Articol susținut de EY România

Programator român, lucrez de acasă, pentru o companie din străinătate. Ce obligații fiscale am?

de Claudia Sofianu     EY Romania
Miercuri, 20 martie 2019, 10:21 EY - Fiscalitatea la zi


Caludia Sofianu
Foto: EY Romania
În ultimii zece ani, România a devenit un centru important în domeniul IT&C, acest sector înregistrând creșteri solide de la un an la altul. Gradul ridicat de atractivitate generat de calitatea muncii prestate de specialiștii din România din IT&C a determinat unele companii străine, care nu au prezență pe piața locală, să folosească expertiza acestora, oferindu-le un venit competitiv și posibilitatea de a lucra de acasă.

În relația cu societatea străină pentru care prestează servicii profesionale, aceste persoane sunt de obicei fie angajați, fie colaboratori persoane fizice autorizate (PFA). Însă, faptul că societatea angajatoare/ contractoare nu este stabilită în România, nu înseamnă că nu se datorează taxe aici, atunci când activitatea persoanei fizice este desfășurată de pe teritoriul țării noastre. Fiecare dintre cele două modalități de colaborare generează acestor persoane obligații fiscale în România, care adesea pot fi dificil de îndeplinit.

În cazul angajaților, procesul de raportare în România a veniturilor salariale obținute din străinătate și de plată a taxelor aferente este unul complex, lunar, cu responsabilități din partea angajatului sau din partea angajatorilor, în anumite cazuri. Aceste obligații trebuie avute în vedere de persoanele fizice, atunci când încheie un contract de muncă cu o societate din străinătate - oricare ar fi forma acestuia, chiar și, spre exemplu, un “gentleman’s agreement” - pentru că vor avea impact asupra salariului ce le va rămâne în mână după achitarea taxelor.

Pentru veniturile salariale obținute din străinătate, se datorează 10% impozit pe venit și 37,25% contribuții: 35% contribuții sociale individuale (25% contribuția la pensie, 10% contribuția la sănătate) și 2,25% contribuția asiguratorie pentru muncă. Este vorba despre aceleași taxe plătite și de un angajat al unei companii din România. În această structură, angajatul trebuie să țină cont, însă, că nu poate beneficia de scutirea de impozit pe venit aplicabilă specialiștilor IT, angajați ai companiilor înregistrate în România.

Deoarece este posibil ca obligații fiscale să apară și în statul de reședință a companiei, angajatul ar trebui să afle de la angajator care sunt acestea și în ce măsură îi vor afecta salariul net.

În cazul unei PFA, relația cu compania străină poate funcționa legal doar dacă între cele două părți există o relație de independență (în conformitate cu prevederile Codului fiscal, cel puțin patru din șapte criterii trebuie îndeplinite, printre care: persoana dispune de libertatea de a desfășura activitatea pentru mai mulți clienți, de alegere a locului și modului de desfășurare a activității, precum și a programului de lucru).

Obligațiile de raportare a veniturilor obținute din străinătate revin persoanei fizice și se realizează prin intermediul declarației unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale. În situația în care impozitarea se realizează în sistem real, pentru stabilirea impozitului pe venit se aplică o rată de 10% la venitul realizat, în timp ce la impozitarea prin normă de venit, valoarea impozitului se obține prin aplicarea ratei de 10% la norma de venit. De asemenea, persoana datorează contribuția la pensie de 25%, aplicabilă unui venit ales (deci baza impozabilă nu poate fi mai mică de 12 x 2.080 lei = 24.960 lei pentru anul 2019) și contribuția pentru sănătate de 10%, aplicabilă asupra bazei minime menționate mai sus, ambele datorate dacă estimează să obțină în anul curent venituri egale cu cel puțin 24.960 lei.

Spre exemplu, la un venit lunar brut de 10.000 lei, taxele datorate pentru un angajat sunt de 4.375 lei, în timp ce un PFA datorează 1.728 lei, în sistem real, fără a lua în calcul cheltuieli deductibile și având în vedere o bază minimă pentru contribuția de asigurări sociale.

