​Electronicele fac parte din viața noastră și acest lucru are deja repercursiuni importante pe termen lung asupra sănătății adulților și copiilor. Noile laptopuri ASUS ZenBook folosesc ecrane OLED care protejează ochii copiilor și nu afectează calitatea somnului datorită emisiei reduse cu 70% de lumină albastră dăunătoare.

ASUS ZenBook cu ecrane OLEDFoto: Asus

Tehnologia OLED utilizată pe noua generație de laptopuri ASUS ZenBook permite creșterea vizibilă a calității ecranelor. Culorile realiste și contrastul infinit sunt avantaje pe care le vei observa imediat, însă trebuie să știi că ecranele ASUS OLED adresează și o problemă care are efecte importante asupra sănătății și anume emisia de radiație luminoasă albastră.

Ochii copiilor sunt protejați de ecranele ASUS OLED

Cei mici sunt cei mai afectați de utilizarea zilnică intensă a dispozitivelor digitale. Acest lucru a fost evidențiat de nenumărate ori de studiile din ultimii ani care au evaluat impactul pe care îl are lumina albastră emisă de ecranele digitale înainte de culcare asupra sănătății copiilor și adulților.

Efectul asupra copiilor este mai mare decât asupra adulților pentru că ochii acestora filtrează mai eficient lumina albastră pe măsură ce înaintează în vârstă. În medie pupilele copiilor sunt de două ori mai mari, motiv pentru care reducerea secreției de melatonină este semnificativ mai mare. Melatonina este hormonul natural secretat de organism ce are rolul de a induce starea de somn de la sfârșitul zilei. În lipsa melatoninei, copiii adorm mai greu și dorm agitat.

Mai sunt și alți hormoni naturali care sunt afectați direct de lumina albastră, hormoni ce afectază creșterea masei musculare, capacitatea de refacere a celulelor și imunitatea generală a organismului. Lipsa sau suprimarea parțială a acestor hormoni afectază pe termen lung dezvoltarea copiilor.

Din acest motiv toate ecranele ASUS OLED implementează tehnologia Eye Care, certificată de standardele SGS și TUV Rheinland. Această tehnologie utilizează un filtru optic pentru reducerea cu 70% a emisiilor de lumină albastră, fără a avea impact asupra calității vizuale superbe specifică ecranelor care folosesc tehnologia OLED (Organic Light Emitting Diode Display).

Mai sunt însă multe alte beneficii ale ecranelor ASUS OLED care te invită să descoperi noua gamă de laptopuri ZenBook.

Specialistul optometrist Ovidiu Petrița răspunde întrebărilor noastre

Pentru a înțelege mai bine modul în care ecranele ASUS OLED ne protejează de efectele luminii albastre noaptea, înainte de culcare, i-am adresat câteva întrebări lui Ovidiu Petrița de la Ovidiu Optik, specialist optometrist cu 20 de ani de experiență. Acesta ne-a confirmat următoarele lucruri:

Așa cum știm cu toții, calitatea somnului este foarte importantă pentru noi toți, dar mai ales în cazul copiilor. Expunerea prelungită la această lumină albastră produsă de diferite tipuri de ecrane poate afecta în timp calitatea somnului, copiii fiind mult mai expuși la aceasta datorită mărimii pupilei și a faptului că cristalinul copiilor nu filtrează atât de mult această lumină ca în cazul adulților.

În practica noastră întâlnim foarte frecvent astfel de situații, de copii cu ametropii dobândite, principala cauză fiind timpul petrecut în fața monitoarelor de diverse feluri.

Așa cum știm, în acest context pandemic actual, timpul petrecut în fața calculatorului este mult mai mare decât înainte, ceea ce duce inevitabil la probleme mai mari și mai numeroase. Astfel, această inovație de la ASUS este extrem de binevenită. Reducerea cu până la 70% a acestor emisii este excelentă.

ASUS ZenBook Pro Duo 15 OLED UX582: un laptop cu două ecrane incredibile

Când îl deschizi pentru prima oară pe noul ASUS ZenBook Pro Duo 15 OLED UX582 vei fi întâmpinat de un ecran superb 4K OLED HDR care poate reda 100% din spectrul de culoare DCI-P3, folosit în cinematografie. Ochii sunt apoi imediat atrași de ScreenPad Plus, un al doilea ecran 4K care se înclină automat la 9.5 grade pentru a forma un unghi de 144.5 grade cu ecranul principal, oferind astfel o poziție ergonomică de utilizare.

Conținutul afișat pe cele două ecrane este generat de componente de ultimă generație, adică un procesor Intel® Core™ i9-10980HK ce poate rula la o frecvență maximă de 5.3 GHz, 32 GB RAM, un SSD rapid NVMe de 1 TB și o placă video de Nvidia® GeForce™ RTX 3070 cu 8 GB VRAM, capabilă să ruleze fluent atât jocuri cât și aplicații 3D, fără efort.

Toate aceste inovații și multe altele fac din ZenBook Pro Duo 15 OLED UX582 un adevărat laptop al viitorului. Acest model este disponibil în mai multe configurații diferite în eShop Oficial ASUS.