Trei luni este perioada de gratie acordata persoanelor care vor achizitiona locuinte prin programul "Prima Casa", adica prin credite garantate de stat, dar care nu vor mai achita ulterior ratele la banca. Dupa trei luni de neachitare a ratelor, beneficiarii programului vor pierde locuinta: "Va fi o perioada de trei luni pentru a evita intrarea imediata in colaps, dar programul «Prima Casa» nu este un Mos Craciun", a afirmat, joi seara, premierul Emil Boc, invitat la B1 TV, potrivit Mediafax.

Primul ministru a precizat ca acest termen va fi introdus prin normele metodologice de aplicare a programului "Prima Casa".

In plus, a anuntat premierul, bancile vor institui si reinnoi, in favoarea statului, un drept de ipoteca de rangul I asupra locuintelor garantate prin programul "Prima Casa", pe intreaga durata a contractului de creditare, cu interdictia de vânzare a casei pe o perioada de cinci ani.

  • Programul "Prima Casa", disponibil dupa 20 iunie

Guvernul a adoptat, miercuri, o ordonanta de urgenta ce prevede ca "asupra imobilelor achizitionate in cadrul programului «Prima Casa», bancile instituie si reinnoiesc in favoarea statului roman, reprezentat de Ministerul Finantelor Publice, un drept de ipoteca de rangul I pe toata durata contractului de creditare, cu interdictia de vanzare a locuintei pe o perioada de 5 ani", a explicat Emil Boc.

Premierul si ministrul Finantelor au explicat, dupa sedinta de Guvern de miercuri, ca Executivul va adopta, in termen de 15 zile, normele metodologice pentru functionarea programului "Prima Casa", iar programul va fi aplicabil incepand cu data de 20 iunie. Practic, urmeaza sa fie stabilite plafonul anual al garantiilor care pot fi astfel emise, conditiile de acordare a acestora si de eligibilitate a bancilor si a persoanelor fizice beneficiare ale programului, precum si regulile de gestionare a garantiilor.

Guvernul a aprobat, in urma cu doua saptamani, prin morandum, programul "Prima Casa", destinat sprijinirii persoanelor care achizitioneaza pentru prima data o locuinta si nu au beneficiat in trecut de credit ipotecar. Prin acest program, Guvernul va garanta 80% din valoarea imprumutului pentru cumpararea locuintei.

"Cei interesati pot merge dupa 20 iunie sa ceara o garantie guvernamentala, de pana la 60.000 de euro pentru obtinerea unui credit de cumparare a unei locuinte, in conditiile pe care deja le-am discutat, urmand ca ele sa se regaseasca in normele metodologice ce vor fi aprobate in maximum 15 zile:avansul maxim de 5% si cea mai mica dobanda existenta pe piata", a afirmat, in urma cu doua zile, Emil Boc.

Valoarea maxima a creditului va fi de 60.000 de euro, iar pentru beneficiari nu va exista limita de varsta. Conditia esentiala este ca potentialii baneficiari sa nu fi beneficiat anterior de un credit ipotecar.

Programul va fi derulat prin bancile care vor fi selectate dupa urmatoarele criterii de eligibilitate:

  • Costul creditelor
  • Reteaua de distributie
  • Durata de aprobare a creditului
  • Avansul solicitat beneficiarului