Implicațiile fiscale prezentate mai sus sunt de altfel aplicabile persoanelor fizice care lucrează de acasă pentru companii din străinătate și în alte domenii.

Pe lângă acestea, în cazul salariaților ar trebui urmărite și aspectele juridice specifice privind modalitatea de desfășurare a activității într-un astfel de regim, cum ar fi: ce trebuie să includă contractul de muncă, drepturile și obligațiile salariatului, obligațiile angajatorului, etc.

Reamintim că declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice pentru anul 2018 trebuie depusă până pe 31 iulie 2019, acesta fiind și termenul de plată al impozitului și contribuțiilor sociale datorate.

Un articol semnat de ​Claudia Sofianu, Partener, Departamentului de Asistență Fiscală și Juridică, EY România


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


18373 vizualizari

 • +10 (12 voturi)    
  gluma excelenta (Miercuri, 20 martie 2019, 10:25)

  drup [utilizator]

  e deja 1 aprilie? Se fac actele in strainatate se plateste impozitul acolo, nu accepta straini altfel.
  • +8 (8 voturi)    
   Corect (Miercuri, 20 martie 2019, 10:40)

   AdrianBorza [utilizator] i-a raspuns lui drup

   E corect, dar se stabileste si rezidenta fiscala acolo unde e contractul de munca si nu mai are treaba cu statul roman. Se poate lucra de acasa si din Bulgaria daca contractul e in Germania, de pilda, si se platesc taxe doar in Germania.
   • +3 (3 voturi)    
    Daca locuiesti in Romania (Miercuri, 20 martie 2019, 11:17)

    sim18 [utilizator] i-a raspuns lui AdrianBorza

    ... nu ti se va aproba rezidenta fiscala in alta tara!
    Eu stiu ca se plateste in tara pentru diferenta de impozit... daca in alta tara este mai mare e ok, daca nu platesti exact diferenta.
   • +2 (2 voturi)    
    interesant ce spui (Miercuri, 20 martie 2019, 18:17)

    MitikaP [utilizator] i-a raspuns lui AdrianBorza

    Imi zici si mie baza legala? In codul fiscal scrie altfel. ;-)
  • +2 (2 voturi)    
   mai studiaza... (Miercuri, 20 martie 2019, 18:15)

   MitikaP [utilizator] i-a raspuns lui drup

   ...ce spune fata asta. Daca esti fizic in Romania, poti sa semnezi contract de munca si cu o firma de pe luna, tot la Teodorovici platesti impozitul.
 • +16 (22 voturi)    
  Simplu (Miercuri, 20 martie 2019, 10:26)

  voxpopulix [utilizator]

  Obligatia ta este sa faci greva fiscala si sa eviti sa trimiti orice suma catre bugetul de stat, pentru ca toti banii sunt furati de mafia lui Liviu Daddy Dragnea, sub protectia lui Slugarel Toader.

  Nu poti sa platesti taxe si impozite cat timp suntem condusi de condamnati penal precum Dragnea, Valcov, Radulescu etc

  Incearca e-residency in Estonia, foloseste crypto, orice altceva decat sa ajunga pe mana PSD-istilor.


  #FMM Narcis Neaga#
  • -1 (5 voturi)    
   Nu asta e soluția corectă! (Miercuri, 20 martie 2019, 16:31)

   c.radu [utilizator] i-a raspuns lui voxpopulix

   Tocmai dacă vrei să nu fii ca Dragnea, Vâlcov et Co e normal să-ți plătești cinstit ceea ce datorezi. Ar fi o dovadă de respect pentru lege, un lucru care ne lipsește tare mult nouă, românilor.
   O așa-zisă grevă fiscală e doar un eufemism pentru ceea ce se cheamă evaziune fiscală, din moment ce o face doar câte unul, sporadic și nedeclarat, întrucât nu poate să o facă toată țara. Iar rezultatul care ar fi? Își vor da cei mai sus citați demisiile, ori vor înceta să fure?
   Mergeți la vot și îndemnați-vă și colegii ori prietenii să o facă, dacă vreți să schimbați ceva în țară. Și plătiți ceea ce datorați conform legii, dacă vreți ca aceasta să fie una pentru toți. Binele social începe cu ceea ce poți tu să faci bine.
   • 0 (0 voturi)    
    N-ai inteles nici pana acum... (Joi, 21 martie 2019, 16:53)

