [anonim] i-a raspuns lui teo

    Ceva mai concret, stii? Vorbele tale sunt vorbe in vant. Macar post-it-urile de dinaintea ta pointeaza realitatea, definesc problema, dar tu?
   • 0 (0 voturi)    
    exprima-te mai clar (Marţi, 10 august 2010, 6:43)

    Dan [anonim] i-a raspuns lui teo

    Daca vrei sa te inteleaga cineva, mergi cu ideile pana la capat. Asa ce ai scris tu este un fel de ghiveci.
 • +1 (1 vot)    
  "bennere?" (Luni, 9 august 2010, 22:35)

  lilly [anonim]

  Subscriu comentariilor pertinente, elaborate si, va transmit ca mi-as dori, lasand ipocrizia la o parte, sa fac parte (la un moment dat) din S.C.Guvernul SRL...Voi nu?!


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by