    Skipper1 [utilizator] i-a raspuns lui c.radu

    ...ca #creiereSpalate sunt deasupra legii? Cand ei incalca legea si sunt trasi la raspundere, e "abuz". Ei stabilesc cum trebuie sa fie legea, cand e buna si cand e rea, cand se aplica si cand nu, cui se aplica si cui nu etc.
  • 0 (0 voturi)    
   Daca se descoperea ca Dragnea are firma in Estonia (Joi, 21 martie 2019, 16:50)

   Skipper1 [utilizator] i-a raspuns lui voxpopulix

   ....toti #decerebratii sareau sa il injure, sa ii ceara demisia, chingiuirea etc.

   #prostiSiIpocriti #e-imbecility
 • +4 (6 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 20 martie 2019, 10:57)

  [anonim]

  • +1 (3 voturi)    
   Nu mi se pare ca simplifica (Miercuri, 20 martie 2019, 14:21)

   t4v1 [utilizator] i-a raspuns lui

   Anul trecut DU avea 40 de pagini cu tot cu instructiuni. Eu am prins si declaratiile mai vechi si erau mai simple chiar daca erau 3.

   Cu DU trebuie sa stii tu ce impozite ai de platit, nu iti zice ea in functie de caz (dividende, chirii, etc.) si suma.

   Nu are bifa de "dividende" are bifa de "venituri din investitii". Pentru "chirii" nu pare ca are sectiune, poate trebuie sa bifezi "sistem real"?

   Pentru anul 2018 nu e precompletata cu baza de calcul pentru salariul minim, trebuie sa bagi tu "22800".

   Tot un *document* e, o hartie (electronica), nu e un formular destept in browser.

   Parerea mea? Un mare esec, o ocazie ratata.
   • +3 (3 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 20 martie 2019, 14:50)

    [anonim] i-a raspuns lui t4v1

 • +2 (4 voturi)    
  15 martie e termenul anul asta? (Miercuri, 20 martie 2019, 10:59)

  Nevermind [utilizator]

  Interesant. :D
  • +2 (2 voturi)    
   S-a prelungit (Miercuri, 20 martie 2019, 14:09)

   t4v1 [utilizator] i-a raspuns lui Nevermind

   Pana la 31 iulie. Si termenul de depunere pe 2019 si termenul de plata finala pe 2018.
   • +2 (2 voturi)    
    eu stiu (Miercuri, 20 martie 2019, 16:33)

    Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui t4v1

    Consultantii se pare ca inca n-au aflat nici in 20 martie :)))))
 • +4 (8 voturi)    
  Simplu (Miercuri, 20 martie 2019, 12:06)

  Carcalete [utilizator]

  Iti faci firma "pe Estonia" si te doare "la Dragnea" de astia de aici ...
  • -4 (12 voturi)    
   Nu chiar (Miercuri, 20 martie 2019, 14:08)

   t4v1 [utilizator] i-a raspuns lui Carcalete

   Pentru ca o sa incasezi dividende de la o firma straina si tre sa faci un mic joc de glezne ca sa eviti dubla impunere. Daca vrei pensie platesti tu individual la pilonul 3. Daca vrei sanatate abonament separat.

   Si de ce ti-ai face firma in alta tara?! Romania sta foarte bine cu 3% pe venit si 5% pe dividende.
 • +2 (8 voturi)    
  nu imi imaginez fraierul (Miercuri, 20 martie 2019, 13:53)

  dessik [utilizator]

  care sa plateasca 47% din venitul sau la stat fara sa-l oblige nimeni. Si nici in caz de PFA. Daca ANAF nu are cum sa te verifice, de ce sa platesti impozit?
  • 0 (8 voturi)    
   Eu da, fiind unul dintre ei (Miercuri, 20 martie 2019, 16:20)

   c.radu [utilizator] i-a raspuns lui dessik

   Poate din spirit de solidaritate cu alți „fraieri” care plătesc. Nu știu de unde reiese 47%. E vorba de 35% (10% impozit, 10% CAS, 25% CASS) la PFA. Nu spun că e puțin, însă eu plătesc cinstit, nu de frica inspectorilor fiscali, ci în ideea că așa e normal și dacă toți ar face-o, taxele ar putea să scadă. Dar dacă doar un sfert dintr noi o fac, atunci noi ducem toată povara bugetară. O fi corect?
   • +1 (5 voturi)    
    am fost recent in situatia asta (Miercuri, 20 martie 2019, 17:19)

    dessik [utilizator] i-a raspuns lui c.radu

    si nu am platit. Primeam banii intr-un cont deschis in alta tara sii ii cheltuiam sau extrageam cu cardul din RO.

    Poate ai platit pentru ca ai fost oarecum obligat sau ai avut vreun avantaj din asta. Altfel chiar nu te cred.
    • +2 (2 voturi)    
     șmecheri vs. fraieri? (Joi, 21 martie 2019, 9:38)

     c.radu [utilizator] i-a raspuns lui dessik

     Adică făceai evaziune fiscală și ești mândru de asta. Oare nu așa gândește și Vâlcov, ori Ghiță? Nu în conturi din străinătate își țin banii și ei? Aveai datoria să declari orice venit pe care l-ai realizat.
     Eu nu sunt obligat mai mult decât tine. Și ce avantaj aș fi putut să am, altul decât că beneficiez, ca orice român, de serviciile Poliției, ale Armateii, de educație pentru copii ș.a.? Pentru care mi se pare normal să plătesc. Și mai sunt mulți ca mine, că e plin la ANAF de „fraieri” care vin să-și plătească datoriile. Nu suferă Dragnea dacă tu nu plătești, ci oamenii cinstiți. Dacă te consideri european, atunci învață din civismul lor! Sau învață de la Liiceanu, care a ținut să declare salariile reale și să plătească toate dările către stat, oricât va fi fost de greu.
    • -1 (1 vot)    
     Comentariu sters de utilizator (Joi, 21 martie 2019, 9:49)

     [anonim] i-a raspuns lui dessik

     • +2 (2 voturi)    
      pui problema individualist (Joi, 21 martie 2019, 10:41)

      c.radu [utilizator] i-a raspuns lui

      Or, plata dărilor nu te privește doar pe tine, ci și pe ceilalți. E chestie de etică. Nu poți să vrei soar să primești, fără ca tu să dai. Faptul că statul nu mă tratează corect nu mă va face pe mine să devin incorect, pentru că nu statul e afectat de faptul că eu nu-mi plătesc datoriile, ci, cum spuneam, oamenii cinstiți care plătesc.
      • 0 (0 voturi)    
       Nu-i evaziune fiscala (Vineri, 22 martie 2019, 0:04)

       John_english [utilizator] i-a raspuns lui c.radu

       Impozitele se iau intotdeauna la sursa deci in tara in care este contractul.

       Problema Romaniei e sa aiba acorduri de evitarea dublei taxari cu tarile in care omul castiga banii.

       Daca Romania nu si-a pus la punct sistemul de taxe nu-i problema cetatenilor.

       In orice tara oamenii se folosesc de portitele legislative fara sa fie etichetati ca hoti. E problema statului sa le inchida.
       • 0 (0 voturi)    
        Recitește ce a scris dessik (Vineri, 22 martie 2019, 10:32)

        c.radu [utilizator] i-a raspuns lui John_english

        Eu așa am înțeles din ce scrie el, că fraier e ăla care plătește dacă ANAF nu te sancționează și că el primea, într-un cont din străinătate, un venit pe care nu-l declara. Dacă ar fi fost impozitat în acea țară, atunci sigur că nu ar fi evaziune.
        • 0 (0 voturi)    
         Problema e asa (Vineri, 22 martie 2019, 11:32)

         John_english [utilizator] i-a raspuns lui c.radu

         Daca nu are un contract inregistrat in ROmania, ANAF-ul n-are treaba cu el.

         Bineinteles ca firma isi face toata bucataria in tara unde isi are sediul si isi desfasoara activitatea si ii este mult mai usor sa ii deschida cont acolo si sa ii dea lucratoruli roman un card pentru bani.

         Deci una peste alta statul roman nu contribuie cu nimic la acel bun produs de lucratorul roman. E ca si cum baiatul ar veni in vacanta in Romania.

         In America e acoperita problema asta dar la modul primii 100k dolari nu se impoziteaza iar peste e dupa caz, in principiu platesti diferenta de impozit.

         Una peste alta daca Autoritatile financiare nu pot dovedi castigul nimeni nu declara acei bani, si ma refer la oamenii de rand. La nivel mai mare se declara dar din alte motive.
 • +2 (6 voturi)    
  Ha Ha (Miercuri, 20 martie 2019, 14:03)

  narcislb [utilizator]

  Sa vada ei atatea taxe si impozite.Noi cu ce mai ramanem.Niste hotii care se fac pe fata.
  • 0 (0 voturi)    
   Ia vezi cat e in Austria, de exemplu... (Joi, 21 martie 2019, 16:56)

   Skipper1 [utilizator] i-a raspuns lui narcislb

   Ai impresia ca numai in Romania exista taxe si impozite?
 • +4 (6 voturi)    
  47.25% impozite si contributi??? (Miercuri, 20 martie 2019, 15:40)

  DT34 [utilizator]

  Adica jumate din cistig? Asta e sclavagism!
  • -1 (3 voturi)    
   putintica rabdare (Miercuri, 20 martie 2019, 18:53)

   anonimicus [utilizator] i-a raspuns lui DT34

   scoate orlando la propunerea lui darius din porunca lui liviu grila progresiva, cu 40% impozit pentru ce depaseste salariul de subzistenta, + cele vreo 30% contributii catre toti asistatii tarii, de vom ramane cu numai un pic peste un sfert din ce castigam ...
 • -2 (6 voturi)    
  Programator (Miercuri, 20 martie 2019, 16:02)

  Irina25 [utilizator]

  Daca esti din Bacau, lucreaza de acasa, din Bacau. Nu are rost sa vii in Bucuresti, pentru ca e arhiplin, deja.
 • -2 (8 voturi)    
  ! (Miercuri, 20 martie 2019, 16:14)

  europeanul2 [utilizator]

  Prost sa fii sa platesti ceva!
 • 0 (6 voturi)    
  . (Miercuri, 20 martie 2019, 17:30)

  Ingwar [utilizator]

  cred ca e indeajuns ca cei din IT aduc valuta in tara si platesc impozite acolo unde este contractul, iar banii ii cheltue majoritar in Romania si in asa fel contribue mai mult ca orice bugetar care se joaca solitaire toata ziua si au salarii nesimtite de 2000 de euro. in Ro cel ce munceste este furat de statul roman, uitati-va la preturile care se ridicica de pe o luna pe alta ca sa intelegeti ca aici e tara hotilor din cauza carora creste inflatia, creste cursul euro/leu, OUG timpite pe lacomie
 • -1 (3 voturi)    
  Cu asigurarile de sanatate cum faceti? (Joi, 21 martie 2019, 0:26)

  John_english [utilizator]

  dacă income-ul anual este zero în România.
  • 0 (2 voturi)    
   usor (Joi, 21 martie 2019, 9:58)

   codyrocco [utilizator] i-a raspuns lui John_english

   declari minim posibil, platesti cas si cass, iar de restul te bucuri singurel, dandu-i statului roman ce-ti da si el.


Abonare la comentarii cu RSS

Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by